Gemeente Hilversum

Fietsen parkeren in het centrum

8 februari 2006
In het voorjaar van 2006 gaat de gemeente Hilversum in het centrum het aantal plekken voor het parkeren van de fiets uitbreiden. De huidige plekken op de Groest, het Wagenmakersplein, Zeedijk en Kerkbrink krijgen er extra aanleunhekken, beugels en klemmen bij. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Hilversum. Dit is onderdeel van het beleid om het gebruik van de fiets te stimuleren.

Verbod op parkeren buiten rekken
De gemeente wil met de uitbreiding voldoende veilige fietsparkeervoorzieningen maken en voorkomen dat geparkeerde fietsen overlast veroorzaken voor bezoekers van het centrum. Op plaatsen waar nu veel fietsen staan komen voldoende rekken en klemmen. Als de uitbreiding klaar is, zijn er genoeg plekken. Het is dan de bedoeling, dat iedereen zijn fiets ook in een rek of klem neerzet. Het college stelt verder voor het parkeren van fietsen buiten de voorzieningen te verbieden en daarop te controleren. Deze handhaving start na het plaatsen van de extra rekken en klemmen en gebeurt in het centrum en in de omgeving van station Hilversum Sportpark.

Station
Rondom het station Hilversum Centraal zijn momenteel veel te weinig klemmen en is een strikte handhaving nog niet haalbaar. In de plannen voor de langzaamverkeerstunnel onder het station en de herinrichting van het Oosterspoorplein is het drievoudige van het huidige aantal fietsparkeerplaatsen opgenomen. Dit zal op termijn de problemen daar oplossen. In de tussentijd zullen bij het station regelmatig fietswrakken en langdurig ongebruikte fietsen worden weggehaald, zodat de ruimte in de rekken effectief beschikbaar is.