Gemeente Hilversum

Wmo krijgt geleidelijk handen en voeten

8 februari 2006
Op basis van gesprekken met vragers en aanbieders werkt de gemeente de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) momenteel samen met een groot aantal betrokkenen op onderdelen uit. Nog vóór de zomer komt er een uitgebreide stand van zaken, waarop vragers en aanbieders kunnen reageren.

Het stelsel van welzijn en zorg gaat de komende jaren drastisch wijzigen. De nieuwe Wmo vervangt de Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg) en een deel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz). Per 1 januari 2007 worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo en moeten het beleid voor 9 Wmo-prestatievelden integreren. Dit in overleg met vragers, aanbieders en maatschappelijk middenveld. De meeste gemeenten richten zich eerst op de nieuwe gemeentelijke taken. Na 1 januari 2007 wordt bekeken of de taken die al onder de huidige Welzijnswet worden uitgevoerd opnieuw moeten worden ingericht.

Nieuwe Wmo-onderdelen


* Huishoudelijke verzorging (vnl. alphahulp). Deze vorm van hulp - momenteel vanuit de Awbz bekostigd en geregeld door het Zorgkantoor - komt straks bij Wmo en dus bij de gemeente. In veel gevallen verandert er voor bestaande cliënten weinig: dezelfde organisaties die deze hulp nu leveren bij mensen thuis, zullen dat ook na 1 januari 2007 blijven doen. Vanwege de sociale betekenis die de huishoudelijke hulp heeft voor de cliënt, kiest de gemeente Hilversum er in beginsel niet voor om deze hulp te laten leveren door echte 'schoonmaakbedrijven'.
* Informatie en advies over wonen, welzijn en zorg. Hilversum maakt onderscheid tussen een 'centraal loket' en 'satellietloketten'.

* Centraal loket:
hier kan de cliënt terecht met

1) algemene vragen op het terrein van wonen, welzijn en zorg, en
2) aanvragen voor huishoudelijke verzorging en voorzieningen voor gehandicapten (intake). Met name voor het 2e onderdeel bemensing onafhankelijk van een zorgaanbieder belangrijk, vandaar de koppeling van het centrale loket aan de gemeente. Beoogde locatie (vooralsnog): Oude Enghweg 23.

* Satellietloketten:
informatiepunten op andere plekken in de stad, sommige bestaan al (Vierheerenlanden). Hier kan de cliënt terecht met algemene vragen op het terrein van wonen, welzijn en zorg maar niet voor de intake van de (aan)vragen voor huishoudelijke verzorging en voorzieningen voor gehandicapten.

* Ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligerswerk. Het 'veld' verlangt van de gemeente meer afstemming en regie binnen de ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligers. Er kan winst worden behaald door meer onderlinge afstemming en koppeling.
* Participatie.
De Wmo stelt inspraak van cliënten verplicht: ontwikkeling en bijstelling van Wmo beleid moet altijd gepaard gaan aan adviezen hierover van cliënten(organisaties).