Gemeente Hilversum

Geen wijziging in ontwerp rotonde Media Park

8 februari 2006
Wat Burgemeester en Wethouders van Hilversum betreft kan de aanleg van de nieuwe rotonde op de kruising Sumatralaan/Lage Naarderweg en de herinrichting van het aansluitende deel van de Sumatralaan in de loop van maart van start gaan. In het Definitief Ontwerp heeft het college op basis van de inspraak nauwelijks iets veranderd ten opzichte van het Voorlopig Ontwerp.

Voorkeuzerotonde
Voor de rotonde geldt dus de 'turboachtige' oplossing met deels gescheiden rijstroken. Vanaf de kant van de Sumatralaan en vanuit het centrum via de Lage Naarderweg moeten automobilisten straks op de rotonde voorsorteren voor ofwel Bussum via de buitenste strook ofwel de ingang van het Media Park via de binnenste strook. Aan de kant van de ingang van het Media Park ontstaat daardoor nog maar één strook, waarop autoverkeer vanuit Bussum direct aantakt. Fietsers en voetgangers krijgen op de rotonde voorrang. Verder krijgt de Sumatralaan vanaf de rotonde in de richting van de Insulindelaan aan beide zijden een vrijliggend fietspad.

Inspraak
De enige wijziging op basis van de inspraak is dat in de middenberm in de Sumatralaan een doorsteekje wordt gemaakt, waarlangs bewoners van de Sumatralaan vanuit het noorden hun oprit kunnen bereiken. Tijdens de inspraakavond werd nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de veiligheid van (fietsende) scholieren van De Wegwijzer. Echt veilige oversteekvoorzieningen komen er op de kruising
Sumatralaan/Insulindelaan pas in 2008, als daar een verkeersregelinstallatie wordt aangelegd. Daarom zegt het college van B&W toe dat aandacht wordt besteed aan een veilige en bruikbare oplossing voor fietsers om de tijdelijke situatie te overbruggen. Zo zal voorlopig op het fietspad aan de kant van de school fietsen in twee richtingen worden toegestaan.
Tevens zegt het college toe dat bij de toekomstige inrichting van de Kiss&Ride-parkeerplaatsen voor de school gekeken wordt naar het optimaliseren van het aantal plaatsen.
Tijdens de inspraakavond werd bijvoorbeeld gesuggereerd om aan beide zijden van de
Sumatralaan een Kiss&Ride-strook aan te leggen.

Procedure/uitvoering
De raadscommissie Verkeer en Buurt bespreekt het Definitief Ontwerp in zijn vergadering van 27 februari 2006. Na enige voorbereidende werkzaamheden, met name op het terrein van het Media Park, begint de aanleg van de rotonde op maandag 20 maart.