Gemeente Geldermalsen

Ondertekening convenant jeugdpreventienetwerk

8 februari 2006 - De gemeente Geldermalsen vindt het van belang voor jeugdigen van 0-23 jaar een totale en dekkende lokale zorgstructuur te ontwikkelen, waarin minimaal geregeld is:

* informatie en advies aan jeugdigen en ouders;.
* signalering;

* toeleiding naar hulp en/of vormen van pedagogisch advies; en
* lichte (ambulante) hulp.

Netwerken en zorgteams vormen een vangnet om deze taken goed te kunnen vervullen.

Voor de leeftijd 4-12 jaar heeft de gemeente een start gemaakt met de opzet van zorgnetwerken. Sociaal verpleegkundigen houden op alle basisscholen een spreekuur voor ouders met vragen over opvoeding en opgroeien, naast een taak in het versterken van de interne zorg van het basisonderwijs. Na een evaluatie van het eerste halfjaar, is besloten tot continuering van de inzet van deze sociaal verpleegkundigen gedurende dit verdere schooljaar. Binnen scholengemeenschap De Lingeborgh, is ruim twee jaar geleden gestart met een ZorgAdviesTeam (ZAT).

Het overgrote deel van de 12+ers, (ongeveer 70%) volgt middelbaar onderwijs buiten de grenzen van de gemeente Geldermalsen. Er bestaat geen lokaal netwerk waarbinnen deze jongeren worden besproken. Vanuit een informeel contact tussen diverse instellingen is de behoefte gegroeid te komen tot zon officieel netwerk. In het kader hiervan, heeft de gemeente gewerkt aan de totstandkoming van een convenant met vertegenwoordigers van de Raad voor de Kinderbescherming, Politie, GGD, Algemeen Maatschappelijk Werk met de bedoeling om vroegtijdig probleemgedrag te signaleren, te komen tot een positieverbetering van jongeren die maatschappelijk in de knel dreigen te raken. Een lokaal netwerk biedt perspectief voor effectieve hulp door betere afstemming en kortere lijnen. Behalve een functie voor individuele jongeren, vervult het netwerk een algemene signaalfunctie voor wat betreft problemen van jongeren en eventuele mancos in het bestaande hulpaanbod en voorzieningenniveau.

Het hiervoor genoemde convenant jeugdpreventienetwerk wordt officieel door alle deelnemende partijen ondertekend tijdens een speciale bijeenkomst op maandag 6 maart a.s., om 15.30 uur, in het gemeentehuis te Geldermalsen. Voorafgaande aan deze ondertekening zal wethouder C.J. Gradisen een korte inleiding verzorgen.