Gemeente Geldermalsen

Programmaraad formuleert TV-advies 2006-2007

8 februari 2006 - De Programmaraad Gelderland-Zuid heeft in zijn vergadering van 19 januari jl. het definitieve TV-advies voor de periode 1 juli 2006 tot 1 juli 2007 vastgesteld. In november was het voorlopige advies geformuleerd en vervolgens op de website van de Programmaraad geplaatst (www.programmaraadgelderlandzuid.nl ). Ruim 200 kijkers hebben gereageerd en hun mening over het voorlopige advies gegeven. De Programmaraad heeft met deze reacties zoveel mogelijk rekening gehouden.

Het werkgebied van de Programmaraad heeft vijf stations waarlangs de TV-signalen door kabelexploitant UPC worden doorgegeven. De capaciteit van de kabelnetten verschilt per station. Per station is een afzonderlijk advies opgesteld.

Het advies van een Programmaraad is op grond van de Mediawet beperkt tot 15 zenders. Voor zeven zenders (Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, VRT TV1, Ketnet/Canvas, de lokale zender den de regionale zender) is al door de wet bepaald dat deze in het advies opgenomen moeten worden. De Programmaraad bepaalt welke acht zenders daarnaast worden opgenomen. Welke zenders boven deze vijftien op de nog resterende kanalen geplaatst worden bepaalt UPC. De Programmaraad heeft daar geen enkele invloed op. Voor het geval een van de zenders in uit het advies, om welke reden dan ook, wegvalt heeft de Programmaraad een lijst van reservezenders opgesteld.

Het opnemen in het advies van een zender die niet in het huidige advies 2005-2006 zit, kan tot gevolg hebben dat een andere zender niet meer doorgegeven wordt. Voor de keuze van deze zender is UPC verantwoordelijk. De Programmaraad speelt bij die keuze geen enkele rol en kan daarop niet worden aangesproken.

Met de gemeenten Buren, Lingewaal, Neerijnen en Tiel behoort de gemeente Geldermalsen tot station 1. De kabelnetten in deze gemeenten hebben 24 tot 28 kanalen. Voor dit station wordt naast de zeven wettelijk verplichte zenders geadviseerd weer te geven: ARD, BBC1, BBC2, ZDF, Discovery, Talpa, CNN en MTV. Als reservezenders worden genoemd: Eurosport, National Geographic, WDR editie Düsseldorf, RAI Uno, TV5, ARTE.

Naar verwachting zal UPC omstreeks 1 juli 2006 het advies op de kabel doorvoeren. De mogelijkheid is niet uitgesloten, dat onderhandelingen met UPC leiden tot lichte wijzigingen in het advies.