Ingezonden persbericht


Internet Security Systems: 'phish' niet achter het net met Valentijn

Internet Security Systems waarschuwt voor nepmails en criminele datingwebsites

Capelle a/d IJssel, 8 februari 2006 - Het aantal datingwebsites in Nederland is het afgelopen jaar met 7,9 procent toegenomen. Wereldwijd bedroeg de stijging van het aantal datingwebsites 17 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Internet Security Systems (ISS) (Nasdaq: ISSX). Volgens ISS is deze stijging voor een belangrijk deel toe te schrijven aan nieuwe criminele datingwebsites, die gebruikt worden door ontwikkelaars van kwaadaardige software voor phishing, spam en hacking.

Alleen in de Verenigde Staten, Duitsland en China was de stijging van het aantal datingwebsites hoger dan in Nederland met respectievelijk 42,9 procent, 20,2 procent en 8,9 procent. ISS verwacht dat er veel phishing-mails zullen opduiken over liefde en online dating in de aanloop naar Valentijnsdag. Criminelen lokken internetgebruikers met links in deze e-mailberichten naar speciaal ontwikkelde websites om pc's te besmetten met wormen, virussen en Trojaanse paarden. Op deze manier kunnen de criminelen de volledige controle krijgen over systemen en persoonlijke informatie bemachtigen, zoals inlogcodes, wachtwoorden en creditcardnummers.

Jos Nijsen, Country Manager Benelux bij ISS: "Cybercriminelen haken steeds meer aan bij populaire feestdagen om hun internetaanvallen uit te voeren en zoveel mogelijk computers te besmetten. Wij weten dat Valentijnsdag zeker op de criminele kalender staat. Op basis van ons onderzoek verwachten wij dat criminelen massaal gebruik zullen maken van phishing-mail. Wanneer zo'n Valentijnsmail er redelijk echt uitziet, zullen veel mensen hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en op de links klinken in de hoop erachter te komen wie hun geheime aanbidder is."

ISS raadt gebruikers aan de volgende tips op te volgen om zich te beschermen: * Installeer de laatste security-patches en -updates voor alle software op de computer. Naast het uitvoeren van de Microsoft-update voor het besturingssysteem, dienen gebruikers ook de laatste updates te draaien van Microsoft Office en ActiveX-componenten in populaire browsers (Shockwave Flash, QuickTime, etc.). * Open geen attachments die binnenkomen via e-mail, instant messaging of filesharing-netwerken tenzij de herkomst met zekerheid vast te stellen is. Veel wormen en virussen verspreiden zich automatisch via het adresboek op de computer. Daardoor kan het lijken alsof een e-mail afkomstig is van een vriend, collega of bekende. * Zorg ervoor dat alle desktopbeveiligingsprogramma's up-to-date zijn en de laatste signatures geïnstalleerd zijn. * Voor bedrijven biedt ISS Proventia Web Filter, een oplossing die bepaalde content kan blokkeren en de internettoegang voor medewerkers optimaliseert. Zie ook http://www.iss.net/products_services/webfilter/

Internet Security Systems
Internet Security Systems, Inc. (ISS) (Nasdaq: ISSX) is met zijn beveiligingsproducten en -diensten tegen internetbedreigingen de vertrouwde beveiligingspartner voor wereldwijd opererende bedrijven en overheden. ISS levert sinds 1994 bewezen kosteneffectieve oplossingen en vermindert aansprakelijkheids- en bedrijfsrisico's voor klanten wereldwijd. De producten en diensten van ISS zijn gebaseerd op proactief beveiligingsonderzoek door ISS X-Force, het gerenommeerde onderzoeks- en ontwikkelingsteam van ISS. ISS heeft zijn hoofdkwartier in Atlanta (VS) en vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië, Europa en het Midden-Oosten. Het hoofdkantoor voor Europa is gevestigd in Brussel.

Ingezonden persbericht