Gemeente Doetinchem

Gemeente en ProRail bereiken akkoord over stationshalte Gaanderen


-8 februari 2006-
De gemeente Doetinchem en spoorwegbeheerder ProRail hebben overeenstemming bereikt over de aanleg van de stationshalte in Gaanderen op de lijn Arnhem - Winterswijk. Naar verwachting wordt de halte in december in gebruik genomen.

De nieuwe stationshalte Gaanderen wordt geïntegreerd in het nieuw te ontwikkelen woongebied Het Nieuwe Pelgrim met circa 185 woningen. De halte wordt door ProRail aangelegd ter hoogte van de kruising van de spoorlijn met de Hoofdstraat.
Het perron wordt 170 meter lang en 3,50 meter breed. Op het perron zijn een overkapte wachtgelegenheid voor reizigers, een klok, een omroepinstallatie en dienstregeling aanwezig. Bij de halte wordt een parkeerplaats voor 20 auto's aangelegd en een overkapte fietsenstalling voor 125 fietsen, waarvan 20 in kluizen. Er is voldoende ruimte aanwezig om op termijn 50 extra stallingplaatsen te realiseren.

Kosten
Alle kosten en eventuele risico's van de werkzaamheden komen voor rekening voor de gemeente. De kosten van de aanleg van de stationshalte zijn geraamd op EUR 1,9 miljoen exclusief BTW. Hiervan betaalt de gemeente EUR 400.000 en de provincie EUR 1,5 miljoen. Daarnaast betaalt de gemeente de inrichting van het voorplein met parkeerplaatsen en fietsenstalling. De kosten hiervan zijn geraamd op EUR 291.000 exclusief BTW. De benodigde grond wordt, voor zover die niet al in eigendom van de gemeente is, door ProRail ter beschikking gesteld. De halte wordt volgens planning in december 2006 opengesteld. De auto en fiets moeten dan nog wel even op een tijdelijke plaats gestald worden.