Provincie bepleit ontsluiting Almere met tunnel

Ten behoeve van de ontsluiting van Flevoland c.q. Almere richting Randstad bepleit de provincie Flevoland een directe verbinding tussen A6-A9 via een tunnel, omdat dit de beste garantie is voor het oplossen van de bereikbaarheidsproblemen in de corridor
Almere-Amsterdam-Schiphol.

Gedeputeerde Verkeer en Vervoer Wubbo de Raad: "Als we met z'n allen willen dat Almere groeit dan moet je de mensen in Almere ook de gelegenheid bieden die stad in en uit te komen. Ik bepleit, en ik heb minister Peijs dat recent ook voorgehouden, een ondertunnelde A6-A9, waarvan inmiddels is aangetoond dat natuur en milieu worden gespaard."

Naar het oordeel van de provincie biedt de tunnel de beste kansen voor de economische ontwikkeling van Flevoland; dat is overigens ook het oordeel van het verzamelde bedrijfsleven in de regio.

De positie van de provincie vindt weerklank in een recent verschenen rapport van Rijkswaterstaat. Twee jaar geleden nog had de regio problemen met het doortrekken van de A6-A9 vanwege zorg om milieu en landschap; uit het RWS-rapport blijkt nu dat de negatieve effecten zich niet voordoen bij een ondertunnelde A6-A9

"Een ondertunnelde A6-A9 biedt alleen maar voordelen: het is korter, sneller en leidt tot minder files dan de alternatieven zoals de verbreding van de bestaande wegen. Het levert zo 3x winst op: voor Almere, voor Amsterdam en Schiphol," aldus De Raad. "Mijn indruk is dat het belang van Flevoland prachtig in het verlengde ligt van het algemeen belang om de verkeersproblematiek in de regio op te lossen en het is tegelijkertijd in het belang van de Randstad."