Gemeente Alphen aan den Rijn


Methadonverstrekking vanuit stadhuis Alphen aan den Rijn groot succes

Bezoekers van de methadonverstrekking houden zich goed aan de afspraken die gemaakt zijn en veroorzaken geen overlast in en rond het stadhuis. De cliënten zijn zeer tevreden over de locatie, net als de medewerkers van Parnassia. Zij zijn bovendien te spreken over de samenwerking met de buren in het stadhuis.

Dit blijkt uit een evaluatie die onlangs is gehouden na anderhalf jaar methadonverstrekking vanuit het stadhuis. Hiermee is het project geslaagd en zou dit als voorbeeld kunnen dienen voor andere gemeenten. Alphen aan den Rijn is namelijk de enige gemeente in Nederland waar methadon verstrekt wordt vanuit het stadhuis. In de meeste gemeenten wordt dit vanuit een portocabin gedaan.

Tot medio 2004 werd de methadonverstrekking door Parnassia in Alphen aan den Rijn gedaan vanuit een portocabin. Omdat de gemeente goede zorg wil bieden aan verslaafden, is toen besloten om aan Parnassia ruimte in het stadhuis te verhuren. Daarbij is toen afgesproken dat na een jaar bekeken zou worden of aanpassingen in dit beleid nodig of wenselijk waren.

Parnassia heeft zelf een evaluatie gehouden onder de cliënten en medewerkers op de locatie. Zij geven aan tevreden te zijn over de locatie van de verstrekking. Het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de verstrekking vanuit een portocabin. Ook de medewerkers zijn zeer tevreden. De arbeidsomstandigheden zijn aanzienlijk verbeterd en er zijn kortere lijnen met de gemeente, zoals de afdeling Werk en Bijstand. Dit draagt bij aan een betere zorg voor cliënten.

Geen overlast

Afgelopen zomer is er contact geweest met medewerkers van de gemeentelijke informatiebalie en de overige huurders in het stadhuis (politie, postkantoor, Centrum voor Werk en Inkomen, Stichting De Bruggen). Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat de bezoekers van de methadonverstrekking geen overlast hebben veroorzaakt in het afgelopen jaar. Er zijn dan ook geen indicenten geweest. Het komt voor dat bezoekers zich ophouden in de hal als zij te vroeg zijn voor de verstrekking, maar dit wordt door de medewerkers niet als storend ervaren.

Ook de buren van het stadhuis ervaren geen overlast. De directie van het Scalacollege is tevreden omdat de publieksingang aan de voorzijde van het stadhuis als ingang wordt gebruikt. Van omwonenden zijn geen klachten bij de gemeente binnengekomen.

In Alphen aan den Rijn ontvangen ongeveer dertig personen methadon. De verstrekking gebeurt vier keer per week overdag en een keer in de avonduren voor mensen die overdag een baan hebben. Het aantal van dertig cliënten blijft redelijk stabiel. Er komen nieuwe cliënten bij en er gaan cliënten af als de methadon succesvol is afgebouwd. Naast het verstrekken van methadon krijgen cliënten begeleiding en minimaal vier keer per jaar een medische controle.