Gemeente 's-Hertogenbosch

08-02-2006
Maastricht en 's-Hertogenbosch willen aansluiten bij Franse aanvraag UNESCO- status van 19 vestingsteden in Frankrijk, België en Nederland Maastricht en `s-Hertogenbosch willen aansluiten bij een Franse aanvraag van de UNESCO-status van 19 vestingsteden in Frankrijk, België en Nederland. Deze vestingsteden zijn een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam Septentrion. Doel is behoud en versterking van de gemeenschappelijke culturele en historische identiteit van deze vestingsteden.

De UNESCO-status wordt aangevraagd door Frankrijk bij het Werelderfgoed Centrum in Parijs. Deze Franse aanvraag legt geen beslag op het Nederlandse quotum van lopende en toekomstige UNESCO-aanvragen. Bovendien is het voor Nederland uniek om in een Europees samenwerkingsproject een grens overschrijdende aanvraag te doen. Het verzoek om deel te nemen aan deze UNESCO-kandidatuur is in 2004 vanuit Lille aan de verschillende vestingsteden aangeboden. Lille was in dat jaar Culturele hoofdstad van Europa.

De steden die samenwerken in het Septentrionproject hebben veel gemeenschappelijke historische componenten. Ook zijn veelal dezelfde architecten als adviseur of ontwerper actief geweest zoals Vauban, Stevin en Van Coehoorn. De steden liggen aan weerszijden van de Nederlands/Franse taalgrens en daardoor hebben ze de cultuur van elkaar sterk beïnvloed. De steden werken samen aan een uniform digitaal informatiesysteem en wisselen informatie uit over behoud van hun historisch bezit. Septentrion is een project dat door het Europese Interreg IIIB fonds wordt ondersteund met een bijdrage van 15 miljoen Euro. De cultuurhistorische waarden waarop de voordracht is gebaseerd, liggen in de eerste plaats op het vlak van de militaire geschiedenis: het grote aantal veldslagen en belegeringen die bepalend waren voor de Europese geschiedenis en de nog tastbare relicten die aan dat verleden herinneren.

Het belang van de verdedigingswerken in Maastricht en `s-Hertogenbosch zijn evident. In zowel Maastricht als `s-Hertogenbosch zijn belangrijke delen van vestingwerken bewaard gebleven. In Maastricht is Fort Sint Pieter daar een belangrijk voorbeeld van. Dit monument op de Sint Pietersberg wordt momenteel gerestaureerd met financiële steun vanuit dit project en een belangrijke bijdrage van de Nationale sponsorloterij. Met een financiële bijdrage uit Septentrion is in 's-Hertogenbosch de restauratie van de vestingwerken uitgevoerd, waarbij bijzondere beschermde muurflora is gespaard.

Voor zowel Maastricht als 's-Hertogenbosch is de samenwerking in dit internationale samenwerkingstraject een erkenning van het historische belang van deze vestingsteden. Het verwerven van deze UNESCO-status zou de bekroning zijn van de internationale waardering. In Maastricht vindt op donderdag 9 februari een bijeenkomst plaats met vertegenwoordigers van de vestingsteden om het belang van de Nederlandse aansluiting bij de Franse aanvraag te onderstrepen.