Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Azough over miljoenenfraude met subsidiegeld

Kamerstuk, 8-2-2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op de vragen van het Kamerlid Azough (GroenLinks) over miljoenenfraude met subsidiegeld (2050607370).

Vraag 1
Klopt het bericht dat er voor EUR 22 miljoen is gefraudeerd met subsidiegeld van uw ministerie?

Antwoord 1
Nee, het betreft geen subsidiegeld maar borgstellingen door het Rijk ten behoeve van leningen die door een bank zijn verstrekt aan een stichting in de gehandicaptensector. Door een garantstelling van het rijk kon de rente lager zijn dan de op dat moment geldende marktrente en de geldgever verkreeg hiermee zekerheid ten aanzien van de te ontvangen rente en aflossing.

Vraag 2
Klopt het dat het volledige bedrag van EUR 22 miljoen niet bij gehandicapten of projecten voor gehandicapten is terecht gekomen?

Antwoord 2
Dat klopt. De projecten waarvoor het geld is aangevraagd bleken fictief. Het is dus niet zo dat werkelijk beoogde projecten geen doorgang konden vinden.

Vraag 3
Hoe heeft het kunnen gebeuren dat er ongemerkt voor zoveel geld is gefraudeerd?

Antwoord 3
De precieze toedracht is nog niet duidelijk. De strafzaak is nog in onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Wel is vast komen te staan dat een aantal verdachten onder andere een fake-stichting hebben opgericht. Met medewerking van een inmiddels niet meer in dienst zijnde ambtenaar, die de bestaande procedures heeft doorbroken, leek het alsof aan de voorwaarden voor een garantstelling werd voldaan. Op basis van onjuiste gegevens werden leningen door de bank verstrekt waarvoor het ministerie borgstellingen heeft afgegeven.

Vraag 4
Deelt u de mening dat het totale bedrag alsnog ten goede moet komen aan gehandicapten?

Antwoord 4
Nee, gehandicapten zijn niet gedupeerd in deze zaak.

Vraag 5
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het algemeen overleg Subsidieregeling PGO op 8 februari a.s.?

Antwoord 5
Bij deze ontvangt u de antwoorden.