Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 februari 2006


Grenzen gaan niet zomaar open


Voor de PvdA is het nog lang geen uitgemaakte zaak dat Nederland haar grenzen opent voor werknemers uit de nieuwe lidstaten van de EU. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de VVD wil de PvdA niet over één nacht ijs gaan. De grenzen gaan pas open als er eerst wat aan de problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt gedaan. Daarover moeten we in Nederland afspraken worden gemaakt. Brussel beslist hier niet over.
Voordat er een besluit wordt genomen moet er eerst inzage zijn in de effecten op de arbeidsmarktsituatie in Nederland. In de tuinbouw en de bouw verliezen mensen nog steeds hun baan als gevolg van oneerlijke concurrentie. Juist aan de onderkant van die arbeidsmarkt zijn mensen erg kwetsbaar. Met name de jeugdwerkloosheid is onder dit kabinet fors toegenomen.


Ook moet er duidelijkheid komen over de effectiviteit van wetgeving voor grensoverschrijdende arbeid. Dat betekent dat illegale arbeid, schijnzelfstandigheid en zogenaamde 'gele' ondernemingen (zonder CAO) keihard moeten worden aangepakt. In sommige sectoren is er sprake van oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt, waardoor de positie van werknemers die keurig volgens de CAO werken, wordt ondergraven. Samen met de FNV maakt de PvdA hier bezwaar tegen. Het uitgangspunt is en blijft: Gelijk loon voor gelijk werk


De PvdA heeft in de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken het voorstel gelanceerd hierover hoorzittingen te organiseren, waarbij alle experts en direct betrokkenen kunnen aangeven wat zij in het belang vinden van ons land. Dit voorstel is afgewezen door de fracties van het CDA en de VVD.




Partij van de Arbeid