Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 februari 2006


PvdA: grondig verbouwde WMO verdient steun


De afgelopen twee weken werd de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de Tweede Kamer behandeld. Met een record aantal amendementen en moties heeft de Kamer ervoor gezorgd dat de wet voldoet aan de uitgangspunten die de PvdA heeft geformuleerd in haar WMO-manifest. PvdA Tweede-Kamerlid Gerdi Verbeet is tevreden over het onderhandelingsresultaat: 'We laten mensen niet aan hun lot over en geven onze gemeentebestuurders de ruimte die nodig is om te doen wat goed is voor de mensen om wie het gaat.'


Door de WMO komt de verantwoordelijkheid van een aantal zorgtaken te liggen bij de gemeenten in plaats van de overheid. De PvdA was voor de Kamerbehandelingen kritisch over de nieuwe wet, omdat onzeker was of deze echt bij zou dragen aan een betere dienstverlening. De Partij van de Arbeid presenteerde daarom een manifest met voorstellen voor een solidaire WMO. Nu de wet op een aantal punten is aangepast, kan deze rekenen op steun van de PvdA.
Verbeet: 'Mensen krijgen met het compensatiebeginsel duidelijk rechten in handen, maar gemeenten blijven relatief vrij maatwerk te leveren aan burgers, met eigen kenmerken en eigen wensen. Inspraak en cliƫntenrechten zijn dankzij de PvdA veel beter geregeld evenals de keuzevrijheid. De WMO wordt ook geen bezuinigingsoperatie.' De invoering van de nieuwe wet is verplaatst van 1 juli naar 1 januari 2007.


Meer informatie over de aangepaste WMO is te vinden op de website van Gerdi Verbeet: www.gerdiverbeet.nl.




Partij van de Arbeid