Time : 6:32:37 PM
Date : Wednesday, February 08, 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: dioxinebesmetting: stand van zaken

varkenssector:

Op dit ogenblik zijn 270 van de 400 oorspronkelijk geblokkeerde varkensbedrijven vrij gegeven.

Later op de dag kan het aantal vrijgegeven bedrijven nog toenemen. Van de 130 bedrijven die nog geblokkeerd zijn werden er op 48 bedrijven nog geen monsters genomen voor vrijgave. De aanvraag hiervoor moet gebeuren door de varkenshouder. Na de 17de februari gebeurt deze procedure op kosten van de varkenshouder.

Van 28 bedrijven zijn de analyseresultaten nog twijfelachtig. Hiermee bedoelen wij dat de snelle methode een normoverschrijding aangaf maar dat de meer precieze analyseresultaten van de kwantitatieve methode, die tweemaal wordt uitgevoerd, nog niet gekend zijn. Uit ervaring weten wij dat de snelle methode vaak vals positieve resultaten geeft die achteraf met de kwantitatieve methode negatief (gunstig) blijken te zijn.

Bij vijf bedrijven (2 mestvarkens, 3 zeugen) leverde de proefslachtingen ongunstige resultaten op. Deze bevinden zich tussen de 1,7 en de 2,8 pg TEQ / g vet (norm voor varkensvlees : 1 pg TEQ / g vet). De bedrijfsverantwoordelijken kunnen nog een tegen-analyse laten uitvoeren.

Varkens die niet aan de norm beantwoorden worden niet toegelaten voor de slacht. De biggen geboren uit de positieve zeugen leveren volgens de theoretische berekening geen probleem op op het vlak van de dioxines.

pluimveesector:

De onderzoeken in de pluimveesector zijn afgerond. Alle producten die op de markt worden toegelaten beantwoorden aan de dioxinenormen.

Het Voedselagentschap blokkeerde in verschillende koelhuizen diepgevroren kippenvlees afkomstig van dieren die nog geslacht werden voor de blokkering van de bedrijven. Van dit vlees zijn nog geen definitieve testresultaten beschikbaar.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be