Gemeente Den Haag

Herbestemming vrijkomend ADO-terrein

Na verhuizing van ADO Den Haag naar het nieuwe stadion, houdt het ADO-terrein in het Haagse Zuiderpark een sportbestemming. Het Haagse college van burgemeester en wethouders heeft dat vandaag bekendgemaakt. Het college wil de ruimte benutten voor de komst van een groot instituut voor sportonderwijs. Verschillende partijen in het onderwijs hebben daarvoor al interesse getoond. Daarnaast is het college van plan de ligging van de voetbalvelden aan te passen en velden aan te leggen voor andere sporten dan alleen voetbal.

Het nieuwe stadion van ADO, dat gebouwd wordt in het Forepark, moet aan het begin van het voetbalseizoen 2007-2008 klaar zijn. Voor het vrijkomende ADO-terrein in het Zuiderpark heeft het college op basis van een motie van de gemeenteraad vier varianten onderzocht. Naast sport- en onderwijs als bestemming ging het daarbij ook om varianten waarin er appartementen zouden komen en het park werd uitgebreid. De uitkomst van het onderzoek geeft het college aanleiding te kiezen voor de sport- en onderwijsvariant. De sportbestemming past het best bij het Zuiderpark als volkspark met veel voorzieningen voor recreatie. Bovendien sluit het goed aan bij de eerdere gemaakte keuzes om het sportkarakter van Zuidwest verder uit te bouwen en Den Haag als sportstad te profileren.
Verder geeft het college aan dat de beoogde veranderingen in het Zuiderpark gevolgen hebben voor voetbalvelden elders in de stad. In een aantal wijken is er namelijk een overcapaciteit van voetbalvelden, terwijl er een tekort aan locaties voor woningbouw is.

Over de bestemming van het vrijkomende ADO-terrein in het Zuiderpark vroeg de gemeenteraad ook om te kijken naar de mogelijkheid van een referendum. Maar omdat de keuze voor sport zo overduidelijk is, vindt het college dit niet wenselijk.
Binnenkort bespreekt het college de vier onderzochte varianten met de raadscommissie en licht het de keuze voor de sport- en onderwijsvariant toe. Daarna wordt in overleg met omwonenden en andere betrokkenen het plan verder uitgewerkt waarna het uiteindelijk in de tweede helft van 2006 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.