CDA afdeling Gelderland


CDA statenleden in jury van jongerendebatten

08-02-2006

Het CDA vindt het belangrijk jongeren te betrekken bij de politiek. Om de daad bij het woord te voegen zat een aantal CDA statenleden 9 en 10 februari in de jury van de Gelderse Jongerendebatten.

Zoals elk jaar worden ook dit jaar de Gelderse jongerendebatten in Arnhem gehouden. Het CDA vindt het goed dat door dit soort initiatieven jongeren gestimuleerd worden mee te praten over maatschappelijke onderwerpen.

Ook in het verleden heeft het CDA laten zien dat jongeren bij de politiek betrokken moeten worden. Bij de verkiezingen van 2003 stonden meerdere jongeren op een verkiesbare plaats. Op dit moment heeft de CDA Statenfractie 4 jonge statenleden die actief deelnemen in het politiek proces.

Meer over de debatten:

"Op Weg naar het Lagerhuis"

Het Jongerenlagerhuis is je waarschijnlijk welbekend. Elk jaar wordt Varas scholierendebatcompetitie georganiseerd. De voorrondes hiervan worden in alle provinciehuizen georganiseerd. In-Spe organiseert elk jaar de voorronde van de provincie Gelderland. Dit jaar op 9 en 10 februari.

'Op weg naar Het Lagerhuis' staat open voor alle middelbare scholen in Nederland. Per deelnemende school wordt één team samengesteld van tien debaters. De selectie van de tien deelnemers vindt plaats op school. Uitgangspunt is dat gedurende de competitie teams niet van samenstelling wisselen. Het is raadzaam een reserve-debater mee te nemen. Mocht één van de teamleden bijvoorbeeld ziek worden of onverhoopt naar huis moeten, dan mag de reserve-debater worden ingezet.

In elke provincie worden voorrondes georganiseerd op het betreffende Provinciehuis in januari en februari. Alle scholen uit de betreffende provincie komen op een van de twee dagen naar het Provinciehuis.

Na een welkomstwoord worden de scholen ingeloot op een wedstrijdbord, zodat duidelijk wordt welke teams in welke zaal tegen elkaar strijden. Ongeveer vijf minuten van tevoren krijgen de scholieren de gekozen stellingen te horen. Elk debat vindt plaats onder leiding van een gespreksleider en wordt beoordeeld door een onafhankelijke jury.

Elke debatronde bestaat uit drie vormen: het teamdebat met vaste rollen (10 minuten), het teamdebat met losse rollen (10 minuten) en het één-op-één debat met vaste rollen (5 minuten). Het team kiest zelf de één-op-één debater. Mocht het debatteam gaandeweg de dag verder komen en dus meerdere debatrondes spelen, dan hoeft het één-op-één debat niet steeds door dezelfde debater te worden gedaan. De tijd wordt steeds bijgehouden met de bekende Lagerhuis-klok. Scholen strijden elk jaar weer tegen elkaar via een knock-out systeem: na een dag debatteren blijft één winnend schoolteam namens de provincie over (dus per dag 1 team).

Na de provinciale voorrondes komen de winnaars tegen elkaar uit. Na de achtste finale en de kwartfinale gaan de winnaars naar de halve finale, die bij de VARA op tv te zien is. De finale, in het echte Lagerhuis-decor in de Rode Hoed in Amsterdam, wordt in maart live uitgezonden. De hoofdprijs is een bezoek aan het echte Lagerhuis in Londen. Het 'verliezende' finaleteam brengt een bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag.