Gemeente 's-Hertogenbosch


02-02-2006
Een nieuw museumkwartier rijker
De colleges van 's-Hertogenbosch en van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben een besluit genomen, waarmee het realiseren van een museumkwartier in de Bossche binnenstad een stap dichterbij komt. Beide colleges zijn enthousiast over het voorlopige ontwerp voor het opknappen en uitbreiden van het Noordbrabants Museum (NbM) aan de Verwersstraat, het renoveren van de panden Waterstraat 14-18 en de nieuwbouw van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch aan De Mortel. De verwachting is dat alle bouwactiviteiten eind 2008 zijn afgerond en beide musea hun de deuren openen van de nieuwbouw.

Versterken cultureel klimaat foto musumkwartier Door het SM's in de directe omgeving van het huidige NbM aan de Verwersstraat te huisvesten, is 's-Hertogenbosch een Museumkwartier rijker in de binnenstad. Daarnaast versterkt deze ontwikkeling het culturele klimaat van de provinciehoofdstad en is het gunstig voor de museumbezoeker.

Het ontwerp
Het ontwerp is gemaakt door Henket & partners architecten uit Esch. Zij zijn erin geslaagd de eigen identiteit van beide musea inhoudelijk, visueel en organisatorisch te behouden. De architecten zijn uitgegaan van de binnenstadstuin van het Gouvernementshuis. Daaromheen wordt een aantal gebouwen geregen als verschillend gevormde parels aan een halsketting.

De centrale corridor Foto musea
Centraal in het ontwerp staat een corridor, die de entree van het SM's aan de Mortel verbindt met de entree van het NbM aan de Verwersstraat. Daaraan bevinden zich de auditoria, het museumrestaurant, de tuin, de winkel, de twee informatiebalies en de toegangen tot de beveiligde gebieden van beide musea. De corridor is tijdens de openingstijden van de musea voor iedereen vrij toegankelijk. Niet alleen kan zo iedereen kennis nemen van wat er speelt in de musea, maar ook wordt de tuin van het voormalige Gouvernementshuis als groengebied teruggegeven aan de stad. Voor meer informatie over het ontwerp kunt u kijken op www.s-hertogenbosch.nl

Kom naar de informatieavond
Graag presenteren de gemeente en de provincie dit ontwerp aan u. Daarvoor organiseren zij een informatieavond waarin het ontwerp wordt toegelicht door Henket en partners architecten. Bovendien zijn wethouder Van de Mortel van de gemeente en gedeputeerde Luijendijk van de provincie aanwezig en wordt u in de gelegenheid gesteld vragen te stellen. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 8 februari 2006 in de Statenzaal van het Noordbrabants Museum (ingang Verwersstraat) en begint om 19.30 uur. U bent van harte welkom!