Ingezonden persbericht


I N V R I J H E I D G E T E K E N D ?

OVER DE COMMOTIE ROND DE

'MOHAMMED'-CARTOONS

debat o.l.v. Maria Henneman

met Frits van Exter, Paul Scheffer,

Mohammed Benzakour & Jos Collignon

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

woensdag 8 februari, aanvang 20.00 uur

toegang gratis

Veel redacties hebben de laatste weken hun hoofd gebroken of de 'Mohammed' cartoons wel of niet expliciet gepubliceerd moeten worden. Burgers winden zich op over de wel of niet geplaatste cartoons. Vele journalisten, publicisten, columnisten en cartoonisten geven hun reactie.

Frits van Exter (hoofdredacteur Trouw) schreef zaterdag 4 februari in zijn eigen krant: "Het is een incident in een reeks, symptomatisch voor een confrontatie die onze vrijheden bedreigt. Maar zolang je die vrijheid hebt, denk ik dat de krant haar beter dient door te informeren dan door te ageren. Natuurlijk is dat onderscheid niet absoluut en vanzelfsprekend heeft de krant een standpunt (dat onder druk minder vrijblijvend kan zijn), maar wie dat onderscheid niet meer wil proberen te maken, zaait twijfel over de wil om alle relevante feiten onder ogen te zien, tegengestelde meningen aan bod te laten komen en de eigen opinies te bewaren voor de plekken waar je ze verwacht."

Paul Scheffer (bijzonder hoogleraar grootstedelijke politiek, Universiteit van Amsterdam) zegt in zijn artikel in NRC Handelsblad zaterdag 4 februari: "Het beeldverbod dat een deel van de moslimwereld omarmt, kan nooit de leidraad voor intellectuele of journalistieke of artistieke uitingen zijn, al was het maar omdat de weg van een beeldverbod naar een spraakverbod en een schrijfverbod heel kort is. Zo raken we onze onbevangenheid helemaal kwijt. Er is geen ontkomen aan: we moeten proberen van de nood een deugd te maken. Dat kan door op een ondubbelzinnige manier het recht op godsdienstvrijheid van moslims te verbinden met het recht op vrije meningsuiting voor de critici van de islam. Die wederkerigheid is de kern van een open samenleving.”

Mohammed Benzakour (publicist/columnist) vindt het nogal naĂŻef als cartoonisten zeggen deze reactie vanuit de moslimwereld niet te hebben verwacht. "Als we vinden dat we alles moeten kunnen zeggen, moeten we ook de consequenties daarvan dragen." Zelf vindt hij deze cartoons 'cartoon-onwaardig' en zou hij ze niet hebben geplaatst als hij in de schoenen van de hoofdredacteur zou staan. Aan de andere kant stelt hij dat moslims die nu Deense vlaggen verbranden, Deense producten boycotten, etc. niet erg sterk in hun geloof staan.

Jos Collignon (cartoonist) is van mening dat een flink deel van de wereld nog een grote sprong moet maken naar vrijheid en ontkerkelijking. "We realiseren ons te weinig hoeveel dank we zijn verschuldigd aan bv. Zo Is Het, Monty Python, Youp van het Hek, Freek de Jonge, columnisten en cartoonisten. Zij dwingen ons te relativeren door humor. Relativeren is al te vaak verboden. Humor is de vijand van kerkelijke en wereldlijke machthebbers."

Maria Henneman is voormalig hoofdredacteur van Netwerk en media- en communicatieadviseur.

Toegang: gratis

Organisatie: Stichting MediaDebat