Accell Group

PERSBERICHT

Accell Group breidt uit naar Noord-Amerika Overname Seattle Bike Supply biedt nieuwe afzetmarkt en diverse synergievoordelen

Heerenveen, 8 februari 2006. Accell Group N.V. maakt bekend in onderhandeling te zijn over de overname van alle uitstaande aandelen van Seattle Bike Supply Inc. (SBS). SBS is gevestigd in Seattle (Verenigde Staten), en is met een omzet van circa USD 36 miljoen op jaarbasis, actief in het midden en hogere segment van de markt voor sportfietsen, fietsonderdelen en accessoires. De onderneming heeft een sterk distributienetwerk waarmee het merendeel van de fietsenspeciaalzaken in de Verenigde Staten en Canada wordt bediend. Met het merk Redline is SBS wereldmarktleider in het BMX segment, een belangrijk marktsegment in Noord-Amerika en Australië. De overname zal naar verwachting op korte termijn worden afgerond en wordt door Accell Group gefinancierd uit eigen middelen. Naast Europa is Noord-Amerika de tweede belangrijke afzetmarkt voor hoogwaardige fietsen, fietsonderdelen en accessoires. Accell Group is op beperkte schaal met meerdere merken actief in de Noord-Amerikaanse fietsenmarkt. Het uitgebreide distributienetwerk van SBS vormt hierop een uitstekende aanvulling, dat ook nog mogelijkheden biedt op het gebied van fitnessapparatuur. Daarnaast beschikt SBS, met ondermeer Redline, Torker (cruisers), Pryme (accessoires) en Potenza (accessoires) over sterke eigen merken, die tot op heden nog nauwelijks in Europa worden gedistribueerd. SBS kan op haar beurt gebruik maken van de expertise van Accell Group op het gebied van trekking fietsen, een marktsegment wat in Noord-Amerika aan het opkomen is. René Takens, Voorzitter van de directie van Accell Group: De Noord-Amerikaanse fietsenmarkt is interessant voor ons omdat dit naast Europa de tweede grote markt in de wereld is waar hoogwaardige fietsen in grotere aantallen verkocht worden. Bovendien is in Noord-Amerika ook een duidelijke trend zichtbaar richting gezonder leven en meer bewegen, waarbij de fiets een belangrijke plaats inneemt. In de Verenigde Staten zijn de nationale overheid en overheden van verschillende staten campagnes gestart waarmee de Amerikanen worden aangespoord meer te fietsen. Inmiddels worden in de Verenigde Staten per jaar meer nieuwe fietsen verkocht dan nieuwe auto's. Met de overname van SBS en daarmee ook het grootste BMX-merk ter wereld, Redline, verkrijgen we niet alleen een weliswaar nog bescheiden, maar zeker interessante positie op de Noord-Amerikaanse fietsenmarkt, maar ook een top 5 positie in de markt voor fietsonderdelen en accessoires. Over Seattle Bike Supply
SBS is een winstgevende onderneming die zich richt op het ontwerp, de marketing, verkoop en distributie van kwalitatief hoogwaardige fietsen en fietsonderdelen in de Verenigde Staten en Canada. Het hoofdkantoor is gevestigd in Seattle (Washington, USA). Met circa 90 medewerkers bedraagt de omzet van de onderneming circa USD 36 miljoen per jaar.
---

De productie van fietsen wordt door SBS al jaren geheel uitbesteed aan Aziatische partners. SBS bedient haar markt vanuit vier strategisch over de Verenigde Staten verspreide logistieke centra, die uitsluitend leveren aan de fietsenspeciaalzaken. Sinds de oprichting in 1974 heeft SBS een reputatie opgebouwd als uiterst betrouwbare en gerespecteerde leverancier van sportfietsen en is het BMX-merk Redline uitgegroeid tot een van de meest gewilde merken in het actieve sport segment. SBS beschikt over eigen raceteams, met o.a. Bubba Harris als wereldkampioen 2005 BMX. In 2008 (Peking) is BMX voor het eerst een Olympische sport. / / / / / / / Profiel Accell Group N.V.
Accell Group is een Europese groep van ondernemingen die actief is met de ontwikkeling en marketing van innovatieve en kwalitatief hoogwaardige fietsen, fietsaccessoires en fitnessapparatuur. De merken van Accell Group hebben voor consumenten een herkenbare toegevoegde waarde, waarbij een lange traditie in hun respectievelijke markten veelal een belangrijke rol speelt. Met bekende namen als Batavus, Hercules, Koga-Miyata, Lapierre, Loekie, Mercier, Sparta, Staiger, Tunturi en Winora hebben de ondernemingen sterke posities in de midden- en hogere segmenten van de markt. De verkoop aan consumenten vindt voornamelijk plaats via de gespecialiseerde vakhandel. Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk en Hongarije. De kernmarkten zijn Nederland (50% van de omzet), Duitsland (23%) en Frankrijk (12%). Andere Europese landen, waaronder België, Denemarken, Finland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, nemen 15% van de omzet voor hun rekening. Accell Group is in Europa marktleider op de fietsenmarkt en bevindt zich in de top van de markt voor home use fitnessapparatuur. De omzet bedraagt in 2004 EUR 341 miljoen en de nettowinst EUR 13 miljoen. De aandelen Accell Group worden verhandeld op Eurolist van Euronext Amsterdam. Voor nadere informatie:
Accell Group N.V.
René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur, tel.: 0513-638701 Website: www.accell-group.com


---- --