Gemeente Sneek


Start archeologisch onderzoek bij De Hemmen in Sneek

Op woensdag 8 februari 2006 start een archeologisch onderzoek ten westen van Sneek. Twee nederzettingen uit het begin van onze jaartelling zullen worden onderzocht door middel van proefsleuven. De nederzettingen bevinden zich vlak onder het maaiveld. Het onderzoek is nodig vanwege de uitbreiding van bedrijventerrein De Hemmen. Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de Gemeente Sneek en uitgevoerd door archeologen van Grontmij in Assen.

In 2003 bleek uit onderzoek door middle van boringen dat dit gebied vanaf de Late IJzertijd/Romeinse tijd bewoond moet zijn geweest. Het gebied rond Sneek lag toen in de overgangszone van klei naar veen. De mensen woonden op kleine terpen en weidden er hun vee. Een soortgelijke terp, uit de eerste eeuw n.Chr., is in 2001 uitgebreid onderzocht bij de aanleg van de oostelijke stadsrondweg bij Sneek. Bij die opgraving kwam een grote hoeveelheid aardewerk tevoorschijn, evenals houten huispalen en enkele dierenfiguurtjes van klei.

Sinds die opgraving wordt steeds meer duidelijk dat dergelijke terpjes in grote getale in de weilanden rond Sneek verborgen liggen. Omdat de Middelzee er later een dikke laag klei op afzette, zijn de meeste van die terpjes niet meer te zien. Door de kleiafzetting zijn ze echter meestal zeer goed geconserveerd.

Eén van de twee nederzettingen die nader onderzocht zal worden, bevindt zich ter plaatse van een boerderij. Deze boerderij blijft in het uitbreidingsplan gehandhaafd. De tweede nederzetting bevindt zich een paar honderd meter ten westen hiervan.

Doel van het onderzoek is om nader inzicht te krijgen in de omvang, datering en waarde van de nederzettingen. Dit kunnen de archeologen aflezen aan de opbouw van de bodem en aan eventuele vondsten, zoals aardewerk en botmateriaal. Hiertoe wordt over beide nederzettingen een sleuf gegraven van 70 meter lang en 4 meter breed.

Het onderzoek zal naar verwachting zes werkdagen in beslag nemen.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 8-2-2006