Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200408346/1
(Bestemmingsplan Buitengebied Oirschot)
Uitspraak over het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Oirschot. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft dit bestemmingsplan gedeeltelijk goedgekeurd en aan dit plan gedeeltelijk goedkeuring onthouden. Met het plan wordt beoogd een deel van het buitengebied van de gemeente Oirschot van een actuele planologische regeling te voorzien. Het gaat onder meer over de bestemming van glastuinbouwbedrijven. Het goedkeuringsbesluit van het bestemmingsplan is eerder bij de Afdeling bestuursrechtspraak aan de orde geweest. In haar uitspraak van 10 december 2003 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak het goedkeuringsbesluit op onderdelen vernietigd. Die uitspraak is onder zaaknummer 200102937/1 op deze site te lezen. Op 7 september 2004 heeft het provinciebestuur naar aanleiding van die uitspraak opnieuw beslist over de goedkeuring van het bestemmingsplan. Hiertegen zijn opnieuw beroepschriften ingediend. Zie ook nummer 200408384/1 in welke zaak de Afdeling bestuursrechtspraak nu uitspraak doet. In die zaak gaat het om het bestemmingsplan Buitengebied Correctieve herziening 2003 van de gemeente Oirschot.


* 200409470/1
(Bestemmingsplan Buitengebied Eemsmond)
Uitspraak over het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Eemsmond. Het bestemmingsplan betreft het gehele gemeentelijke grondgebied, met uitzondering van de Eemshaven en de gedeelten waar de bestemmingsplannen van de verschillende dorpen gelden. Het plan heeft tot doel het gebruik van de gronden en de oprichting van gebouwen en andere bouwwerken te reguleren met het oog op het bevorderen van een goed gebruik van het landelijk gebied. Bij de uitvoering van het plan wordt rekening gehouden met het Provinciaal Omgevingsplan Groningen, waarin aan het gebied twee gezichten is gegeven. Het eerste is dat van een afwisselend landschap met een schaal en gaafheid die uniek zijn voor Noord-Nederland. Het tweede gezicht is dat van een gebied met een mengeling van economische activiteiten, zonder dat daarbij de herkenbaarheid van het landschap verloren gaat.


* 200501120/1
(Appartementencomplex Noordwijk)
Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk heeft verleend voor het bouwen van 32 appartementen en een parkeergarage aan de Huis ter Duinstraat in Noordwijk. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan. Om de bouw toch mogelijk te maken, heeft het college vrijstelling verleend van het bestemmingsplan. Enkele omwonenden vinden de ruimtelijke onderbouwing op grond waarvan het college de vrijstelling heeft verleend, onvoldoende, omdat het bouwplan een grote inbreuk maakt op de bestaande planologische situatie. Het bouwplan is volgens hen te massaal voor de kleinschalige omgeving. Ook hebben zij aangevoerd dat hun belangen worden geschaad door verlies van privacy en vermindering van zonlicht.


* 200502736/1
(Bestemmingsplan t Zand Den Bosch)
Uitspraak over het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan t Zand van de gemeente Den Bosch. In dit plan wordt onder meer de opvang van drugsverslaafden op een locatie aan de Oranje Nassaulaan in de stad mogelijk gemaakt. NS Stations B.V. en de Bewonersvereniging Het Zand zijn hiertegen. Volgens hen past een centrum voor dag- en nachtopvang voor drugsverslaafden niet op deze locatie nabij het NS-station noch in hun woonwijk. Zij voeren aan dat het opvangcentrum grote overlast en toename van criminaliteit in de omgeving rondom het opvanghuis en het station meebrengt. Volgens de NS ontstaat hiermee sociale onveiligheid op het station. Het provinciebestuur stemt in met het uitgangspunt van de gemeenteraad dat het stadscentrum als zogenoemde vindplaats voor drugsverslaafden en de opvang niet te ver uit elkaar moeten liggen.


* 200504261/1
(Bestemmingsplan Meerwijk Centrum Haarlem)
Uitspraak over het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan Meerwijk Centrum van de gemeente Haarlem. Het bestemmingsplan gaat over de herstructurering van het centrum van de wijk Meerwijk in Haarlem. Het plan maakt onder meer de bouw van een centrum voor dagopvang van verstandelijk gehandicapten en de bouw van een aantal appartementen mogelijk. Een aantal inwoners van de wijk zijn het niet eens met de goedkeuring door het provinciebestuur. Met name de hoogte van de bebouwing maakt volgens hen een ernstige inbreuk op hun woongenot, onder andere in de vorm van verminderde lichtinval en verlies van privacy. Ook vrezen zij parkeeroverlast.


* 200505098/1
(Openbaarmaking concept-rapport Enci)
Uitspraak over de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het verzoek om openbaarmaking van de concept-milieueffectrapporten die "Enci B.V". heeft opgesteld. Enci heeft in verband met vergunningaanvragen ten behoeve van kalksteenwinning een milieueffectrapport ingediend bij de provincie. Dat rapport is openbaar. Over twee concept-versies van het uiteindelijke rapport is tussen Enci en de provincie vooroverleg gevoerd. De Stichting Enci Stop wil inzage in deze concept-versies. Het provinciebestuur heeft dit verzoek afgewezen, omdat het zou gaan om documenten die zijn opgesteld voor intern beraad, met daarin opgenomen persoonlijke beleidsopvattingen. Deze zouden op grond van de Wet openbaarheid van bestuur niet openbaar hoeven worden gemaakt. De rechtbank in Maastricht heeft in mei 2005 een eerder beroep van de stichting tegen de afwijzing gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank zijn de concept-rapporten niet opgesteld ten behoeve van intern beraad. Het college van gedeputeerde staten van Limburg is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.


* 200505278/1
(Uitwerkingsplan Handelskade Oostflakkee)
Uitspraak over het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan Handelskade van de gemeente Oostflakkee. Het plan maakt de bouw van 39 woningen voor permanente bewoning en daarnaast detailhandel en horeca mogelijk. Ook is met het plan voorzien in de bouw van 48 verblijfsrecreatieve appartementen. Een exploitant van een vleesverwerkingsbedrijf, dat op een afstand van 750 meter van het plangebied ligt, vreest overlast te ondervinden door de verkeerstoename. Hij heeft dan ook bezwaar tegen het plan. Het college van burgemeester en wethouders van Oostflakkee is niet inhoudelijk ingegaan op deze bezwaren, omdat de man volgens het college geen belanghebbende is bij de procedure. Hij zou te ver af wonen van het gebied waar het uitwerkingsplan betrekking op heeft.


* 200506401/1
(Uitbreiding exploitatievergunning Den Haag) Uitspraak over de weigering van de burgemeester van Den Haag om openingstijden van een recreatie-inrichting aan het Buitenom in de stad te verruimen. De exploitant wil tot na middernacht openblijven, terwijl zijn bedrijf nu op vrijdagen tot 22.00 uur en op andere dagen tot 19.00 uur open mag blijven. De burgemeester is van mening dat met het oog op het woon- en leefklimaat en de openbare orde in de buurt de openingstijden niet moeten worden uitgebreid.


* 200507401/1
(Bestemmingsplan Vuurwerk Den Haag)
Uitspraak over het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk van de gemeente Den Haag. Een eigenaar van een vuurwerkhandel aan de Goeverneurlaan in de gemeente is van mening dat het provinciebestuur onterecht goedkeuring heeft verleend aan de voorschriften in het plan met betrekking tot opslag en verkoop van zijn (consumenten)vuurwerk. In de voorschriften staat dat hij niet meer dan 1.000 kg vuurwerk mag opslaan, maar volgens de eigenaar bedraagt zijn huidige opslag 2.000 kg vuurwerk. Het provinciebestuur heeft het bestemmingsplan goedgekeurd, omdat de eigenaar altijd rond de 1.000 kg vuurwerk heeft gehad en niet zou zijn gebleken dat hij voorheen meer dan
1.000 kg mocht opslaan.