Ingezonden persbericht

Nieuw speelruimtebeleid voor stadsdeel geuzenveld- slotermeer een feit

AMSTERDAM, 20060208 -- Geuzenveld Slotermeer 7 februari 2006. Na twee jaar van plannen maken en uitwerken, commissiebesprekingen, moties en amendementen werd in de laatste raadsvergadering van deze bestuurperiode het nieuwe speelruimtebeleid voor het Stadsdeel definitief vastgesteld.


Het speelruimtebeleidsplan van Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld werd vanaf het begin ondersteund door de VVD maar tot vreugde van LSG gaf uiteindelijk de fractie Badloe doorslaggevende steun. PvdA, CDA en Groen Links stemden tegen het plan.
Het door LSG ontwikkelde speelruimtebeleidsplan werd het afgelopen jaar uitgewerkt door de Gemeentelijke Dienst Ruimtelijke Ordening en gaat uit van buurtparticipatie, sponsoring, buurtbeheer en een optimale spreiding en dekking van de speelruimte op basis van leeftijd.Daarnaast wordt gezorgd voor zowel formele(met speeltoestellen) als informele speelruimte, zoals trapveldjes of skatebanen en grasveldjes voor de wat oudere jeugd. 
Voor aangeschafte speeltoestellen wordt daarbij uitgegaan van een levensduur van 12 jaar. In die 12 jaar worden vervangingsreserves opgebouwd, 
waardoor tot in de lengte van dagen de speeltuinen op peil blijven. Om die 12 jaar te kunnen halen wordt gerekend op betrokkenheid van ouders en buurtbewoners. Actief buurtbeheer en sociale controle moeten er voor zorgen dat de jeugd de speelplaatsen en toestellen heel houden, maar aangezien ze zich nu niet meer hoeven te vervelen zou dat moeten lukken. Niet alleen stichting Jantje Beton deed een bijdrage in de vorm van een "sprankelplek" maar ook Nike sponsorde alvast een trapveldje voor buurt 7 en de eerste Zoneparcs bij de Goeman Borgesiusschool en de Sint Henricusschool.. (Zoneparc: het herinrichten van schoolpleinen van basisscholen door middel van verschillende zones. Als basis wordt gebruik gemaakt van drie zones; een gele zone ('Chill-out' zone), een blauwe zone ('Multi-activity' zone) en een rode zone ('Sports' zone). 
Extra geld moet komen van bedrijven, die nu speeltoestellen of speelplaatsen kunnen adopteren en buurtcommissies die jaarlijks geld beschikbaar hebben in de vorm van een buurtbudget. Het plan beoogt om 33.500 m2 speelruimte te beheren met daarin minimaal 83 formele speelplaatsen. Er is 320.000 euro op jaarbasis uitgetrokken om het plan uit te voeren, waarbij wordt uitgegaan dat alle speelruimte moet blijven voldoen aan de wettelijke veiligheids normen. Een groot deel van het budget wordt nu nog besteed aan dagelijks beheer, maar als het aan de plannenmakers ligt dan kan door actief buurtbeheer een groot deel van deze kosten bespaard worden. Dit geld kan dan besteed worden om mooiere of extra speelplaatsen te maken. Veel van de nu nog ongebruikte speelveldjes zullen worden omgevormd tot informele speelveldjes (bijvoorbeeld grasveldjes met doeltjes) en ook de besparing aan beheerkosten op deze ingreep moet weer geld opleveren voor bijvoorbeeld voetbalkooien en groot onderhoud. Per buurt worden participatietrajecten gestart waarbij in samenspraak met buurtbewoners en buurtcommissies een definitieve vorm en locatie van de speelplekken wordt vastgesteld. Feitelijk is er 150.000 euro tekort om het beleidsplan helemaal tot in de puntjes uit te voeren maar LSG wil de komende bestuursperiode incidentele middelen zoeken om alle voorgestelde maatregelen uit te kunnen voeren. Zo kan bijvoorbeeld het participatietraject uit andere geldstromen komen en kunnen buurten fancy fairs houden om geld in te zamelen voor bijvoorbeeld een extra voetbalkooi.Voor de komende jaren staat bij LSG een veilig Stadsdeel op het programma waarin vandalisme bestrijding en het aantrekken van extra toezichthouders (BOA's) prioriteit zijn.



Ingezonden persbericht