Socialistische Partij


Draagvlak voor huurbelasting is nihil

08-02-2006 * Niet alleen een groot deel van de woningcorporaties en de Woonbond zijn tegen de huurbelasting ("betaalbaarheidsheffing") die minister Dekker wil invoeren, maar ook de particuliere verhuurders. Daarmee is duidelijk dat het draagvlak onder de huurbelasting, een uitgangspunt voor de invoering, is weggevallen. SP-kamerlid Arda Gerkens heeft minister Dekker (VROM) gevraagd om de Kamer te laten weten welke consequenties zij hieruit trekt. Gerkens vindt dat het wetsvoorstel moet worden ingetrokken.

Op initiatief van de belangenorganisaties van commerciële verhuurders IVBN en Vastgoed Belang wordt de stichting Stop De Huurheffing opgericht, die het verzet van de commerciële verhuurders tegen het wetsvoorstel Betaalbaarheidsheffing gaat coördineren. De initiatiefnemers stellen dat verhuurders door de heffing worden gedwongen om voortaan altijd maximale huurverhogingen door te voeren. Daarmee betalen uiteindelijk de huurders de huurheffing.

Binnen Aedes, de belangenvereniging van woningcorporaties, is de tweedracht nu maximaal. De top van Aedes steunt nog steeds het plan van de minister, terwijl een groot aantal leden daar fel tegen is.

Het plan van Dekker volgt uit het regeerakkoord, waar is afgesproken om 1,1 miljard euro te bezuinigen op de begroting van haar ministerie. Dat wordt volledig betaald door de huurders. Mensen met huursubsidie, waarvan tweederde (650.000 huurders) een inkomen heeft op minimumniveau, zijn de afgelopen jaren al gekort. Het wetsvoorstel zou betekenen dat nu ook de andere huurders de portemonnee moeten trekken.