Gemeente Schiedam


Theatervoorstelling over Nederlands-Indië in de bibliotheek

Op vrijdag 10 februari 2006 spelen Guusje van Tilborg en Gepke Witteveen de voorstelling De hemel ziet blauw van de dagen in Bibliotheek Noord (Bachplein 589, Schiedam). De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaartjes kosten 6,- en zijn verkrijgbaar bij de Schiedamse bibliotheken Stadserf en Noord en de boekhandels Post Scriptum en J.S. van Leeuwen.

De hemel ziet blauw van de dagen is het aangrijpend relaas van een eigenzinnige vrouw in het koloniale Indië

Pas na de dood van Sijtje van Koedijk krijgen haar kinderen inzage in het tumultueuze verleden van hun moeder. In een fotoalbum en schrijfblok deed ze verslag van haar leven: de periode Nederlands-Indië 1923-1938. Het manuscript van Sijtje van Koedijk kwam via de post bij uitgeverij Querido binnen. De enige dochter van Sijtje vroeg zich af of de stof van Sijtjes leven uitgangspunt kon zijn voor een roman. Maar de oorspronkelijke manier waarop het levensverhaal was opgeschreven had zoveel eigen zeggingskracht dat een verwerking tot een roman de inhoud en de oprechtheid ervan alleen maar zou aantasten. Daarom is het verhaal verschenen precies zoals het geschreven is.

Guusje van Tilborgh en Gepke Witteveen hebben het verhaal van Sijtje van Koedijk vertaald in de gelijknamige theatervoorstelling en doen op eigentijdse wijze verslag van het leven van Sijtje van Koedijk op Borneo en Sumatra in die tijd. Het publiek krijgt zelfs een kijkje in het fotoalbum van Sijtje. Veel is bekend over het koloniale leven van de echtgenotes van hoge bestuursambtenaren in hun witte jurken op sierlijke verandas. Maar hoe was het voor eenvoudige Hollandse meisjes in het verre Indië, als je man voor de BPM werkte? Hoe verliepen de liefdesgeschiedenissen onder de klamboe en welke lome gesprekken werden er gevoerd op de voorgalerij? De voorstelling laat een levenslustige en dappere jonge vrouw zien. Ondanks alle tegenslagen en tegen de gewoonten van de tijd in, ging zij haar eigen weg in de binnenlanden van Borneo.

Spel

Guusje van Tilborgh is in 1952 geboren te Kapellen in België. Sinds 1975 is zij als actrice werkzaam in Nederland en België. Vanaf 1978 was zij vast verbonden aan het Zuidelijk Toneel (Globe) en speelde zij hoofdrollen in spraakmakende producties, onder andere als Cressida in 'Troilus en Cressida' van W. Shakespeare. Vanaf 1985 speelde zij als freelance-actrice bij diverse gezelschappen, zoals: Fact, Het Publiekstheater, de Voorziening, het RO-Theater, het Nationaal Toneel, de Appel et cetera. Ook is zij werkzaam voor televisie en film.

Gepke Witteveen is in 1951 geboren te Tandjungkarang in Indonesië. Sinds 1973 is zij werkzaam in het theater, bij de Haagsche Comedie, Theater van de Lach, Pim Peters Produktie en Projekt Theater. Verder speelde zij in De liefde is een straf bij Jan Jórning Produkties en Wankel Evenwicht bij Toneelgroep Drang. Voor televisie is Gepke Witteveen gedurende vijf jaar dagelijks te zien geweest als Desirée in de serie 'Goudkust'. Bij diverse gezelschappen werkt zij ook als regisseur.


· Duur voorstelling: circa 55 minuten


· Regie: Gepke Witteveen


· Toneelbewerking: Mieke Lelyveld


· Beeldbewerking: Misha Kroes


· Tekst: Sijtje van Koedijk (onder pseudoniem)


· Uitgebracht door: Première Parterre