Gemeente Apeldoorn

Gemeente start met vervangen zieke kastanjebomen

Op 10 februari aanstaande start de gemeente met het vervangen van de kastanjebomen die vorig jaar zijn getroffen door de kastanjebloedingsziekte. Aan de Fauststraat in de wijk Zevenhuizen zal de gemeente de eerste vijftien bomen kappen en deze vervangen door elzen, wilgen en essen. Wethouder Gutteling zal op vrijdag 10 februari de eerste nieuwe bomen planten.

Vanaf 2004 manifesteert de bloedingsziekte zich zowel bij jonge als bij oude Vruchteloze witte paardekastanje en de Gewone wilde paardekastjanje. Verspreid op de stam verschijnen klein roestbruine vlekken die zich snel uitbreiden over de rest van de stam en de gesteltakken. Uit de vlekken druipt een donkerrode, stroperige vloeistof. Vervolgens drogen de vlekken in tot ruwe, zwarte korsten. In de daarop volgende aantastingsfase verdroogt de bast tussen de vlekken en sterft af. Zodra de bast volledig rondom de stam afsterft en loskomt, sterft de kastanjeboom.

Kastanjebomen die onherstelbaar aangetast zijn door de bloedingsziekte worden door de gemeente gekapt. Voor het kappen maakt het college van burgemeester en wethouder gebruik van zijn bevoegdheid om over te gaan tot noodkap. Bewoners en ondernemers in de directe omgeving van de te kappen bomen worden hierover geïnformeerd.

In Nederland coördineert de landelijke werkgroep Aesculaap het onderzoek naar de bestrijding van de kastanjebloedingsziekte. Op dit moment weet men nog weinig over de oorzaak van de ziekte. De gemeente kan daarom nog geen methode toepassen om gezonde kastanjes te beschermen of kastanjes met het ziektebeeld te behoeden voor verdere aantasting. Volgens wethouder Gutteling streeft de gemeente ernaar alle onherstelbaar aangetaste kastanjebomen voor de zomerperiode te vervangen door elzen, wilgen en essen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 9-feb-2006 09:16