Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Huisartsen en zorgverzekeraars maken afspraken over bevoorschotting

Persbericht, 9-2-2006

Huisartsen en zorgverzekeraars hebben deze week afspraken gemaakt over de bevoorschotting van alle huisartsen. Aanleiding hiervoor zijn onder meer de in het begin van dit jaar ontstane administratieve knelpunten door het onverwacht hoge aantal verzekerden dat dit voorjaar van zorgverzekeraar verandert. Dit veroorzaakt problemen bij de betalingen van declaraties aan huisartsen. Om een oplossing voor deze problematiek te vinden, is de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) akkoord gegaan met het voorstel van ZN om gedurende de eerste twee kwartalen van dit jaar te bevoorschotten. De hiermee gewonnen tijd kan worden benut zodat beide partijen voor zover nodig het betalingsverkeer en declaratiesysteem op orde krijgen. Door de bevoorschotting kunnen huisartsen aan hun financiële verplichtingen blijven voldoen.

De achterbannen van de LHV en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ontvangen deze week een gezamenlijke brief van LHV, ZN en VWS over de gemaakte afspraken over het declaratieverkeer. In deze brief worden de afspraken uiteengezet.
Met de gemaakte afspraken streven partijen twee doelen na. In de eerste plaats wil men rechtstreekse financiële problemen van huisartsen voorkomen. Ten tweede krijgen alle betrokkenen nu meer tijd om voor zover nodig hun administraties aan te passen. Uiteindelijk moeten deze nieuwe afspraken volgens VWS, ZN en LHV leiden tot een optimaal functionerend declaratieverkeer tussen huisarts en zorgverzekeraar.

Verzekeraars bieden alle huisartsen de mogelijkheid een voorschot aan te vragen. Partijen hebben afgesproken, dat het voorschot terugbetaald wordt, als het declaratie- en betalingsverkeer op orde is. Dit laatste gebeurt aan de hand van gezamenlijk op te stellen criteria. De verwachting is, dat betrokkenen in ieder geval tot 1 mei nodig hebben om het declaratieverkeer op orde te brengen. Het voorschot hoeft dus niet voor 1 mei terug te worden betaald.