Gemeente Heusden


Nieuwe milieuvriendelijke hondenpoepzuiger in Heusden 10-2-2006

Peter Groenestein, wethouder van milieu, heeft op woensdag 8 februari de sleutels in ontvangst genomen van de nieuwe hondenpoepzuiger voor de gemeente Heusden. De hondenpoepzuiger wordt fulltime ingezet in alle dorpskernen van de gemeente. De machine vervangt de voorgaande machine die aan vervanging toe was en is bovendien sneller én milieuvriendelijker.

De nieuwe machine heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van zijn voorganger. Zo reed de oude machine 14 kilometer per uur en kan de nieuwe machine een snelheid behalen van 35 tot 40 kilometer per uur. Dit levert een forse tijdsbesparing op en dat is belangrijk, want de gemeente Heusden heeft een groot grondoppervlak. Daarnaast heeft de machine een korte draaicirkel. De machine kan hierdoor efficiënter en effectiever ingezet worden.

Roetfilter
De hondenpoepzuiger beschikt over een speciaal roetfilter. Dit roetfilter zorgt ervoor dat de roetdelen die in de machine vrijkomen omgezet worden in as. De machine vangt de as op in het filter dat regelmatig geleegd wordt. Daarnaast is het uitstootniveau van de uitlaatgassen laag. Wethouder Groenestein vindt het belangrijk dat ook aan het milieuaspect aandacht wordt besteed. Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. We praten op dit moment veel over luchtkwaliteit en we willen laten zien dat we hier actief mee bezig zijn.

De vervuiler betaalt
In de gemeente Heusden wordt gewerkt met het principe de vervuiler betaalt. Daarom bestaat de hondenbelasting in de gemeente Heusden, hoewel de opbrengsten van de hondenbelasting de kosten nog steeds niet dekken. Wethouder Groenestein begrijpt dat het belangrijk is dat de hondenbezitters zien dat hun belastinggeld goed besteed wordt. De gemeente Heusden is dan ook zeer actief met haar hondenbeleid. Zo zijn er hondenuitrenvelden, hondenpoepcontainers en een hondenpoepzuiger.

Nieuwe impuls
Uit het oogpunt van besparing is het hondenbeleid wat afgezakt, maar Groenestein hoopt dat de nieuwe machine opnieuw een impuls geeft aan het beleid. Dit is een onderwerp waar zeker nog meer energie in gestopt mag worden. Zo mag er meer aandacht besteed worden aan het bewust maken van mensen dat ze hun eigen rommel op moeten ruimen. Ik hoop dat dit een uitdaging zal zijn voor de komende periode.

De hondenpoepzuiger heeft een vaste chauffeur, Harry Dumoulin, die werkzaam is bij de WML.

Koninklijke onderscheiding 10-2-2006

Decorandus : Mevrouw H.J.M.T. Kuijs (60 jaar)

Plaats uitreiking : Buurthuis Bloemenoord, Bloemenoordplein 3 in Waalwijk

Datum en tijd uitreiking: 15 februari 2006, 19.30 uur

Onderscheiding : Lid in de Orde van Oranje Nassau

Reden van onderscheiding
Mevrouw Kuijs is sinds 1981 als vrijwilligster actief betrokken bij de sportvereniging voor lichamelijk gehandicapten Inspanning door Ontspanning in Waalwijk. Deze sportvereniging telt 60 leden, waaronder 35 zwemmers. Met name deze zwemmers ondervinden veel hulp en steun van mevrouw Kuijs. Elke zaterdagochtend is zij aanwezig in het zwembad om de sporters te helpen met omkleden en helpt de zwemmers met een rolstoel naar het bad te brengen. Eenmaal bij het bad helpt zij de sporters met behulp van een zwembadlift of brancard in het water en is ze verder aanwezig voor hand- en spandiensten. Voor de vereniging zélf ondersteunt mevrouw Kuijs de penningmeester bij zijn werkzaamheden en organiseert zij bijeenkomsten voor de leden.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de sportvereniging voor lichamelijk gehandicapten op 15 februari aanstaande zal burgemeester De Geus van Waalwijk aan deze inwoonster van Drunen, gemeente Heusden, de onderscheiding uitreiken.
vorige pagina naar boven