Anti acnemiddel jarenlang gebruikt als anticonceptiemiddel

Kodyo pr

Diane-35 is geen geregistreerde anticonceptiepil

Het anti-acnemiddel Diane-35 wordt door circa 170.000 vrouwen in Nederland gebruikt als anticonceptiemiddel, terwijl het medicijn geregistreerd is voor een andere indicatie, namelijk: hormonale behandeling van acne bij vrouwen. Gebruiksters van het relatief zware hormoonpreparaat weten bovendien meestal niet dat er inmiddels een lichte anticonceptiepil geregistreerd is, die bij milde of matige acne even effectief is.

DIANE-35
Diane-35 kwam in de jaren zeventig op de Nederlandse markt. De anti-acnepil bevat relatief veel hormonen (cyproteronacetaat en ethinylestradiol) en bleek ook als anticonceptivum te werken. In de jaren tachtig werd de Diane-pil heel populair, met name vanwege de positieve werking bij een probleemhuid. In die tijd waren er nog geen geregistreerde anticonceptiepillen die een dergelijk positief effect hadden op de probleemhuid. Artsen schreven het product massaal voor, vaak ook op verzoek van de patiënten zelf.

ALTERNATIEVEN
Momenteel gebruikt circa 10% van de pilgebruiksters Diane-35. Vooral voor vrouwen met milde of matige acne is het inmiddels onnodig een relatief zwaar hormoonpreparaat te gebruiken. Onderzoek van de Nederlandse dermatoloog van Vloten stelt vast dat de nieuwe, geregistreerde anticonceptiepil met drospirenon (Yasmin) dezelfde positieve werking op de huid heeft als Diane-35. Diane-35 gebruiksters kunnen zich voor advies ten aanzien van het overstappen op een lichtere en wél geregistreerde anticonceptiepil wenden tot hun huisarts.

PIL MET DROSPIRENON VROUWVRIENDELIJKER
Onderzoek naar een betere samenstelling van de anticonceptiepil richtte zich begin jaren negentig op een pil die minder hormonen bevat, maar ook voordelen biedt voor de huid en bij huidproblemen. Yasmin gebruiksters hebben significant minder last van premenstruele klachten zoals eetbuien en vocht vasthouden. Ten slotte heeft de Yasmin-pil een positieve invloed op het libido.