Unicef



Armenië: minder kinderen in betere gevangenissen 10 februari 2006, Abovian - Een lama verzorgen in een zelf aangelegde dierentuin. Het staat symbool voor de verbeterde situatie in de Armeense jeugdgevangenissen. Kinderen die hier zitten verdienen straf, absoluut. Maar de gevangenissen voor volwassenen waarin ze tot voor kort werden opgesloten, waren het andere uiterste. In de 'jongerenbajes' worden ze op een verantwoorde manier als jongere behandeld. En kunnen ze, bijvoorbeeld door de lama te verzorgen, nog kind zijn. Aandacht voor de jongeren staat voorop, net zoals in het gehele juridische apparaat in Armenië.

De gevangenis heeft een eigen dierentuin. De dieren worden door de gevangenen verzorgd. Foto: Unicef Armenië/Krikorian De gevangenis heeft een eigen dierentuin. De dieren worden door de gevangenen verzorgd. Foto: Unicef Armenië/Krikorian

Hoe wil je dat jongeren uit de gevangenis komen? Beter of slechter dan toen ze de celdeur achter zich dichttrokken? Deze retorische vraag is de basis van een groot aantal wetswijzigingen in Armenië. De jeugdige gevangenen hebben er baat bij. En het worden er steeds minder.

Voor- en nadelen
"Tijdens de Sovjettijd waren sommige zaken beter geregeld voor jongeren." Aan het woord is Rostom Martirosian, hoofd van de 'jongerenkolonie' voor kinderen en vrouwen in Abovian, iets buiten de hoofdstad Jerevan. "Onderwijs voor kinderen die gevangen zaten was goed verzorgd."

Maar er werd flink gestraft in die tijd. Het aantal kinderen dat in 'zijn' inrichting verbleef was groot: ruim 300. En dat aantal is aanzienlijk afgenomen. Slechts 40 kinderen en 57 vrouwen verblijven in de penitentiaire inrichting. "En dat is vergeleken met vroeger meer dan een halvering."

Criminal Code
Er zijn verschillende redenen waarom er veel minder kinderen in de gevangenis zitten. Een belangrijke oorzaak is de onlangs geïntroduceerde Criminal Code. In deze wet staat een aantal belangrijk punten voor criminele jongeren. Unicef gaf de Armeense overheid advies bij het opstellen van deze wet.

Doordat de manier van straffen is veranderd, zitten er minder kinderen in de gevangenis van Abovian. Foto: Unicef Armenië/Krikorian
Doordat de manier van straffen is veranderd, zitten er minder kinderen in de gevangenis van Abovian. Foto: Unicef Armenië/Krikorian

In plaats van detentie worden er nu veel meer boetes en alternatieve straffen uitgedeeld. Dat is de reden dat het steeds rustiger is in de 'jongerenkolonie' van Rostom Martirosian. Hij ontvangt alleen nog de kinderen die uiteindelijk toch gevangenisstraf krijgen opgelegd.

Training
Kinderen en vrouwen zitten dus niet meer opeengepakt in een ruimte. Dat is een voordeel. Daarnaast heeft Unicef de bewakers in de loop van de tijd diverse trainingen gegeven. "Omgaan met minderjarige gevangenen is niet eenvoudig. Er komen allerlei aspecten om de hoek kijken, zoals psychologie en educatie. Dat moet je leren", vertelt Naira Avetisyan, Unicef-medewerker in Armenië.

Passender gevangenisstraffen voor jongeren onder een milder regime. Het zijn goede ontwikkelingen voor jongeren. De kans is op deze manier groter dat kinderen na hun detentie op een normale manier de celdeur (hopelijk voorgoed) achter zich kunnen dichtslaan en hun blik weer op de toekomst kunnen richten. Martirosian: "Dat is het belangrijkst. Het 'decriminaliseert' het gevangenissysteem in Armenië."