Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 6 2006

Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal (SWS)

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag 7 maart 2006 kunnen kiezers stemmen in een stemlokaal naar keuze binnen onze gemeente.

Deze mogelijkheid is een experiment van minister Pechtold waaraan ook onze gemeente meedoet.

Minister Pechtold wil het stemmen in een willekeurig stemlokaal vanaf 2007 landelijk invoeren.

Stemmen in een willekeurig stembureau binnen de gemeente Mook en Middelaar

Het belangrijkste onderdeel van het experiment houdt in dat u vrij bent in elk stembureau binnen onze gemeente te stemmen. U kunt dus op 7 maart 2006 beslissen waar u uw stem gaat uitbrengen. U hoeft daarvoor geen kiezerspas meer aan te vragen.

Stempas

Vanwege het experiment ontvangt u in plaats van de gebruikelijke oproepingskaart een zogenaamde stempas. Deze pas is voorzien van een aantal beveiligingskenmerken waardoor het niet mogelijk is dat iemand twee maal een stem uitbrengt. U moet de stempas meenemen naar het stembureau. Let er op dat de stempas onbeschadigd en volledig is. Zonder gave stempas kunt u namelijk niet stemmen! Neem ook uw legitimatiebewijs mee. Op het stembureau kan men daar eventueel naar vragen.

Stempas kwijt of niet ontvangen?

Zoals gesteld kunt u zonder stempas geen stem uitbrengen. Wat nu als u uw stempas kwijt bent of deze onverhoopt niet zou hebben ontvangen? Dan kunt u bij de Publieksbalie tijdens de gebruikelijke openingstijden een vervangende stempas aanvragen. Dit kunt u uiterlijk tot en met 3 maart 2006 doen.

Volmacht

Het is mogelijk aan iemand anders een volmacht te geven om namens u uw stem uit te brengen. Dit gebeurt door de achterkant van de stempas in te vullen en te ondertekenen. Voorheen kon u uitsluitend iemand machtigen die in het hetzelfde stemdistrict zijn of haar stem uitbracht. Nu kunt u uw volmacht ook geven aan iemand in een ander stemdistrict in onze gemeente. Let wel: geef uw volmacht niet zomaar af!

MACHTIGING DOOR SCHRIFTELIJKE AANVRAAG

In principe hoeft deze schriftelijke aanvraag voor volmachtverlening niet gebruikt te worden.

Maar, als bijvoorbeeld een kiezer bij voorbaat weet niet in de gemeente aanwezig te zijn in de periode dat de stempassen worden verstruurd en de verkiezing plaatsvindt, dan kan de kiezer van deze mogelijkheid gebruik maken.


1. Bij de Publieksbalie zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor de verzoekschriften om bij volmacht te mogen stemmen.


2. Het verzoekschrift moet uiterlijk op 21 februari 2006, door de kiezer worden ingediend bij de Publieksbalie (hij/zij moet wel op maandag 23 januari 2006 als kiezer in onze gemeente geregistreerd zijn).


3. Degene die zich bereid heeft verklaard als gemachtigde op te treden, moet op maandag 23 januari 2006 als kiezer zijn geregistreerd in onze gemeente.


4. Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

Een kiezer mag niet meer dan 2 (twee) volmachten aannemen. Een volmachtgever is niet bevoegd de volmacht in te trekken of zelf aan de stemming deel te nemen.

Vragen?

Neem dan contact op met de Publieksbalie Tel. 6969111.

Inspraak peilopzet stuwpand Grave

Ontwerpbesluit peilopzet

In een eerdere publicatie hebben wij aandacht geschonken aan de inspraak van het plan om het peil van de rivier de Maas, tussen Grave en Sambeek, met 30 cm te verhogen. Het plan is een initiatief van Rijkswaterstaat en maakt deel uit van het Maaswerkenproject dat inmiddels in uitvoering is. Daarmee wordt tussen 2005 en 2015 gewerkt aan een veiliger, natuurlijker en beter bevaarbare Maas.

Het ontwerpbesluit aanvulling 1 op het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute heeft betrekking op de peilopzet van 30 centimeter. Het betreffende ontwerpbesluit ligt op dit moment ter inzage en loopt de inspraaktermijn. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat Maaswerken twee informatie- en inspraakavonden over dit onderwerp georganiseerd. Het ontwerpbesluit ligt eveneens ter inzage op het gemeentehuis te Mook.

Iedereen is in de gelegenheid om tot en met 20 februari 2006 te reageren op het ontwerpbesluit.

Waarom peilopzet

Een van de maatregelen om het Maasdal beter te beschermen tegen overstromingen is het verdiepen van de Maas. Vanaf 2009 gebeurt dat onder meer tussen Gennep en Grave. Door lagere waterstanden zou de verdieping leiden tot onacceptabele verdroging van natuur-

gebieden. Om dat te voorkomen volstaat het verhogen van het stuwpeil met 30 centimeter. Met deze peilopzet blijft bovendien de Maas en vooral de sluizen in de toekomst ook voor grotere binnenvaartschepen passeerbaar.

De verhoging van het stuwpeil leidt tot hogere grondwaterstanden in het gebied langs de Maas. Lokaal kan dat tot vernatting leiden. Rijkswaterstaat Maaswerken werkt komende periode in nauw overleg met betrokkenen uit de omgeving de oplossingen uit, die voor de mogelijke problemen beschikbaar zijn.

Maatregelen tegen negatieve gevolgen van de peilopzet

Naast de algemene verbetering voor de landbouw zijn er ook plaatsen waar zonder aan-

vullende maatregelen een lagere opbrengst wordt verwacht. Ook bij bebouwing kan er zonder tegenmaatregelen op een aantal plaatsen grondwateroverlast ontstaan door de peilopzet. Overlast in de vorm van natte kelders of -kruipruimte. Ook zijn er mogelijk aanpassingen van oevervoorzieningen noodzakelijk, zoals aanlegsteigers, boothellingen, etc.

De insteek is om daar waar men problemen voorziet, deze in overleg met de betreffende eigenaren vooraf aan de peilopzet op te lossen. Mocht er in de toekomst toch nog schade optreden als gevolg van de peilopzet, dan kan de gedupeerde een beroep doen op de Regeling nadeelcompensatie Verkeer en Waterstaat.

Inspraak

Mocht u nu reeds hinder ondervinden van de huidige grondwaterstand of verwacht u hinder van de verhoging hiervan tengevolge van de peilopzet, is het raadzaam om dit binnen de huidige inspraaktermijn bij Rijkswaterstaat Maaswerken kenbaar te maken. Naast aandacht voor locale maatregelen ter voorkoming van overlast, bent u daarnaast in de gelegenheid om tegen het definitieve Tracébesluit beroep aan te tekenen. Indien er geen inspraakreactie op het Ontwerp-Tracébesluit heeft plaatsgevonden, is beroep tegen het besluit niet mogelijk.

Bent u belanghebbende is dit laatste voor u van belang, maak uw situatie en mogelijk bezwaar voor 20 februari 2006 kenbaar. Schriftelijke inspraakreacties moeten worden verstuurd naar: Rijkswaterstaat Maaswerken,Postbus 1593, 6201 BN Maastricht of per e-mail: via internetadres www.maaswerken.nl, speciale pagina Inspraak peilopzet Grave.

Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren (gratis) bellen met Loket Maaswerken: 0800-62279375.

Mooks Politiek VerkiezingsCafé

Op donderdag 9 februari 2006 is er in De Wieken in Molenhoek een groot lijsttrekkersdebat. Een aantal actuele politieke onderwerpen zullen daar aan de orde komen. Het lijkt een interessante en informatieve avond te worden die u als kiezer niet mag missen. Aan het eind van het debat krijgt het publiek ruimschoots de gelegenheid om de lijstaanvoerders vragen te stellen. Jan Roelofs, oud voorlichter van de gemeente Nijmegen, zal de avond in goede banen leiden.

Vóór en na het debat en in de pauze kunt u kandidaten van de verschillende partijen in hun eigen stand opzoeken. Folders, partijprogrammas en ander materiaal zijn daar beschikbaar.

LB-music zorgt voor de muzikale omlijsting. En voor degenen die zelf niet aanwezig kunnen zijn zal de MOS radio het debat live uitzenden.

Het debat begint om 20.00 uur. De zaal is echter al 19.30 uur open. Na afloop van het debat is er voor iedereen voldoende gelegenheid om met een drankje de discussie nog even voort te zetten.

Open oefenavond brandweer

Woensdag 8 februari organiseert de brandweer Mook en Middelaar een open oefenavond. Jij komt toch ook?

Vanaf 19.30 uur ben je van harte welkom op de brandweerkazerne, Generaal Gavinstraat 62 te Mook.

Kom erachter dat de brandweer iets is voor jou!

Waarover praten wij

Raads,- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis.

Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de vergadering reageren op voorstellen. Bij commissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Commissie Grondgebied

Tevens zijn uitgenodigd de leden van de commissies Samenleving en Begroting en Rekening.

Woensdag 8 februari 2006 om 19.30 uur in de raadzaal

Op de agenda: Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek herontwikkeling centrum Mook, Toelichting op het Stedenbouwkundig plan. Hierna volgt een besloten gedeelte voor een Toelichting op de Grond,- en opstalexploitatie.

Aanvraag kapvergunning

Perceel

Mook Maasstaete 31, 1
plataan

Inzage: van 7 februari 2006 t/m 21 februari 2006

Reactiemogelijkheden: d.m.v. zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode.

Nadere informatie: bureau Beheer Openbare Ruimte,

tel. 024-6969157.

Verleende aanlegvergunning

Op 3 februari 2006 is de aanlegvergunning verzonden voor het het ontgronden en herinrichten van het perceel, kadastraal bekend gemeente Mook en Middelaar, sectie C nr. 270, gelegen binnen het grotere ontgrondings- en natuurontwikkelingsproject nabij de Tielebeekmonding te Middelaar.

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum;


- voorlopige voorziening bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Roermond, Sector Bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond, na indiening van een bezwaarschrift bij het gemeentebestuur;

Nadere informatie: bureau RIBM, tel. 024-6969148

TER INZAGELEGGING PROCESBAAL I 4

De voorzitter van het hoofdstembureau voor de op dinsdag 7 maart 2006 te houden verkiezing van de leden van de raad van de gemeente maakt, ingevolge artikel I 1 van het Kiesbesluit bekend, dat het proces-verbaal van de zitting van het hoofdstembureau waarin beslist is over de geldigheid van de lijsten en over het handhaven van de daarop voorkomende kandidaten, alsmede over het handhaven van de daarboven geplaatste aanduiding van een politieke groepering, voor een ieder ter inzage is gelegd bij Bureau verkiezingen, Raadhuisplein 6.

Plaats: Mook De voorzitter voornoemd,

Datum : vrijdag 10 februari 2006 Drs. mw. C.A.M. Hanselaar-van Loevezijn

Berichttype Inforubriek Ter Sprake