Gemeente Heusden


Nieuwe luchtfotos van Heusden 10-2-2006
De gemeente Heusden laat nieuwe luchtfotos maken van haar grondgebied. De luchtfotos maken het mogelijk om sneller en doelmatiger te werken bij het vaststellen van onder andere de grondslag voor de Onroerende Zaak belasting. Nieuwe digitale fototechniek in combinatie met hoogtemeting maken het bijvoorbeeld mogelijk om duidelijk onderscheid te maken tussen een 20 centimeter hoog terras of een 2 meter hoog schuurtje met een dak van betontegels.

In 2001 en in 2004 zijn er door de gemeente Heusden luchtfotos gemaakt. Om actueel te blijven, zouden in 2007 opnieuw luchtfotos genomen worden. Door nu in samenwerking met andere partijen de fotos te laten maken in combinatie met de hoogtemetingen, bespaart de gemeente naar schatting 13.000,-. De fotos worden in maart dit jaar gemaakt.

De hoogtemodellen worden tot nu toe ingekocht bij de provincie en dienen te worden gebruikt voor o.a geluidskwaliteitskaarten, verkeersmilieukaarten en luchtkwaliteitskaarten. Deze kaarten dienen te worden gemaakt bij het opstellen van bedrijventerreinen, uitbreidingsplannen of bij de ontwikkeling van bestemmingsplannen. Tevens vergemakkelijken deze hoogtemodellen het opsporen van illegale bouwwerken en het in kaart brengen van niet vergunningsplichtige bouwwerken.