Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

10 februari 2006

Benoemd voor het lustrumjaar 2006

Drie bijzonder hoogleraren op Tans Wisselleerstoel

Drie veelbelovende jonge onderzoekers van de Universiteit Maastricht zijn voor het jaar 2006 benoemd op de Tans Wisselleerstoel van de UM. Deze leerstoel staat in het teken van onderwijsvernieuwing. De drie zullen dit lustrumjaar een aantal redes houden waarin zij de link leggen tussen hun onderzoeksgebied en onderwijsvernieuwing. Van de bijzonder hoogleraren worden nieuwe en verrassende perspectieven verwacht op de relatie tussen onderzoek en onderwijs.

Het gaat om:


- Dr. ir. Marjolein van Asselt, senior onderzoeker aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen op het gebied van maatschappijwetenschappen en techniek.


- Prof. dr. Yigel Pinto, bijzonder hoogleraar cardiologie in het bijzonder moleculair hartfalen aan de Faculteit der Geneeskunde.


- Prof. dr. Niels Schiller, bijzonder hoogleraar psycholinguĂŻstiek in het bijzonder fonologisch encoderen aan de Faculteit der Psychologie.

Ze zijn alledrie sinds maart 2005 lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en worden door de UM geroemd als meer dan uitstekende onderzoekers . De Jonge Akademie heeft tot doel jonge onderzoekers actief in aanraking te brengen met vakgebieden buiten het eigen specialisme en benoemt de leden voor vijf jaar. Ze worden aangemoedigd visies te ontwikkelen op de toekomst van het eigen vakgebied en aangrenzende vakgebieden, en op het te voeren wetenschapsbeleid. Marjolein van Asselt is ook bestuurslid van De Jonge Akademie.

Aan de Tans Wisselleerstoel zijn verder geen onderzoekstaken verbonden. De benoeming biedt de bijzonder hoogleraren hoofdzakelijk een podium om hun vaardigheden en inzichten adequaat te kunnen presenteren en actief mee te denken over onderwijsvernieuwing. Daarnaast is het natuurlijk een hele eer , aldus Marjolein van Asselt.

De Tans Wisselleerstoel is ingesteld door het Universiteitsfonds Limburg/SWOL en is genoemd naar de grondlegger van de UM, dr. J. Tans.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230 , e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine