Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

10-2-2006

De gemeente Noordenveld (provincie Drenthe) voert haar taken op VROM-gebied beter uit. Dit constateert de VROM-Inspectie na een onderzoek in 2005. Sinds een vorig onderzoek door de inspectie in 2001 heeft de gemeente veel werk verzet aan het vormgeven van de VROM-taken. De handhaving en de vergunningverlening zijn gescheiden en er staat nu een organisatie die de zaken goed voor elkaar heeft.

De gemeente Noordenveld heeft de uitvoering van VROM-taken zoals het verlenen van bouw- en milieuvergunningen voldoende gewaarborgd in zijn organisatie, stelt de VROM-Inspectie. Wel heeft de gemeente nog achterstanden bij het verlenen van gebruiksvergunningen en de controle van milieuvergunningen. De inspectie vindt het belangrijk dat Noordenveld voldoende capaciteit beschikbaar stelt om de eigen prioriteiten uit te kunnen voeren. De gemeente gaat het onderzoek gebruiken als leidraad voor verdere verbeteringen.

De VROM-Inspectie doet jaarlijks bij een kwart van de gemeenten in Nederland onderzoek naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verlenen en handhaven van bouw- en milieuvergunningen en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen. Noordenveld was in 2005 aan de beurt. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.

Downloads


* Onderzoeksrapport Noordenveld van de VROM-Inspectie