Raad voor de Journalistiek

Datum: 10-02-2006

JOURNALISTIEKE NORMEN

Er is de laatste tijd veel te doen over de werkwijze van journalisten. Zowel naar aanleiding van de Deense cartoons van de profeet Mohammed als, in heel ander verband, door PvdA-voorzitter Van Hulten is de vraag opgeworpen of journalisten onderworpen zouden moeten worden aan een code. Diverse media hebben laten weten daar geen voorstander van te zijn.
Door deze discussie zou bij het grote publiek de indruk kunnen zijn ontstaan dat er momenteel helemaal geen gedragsregels voor journalisten bestaan. Voor zover nodig wil de Raad voor de Journalistiek die indruk graag wegnemen.
De Raad voor de Journalistiek is een instantie die klachten van burgers en instellingen over journalistieke gedragingen behandelt. De Raad beoordeelt of de journalist met zijn gedrag grenzen van, kort gezegd, journalistieke ethiek heeft overschreden. De volledige uitspraken van de Raad staan op de website www.rvdj.nl. Samenvattingen van de uitspraken verschijnen in het vakblad De Journalist en worden via een persbericht verspreid. Ook de betrokken media publiceren steeds vaker de uitspraken van de Raad als de klacht gegrond is verklaard.
De Raad brengt de lijn in zijn oordelen in toenemende mate tot uitdrukking in zijn uitspraken, door daarin te verwijzen naar eerdere uitspraken in vergelijkbare gevallen. Zo heeft de Raad bijvoorbeeld algemene uitgangspunten geformuleerd met betrekking tot het toepassen van wederhoor, het gebruik van anonieme bronnen, het omgaan met privacygevoelige gegevens en de werkwijze van columnisten en cartoonisten.
Met zijn uitspraken beoogt de Raad gedragsnormen voor journalisten te verwoorden en aan de ontwikkeling van die normen een zekere richting te geven. De normen die de Raad formuleert zijn totnogtoe niet op een rij gezet. De Raad onderzoekt momenteel de mogelijkheden om zijn algemene uitgangspunten te codificeren.

Voor nadere informatie: mr. Daphne C. Koene,
secretaris Raad voor de Journalistiek
tel.: 020-6735727 - e-mail: raad@rvdj.nl

---