Gemeente Nieuwegein

Presentaties architectenselectie Stadshuis

Nog vijf architectenbureaus zijn in de race om dit Stadshuis in de Binnenstad te ontwerpen. Het gaat om (in alfabetische volgorde): 3xNielsen, Claus en Kaan, EGM, Kraaijvanger Urbis en Neutelings Riedijk. Op vrijdag 3 februari hebben deze bureau's een presentatie gegeven over hun visie op het Nieuwegeinse Stadshuis. Het college binnenkort een besluit met welke architect(en) wordt verder gegaan.

Het Stadshuis is het complex waarin in 2010 het gemeentehuis, de bibliotheek, het maatschappelijk centrum, het centrum voor beeldende kunst, enkele winkels en een parkeergarage onderdak vinden. Het gebouw komt ongeveer op de plek van de huidige bibliotheek te staan.

Kijk hier voor meer informatie (inclusief plaatjes en een filmpje over de verschillende presentaties) of lees het persbericht.

Het gemeentehuis, de bibliotheek, het maatschappelijk centrum, het centrum voor beeldende kunst, winkels ... U vindt het in 2010 allemaal in het nieuwe Stadshuis. Het Stadshuis wordt veel méér dan een gemeentehuis: vandaar de extra tussen-s. Het wordt een markant gebouw en één van de centrale punten in de nieuwe Binnenstad, met veel publieke functies en winkels. En onder het Stadshuis kunt u ook parkeren. Wie ontwerpt het Stadshuis?
Momenteel (begin 2006) zoekt de gemeente de meest geschikte architect om het gebouw te ontwerpen. Uit dertig architecten die zich hiervoor hadden aangemeld, heeft de gemeente er vijf geselecteerd. Tussen hen gaat de strijd: wie mag het Stadshuis ontwerpen? De gemeente heeft de vijf architecten gevraagd hun ´verhaal´ te vertellen: wat zijn hun visies, hun ideeën voor het nieuw te bouwen Stadshuis? Vrijdag 3 februari 2006 hebben zij elk een presentatie gegeven, die zijn vastgelegd in een film van 10 minuten, getiteld ´Vijf verhalen over het Stadshuis´, die u hier onder kunt downloaden. Om deze film te kunnen zien heeft u nodig: een snelle internetverbinding (ADSL, DSL of kabel) en (in principe) Windows Media Player die u gratis kunt downloaden.

Als u het filmpje niet kunt zien, kunt u deze bekijken in het informatiecentrum Binnenstad (Raadstede 7, tegenover de ingang van de bibliotheek). Openingstijden: ma. van 12.00-17.00 uur, di.-vr. van 10.00-17.00 uur en za. van 10.00-13.00 uur. Géén definitief ontwerp!
De ontwerpen die de architecten nu hebben gepresenteerd, lijken al best ver uitgewerkt. Toch zijn dit nog maar de eerste schetsen. Op basis van deze schetsen en de bijbehorende visies kiest het college één architect. Deze architect presenteert in het najaar van 2006 een voorlopig ontwerp en in het voorjaar van 2007 een definitief ontwerp. Ontwerp 3xNielsenOntwerp Claus en Kaan
Ontwerp EGM Ontwerp Kraaijvanger Urbis
Ontwerp Neutelings
Wat ging vooraf?

· In 2004 en 2005 heeft de gemeente samen met de andere toekomstige bewoners van het Stadshuis een plan van aanpak en programma van eisen opgesteld. Deze plannen, gebundeld in ´de Gids´, zijn in september 2005 door de raad vastgesteld.
· Daarna heeft de gemeente via een Europese aanbesteding architecten uitgenodigd zich in te schrijven voor de ontwerpopdracht voor het nieuwe Stadshuis. Dertig architecten hebben zich aangemeld, waaruit vijf architecten zijn geselecteerd. Dit zijn: 3xNielsen uit Denemarken en de Nederlandse bureaus Claus en Kaan, EGM, Neutelings Riedijk en Kraaijvanger Urbis.
· Op vrijdag 3 februari 2006 hebben zij hun ideeën over het nieuw te bouwen Stadshuis uit de doeken gedaan voor een grote groep toehoorders, waaronder bestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van de bibliotheek, het maatschappelijk centrum en het centrum voor beeldende kunst. Hoe verder?

· Diverse groepen met onder meer raadsleden, ambtenaren, toekomstige ´bewoners´ van het Stadshuis (bijvoorbeeld de bibliotheek en het maatschappelijk centrum) en externe deskundigen formuleren in februari 2006 een advies over de te kiezen architect. Deze gaan naar een selectiecommissie, bestaande uit ambtenaren. Deze vertaalt de aangeleverde adviezen naar één advies dat ze voorlegt aan het college.
· Eind februari 2006 kiest het college het bureau dat het nieuwe Stadshuis gaat ontwerpen.
· De architect presenteert in het najaar van 2006 een voorlopig ontwerp.
· De architect presenteert in het voorjaar van 2007 een definitief ontwerp.
· De · sloop van de bibliotheek en Citykantoren start in de tweede helft van 2007.
· De bouw van het Stadshuis begint · in 2008.
· In 2010 verhuizen de nieuwe bewoners naar het Stadshuis. Locatie Stadshuis
Op bijgaande luchtfoto van het huidige centrum geeft de cirkel ongeveer de plek aan waar het Stadshuis komt. Ook is een kaart beschikbaar met een overzicht van de inrichting van de nieuwe binnenstad, inclusief het Stadshuis (op de kaart te vinden onder 4a/4b).