Universiteit Maastricht

10 februari 2006
AUT University (Nieuw Zeeland) en UM (FdEWB) ondertekenen partnerschap Uitwisseling wetenschappelijk medewerkers en promovendi in het kader van Visiting Research Fellowship Scheme

De Faculteit Bedrijfskunde van AUT University in Auckland, Nieuw Zeeland, heeft met de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (FdEWB) van Universiteit Maastricht een overeenkomst ondertekend voor gezamenlijke onderzoeksactiviteiten. Beide faculteiten zullen wetenschappelijk medewerkers en promovendi uitwisselen in het kader van het Visiting Research Fellowship Scheme (Beurzenprogramma voor gastonderzoekers), dat dit jaar van start gaat.

Prof. dr. Jos Lemmink, decaan FdEWB van Universiteit Maastricht, is van mening dat dit soort beurzen mondiaal onderzoek fundamenteel zal stimuleren. "De face-to-face dimensie van samenwerking mag niet worden onderschat, zegt hij. Vooral niet in bedrijfskundig onderwijs, waar het menselijke raakvlak in ieder facet van de organisatie te vinden is.

Prof. dr. Peter Schotman, portefeuillehouder onderzoek aan de FdEWB ziet het uitmuntende gemeenschappelijke werk dat is geleverd door academici van beide instellingen als een indicatie van het onderzoek dat zal volgen. "Ik verwacht dat deze uitwisselingsovereenkomst de verdere onderzoekssamenwerking tussen AUT en UM verder zal bevorderen," zegt hij.

Professor Thomas Lange, de portefeuillehouder onderzoek aan de Faculteit Bedrijfskunde van AUT University noemt dit meest recente samenwerkingsverband een van de vele internationale onderzoeksallianties van zijn universiteit. De FdEWB van Universiteit Maastricht is internationaal gerenommeerd. Deze faculteit heeft een onderzoeksreputatie die de nationale grenzen overschrijdt en dat wordt bevestigd door publicaties in enkele van de beste onderzoekstijdschriften van de wereld. Onze studenten zullen er profijt van hebben, onze onderzoekers doen er hun voordeel mee en ons onderzoeksnetwerk met partners uit de hele wereld mag een uitzonderlijk en veelbelovend nieuw lid verwelkomen.

Professor Des Graydon, decaan van de Faculteit Bedrijfskunde van AUT University is van mening dat een gerespecteerde faculteit bedrijfskunde niet alleen bekend is vanwege zijn eigen onderzoek, maar ook dankzij zijn nationale en internationale partners. Leer me je vrienden kennen en ik weet wie je bent, zegt hij. Wij zijn trots dat we de Maastrichtse Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde welkom mogen heten als partner van grote internationale betekenis.

De overeenkomst maakt het mogelijk dat van iedere instelling één academicus en één promovendus per jaar onderzoek verricht aan de partneruniversiteit gedurende een periode tot maximaal twaalf weken. Prof. dr. Alireza Tourani-Rad, tegenwoordig hoogleraar Finance aan AUT University, was van 1987 tot 2000 Associate Professor of Finance en Senior Onderzoeker aan Universiteit Maastricht. Hij onderhoudt sterke banden met de UM via lopende projecten met Prof. Dr. Rob Bauer en Dr. Otten van de vakgroep Finance. Deze drie wetenschappers hebben al diverse gemeenschappelijke publicaties in vooraanstaande tijdschriften op het gebied van finance op hun naam staan.

De Faculteit Bedrijfskunde van AUT University is een van de grootste business schools in Nieuw Zeeland. De faculteit wil een pragmatische aanpak bieden, gericht op de echte wereld, en daarbij hoogstaande kwaliteit bieden op het gebied van leren en onderwijs. Deze faculteit wil uitmuntende afgestudeerden voorbereiden op de professionele praktijk van het bedrijfsleven. Daarom vindt een bijzonder hoog percentage afgestudeerden van deze faculteit een baan: 92% van alle afgestudeerden vindt binnen zes maanden een baan. Dat is een van de hoogste percentages in Nieuw Zeeland. De Faculteit Bedrijfskunde van AUT University biedt opleidingen die uiteenlopen van Bachelor of Business tot MBA, Master of Business en PhD, met daarbij behorende diplomas en certificaten. De groepen zijn klein, meestal twintig tot dertig studenten, en bieden een interactieve leeromgeving met nadruk op de integratie van theorie en bedrijfspraktijk. Academische medewerkers werken nauw samen met studenten en geven hen begeleiding en advies voor studie en onderzoek. De nauwe banden van de faculteit met de industriële wereld zorgen ervoor dat cursussen en onderzoek relevant zijn voor de professionele praktijk.

De Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van Universiteit Maastricht is een hoogwaardige Europese faculteit op het gebied van Economie en Internationale Bedrijfskunde. De FdEWB verzorgt kwaliteitsonderwijs voor studenten, verricht uitstekend onderzoek en biedt een internationaal perspectief op het gebied van onderwijs en onderzoek. Kleine onderwijsgroepen, ondersteund door een elektronische leeromgeving, een portefeuille van internationale opleidingsprogrammas, en sterke stimulansen voor hoogwaardig onderzoek zijn de voornaamste middelen bij het vervullen van deze opdracht. De nadruk op onderwijsvernieuwing is de stuwende kracht achter de onderwijsfilosofie van de FdEWB. Alle opleidingen zijn gebaseerd op probleemgestuurd onderwijs met sterke nadruk op de ontwikkeling van probleemoplossende vaardigheden, groepsvaardigheden en vaardigheden op het gebied van zelfstudie. Deze nadruk op vaardigheidsontwikkeling bereidt studenten optimaal voor op de behoeften van de kennismaatschappij.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Prof. Dr. Peter Schotman, Portefeuillehouder Onderzoek Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, tel + 31 (0) 43 388 3838, e-mail: p.schotman@berfin.unimaas.nl of Melissa Llanes, Research Executive, tel + 31 (0) 43 388 3709, e-mail: m.llanes@efb.unimaas.nl.