Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
10 februari 2006

KABINET STEMT IN MET MODERNISERING MILIEUREGELS

De algemene milieuregels voor bedrijven worden samengevoegd en voor een deel van de bedrijven verdwijnt de vergunningplicht. De basis hiervoor ligt in het wetsvoorstel waar het kabinet op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer mee heeft ingestemd. De samenvoeging betekent minder en effectievere regels en een vermindering van de administratieve lasten. Ook wordt de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid hiermee vergroot.

Op dit moment moeten zo'n 300.000 bedrijven voldoen aan de algemene milieuregels. De elf verschillende algemene regelingen voor deze bedrijven worden samengevoegd en worden daarin ongeveer alle milieuonderwerpen geregeld (bodembescherming, luchtemissies, afvalscheiding, externe veiligheid, et cetera). Binnen de bestaande algemene regels wordt 55 miljoen euro bespaard door het terugbrengen van keuringsfrequenties en onderzoeksverplichtingen.

Op dit moment moeten zo'n 100.000 bedrijven een milieuvergunning hebben. Volgens de nieuwe regels hebben 20.000 bedrijven - waaronder de metaalelektrosector - geen milieuvergunning meer nodig. Het vervallen van deze vergunningplicht levert een vermindering van de administratieve lasten van 161 miljoen euro op. Op lange termijn zullen nog meer bedrijven onder de nieuwe regels gaan vallen. Alleen bedrijven met omvangrijke milieueffecten, zoals grote chemische bedrijven, zullen nog een milieuvergunning nodig hebben. Voor alle andere bedrijven gelden de algemene milieuregels.

Het verschil tussen algemene regels en vergunningen is dat vergunningen een uitgebreide procedure kennen en het bevoegd gezag (rijk, waterschap, provincie of gemeente) allerlei voorschriften kan opnemen. Algemene regels kennen deze mogelijkheid niet. Een bedrijf meldt aan het bevoegd gezag dat het er is en welke activiteiten het verricht. In de nieuwe regels staat aan welke voorschriften het bedrijf moet voldoen. Om bedrijven te helpen wordt een ondersteunend ICT-systeem gebouwd. Een bedrijf moet zelf de regels naleven. Handhaving vindt achteraf plaats door het bevoegd gezag.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Het nieuwe wetsvoorstel zal in 2007 in werking treden.

RVD, 10.02.2006