Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 10 februari 2006

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering voert principieel de Methusalem- financiering in. Dat is een langlopende
programmafinanciering bestemd voor een beperkt aantal internationaal toonaangevende onderzoekers aan de Vlaamse universiteiten. Het gaat om hernieuwbare perioden van telkens zeven jaar, tot aan het emeritaat van de betrokken onderzoeker. Voor de verdeling van de Methusalemkredieten over de universiteiten zal de BOF- sleutel (Bijzondere Onderzoeksfondsen) worden gehanteerd. Daarom wordt een aanpassing van het BOF-besluit voorbereid.


* * *

Met de stopzetting door de federale overheid van subsidies aan de gemengde kamers van koophandel eind 2004 heeft Vlaanderen geopteerd voor de uitwerking van een eigen systeem ter ondersteuning van deze kamers. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de voorwaarden en regels vaststelt voor de toekenning van subsidies voor projecten ter bevordering van het internationaal ondernemen door bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers. De steun zal gebeuren op projectmatige basis, via een systeem van open oproep voor het indienen van subsidiabele projecten, die zullen worden beoordeeld op basis van een aantal evaluatiecriteria.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Kris Van Elsen wordt benoemd tot lid van het beheerscomité van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. Hij volgt Saskia Vansevenant op aan wie eervol ontslag wordt verleend.


* * *

In de afgelopen jaren is, met onder andere het Structuurdecreet (2003), het Participatiedecreet en het Flexibiliseringsdecreet (beide 2004), een nieuw kader gecreëerd voor het hoger onderwijs in Vlaanderen. De snelle opvolging van decreten heeft geleid tot een aantal problemen qua coördinatie en interpretatie. Om deze problemen op te lossen, wordt een globaal decreet voor het hoger onderwijs voorbereid. Dit globale decreet moet tegen volgend academiejaar voor een sluitend regelgevend kader zorgen. Een aantal verduidelijkingen in de regelgeving zijn echter dringend. Het gaat bijvoorbeeld om de accreditatiemogelijkheden voor Hoger Onderwijs voor Sociale Promotie en om de uitbreiding van de flexibilisering naar opleidingen die in het kader van de Bolognahervorming worden afgebouwd. De Vlaamse Regering keurt daarom nu, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de SERV en de VlOR, opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed met een aantal maatregelen voor de herstructurering en flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Dit mini-decreet bevat de bepalingen die noodzakelijk zijn om het academiejaar 2005-2006 ordentelijk te laten verlopen, en kan beschouwd worden als een voorafname op het globale decreet voor het hoger onderwijs. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van het Werkgelegenheidsakkoord hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de uitreiking van premies aan leerlingen in studierichtingen die leiden naar de invulling van knelpuntberoepen. Het besluit omvat het reglementaire kader voor de uitvoering van de maatregel in de schooljaren 2005-2006 en 2006- 2007.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Vlaamse Meerbanenplan. Het bevat bijkomende maatregelen om de Vlaamse arbeidsmarkt meer zuurstof te geven en ze de mogelijkheid te bieden om te anticiperen op de uitdagingen waarvoor ze vandaag staat. Het nieuwe plan 'Samen voor meer banen' is een combinatie van een versterking van eerder gelanceerde
werkgelegenheidsmaatregelen en een reeks nieuwe initiatieven. De totale kostprijs van het plan bedraagt 79,5 miljoen euro. Het wordt nog voorgelegd aan de sociale partners.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed dat de het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) omvormt tot een intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid, waarbij wordt uitgegaan van een éénloketbenadering. Het ontwerp van omvormingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de kwaliteitszorg in de voorzieningen voor de sociale integratie van personen met een handicap. De aanpassing moet de bepalingen voor de uitvoering van het kwaliteitsdecreet beter afstemmen op de mogelijkheden en de werking van de centra voor ambulante revalidatie. Voor deze centra zijn de huidige bepalingen moeilijk haalbaar en voor een aantal punten niet zinvol. Deze afstemming gebeurt in afwachting van een meer fundamentele bijsturing voor de gehele gehandicaptensector.


* * *

Guido Kestens wordt herbenoemd als gemeenschapsvoorzitter van het Rode Kruis-Vlaanderen voor de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2008.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering keurt een voorontwerp van decreet principieel goed over de vrijstelling van successierechten ten voordele van de langstlevende partner voor de nettowaarde van de gezinswoning. Wanneer een van beide partners overlijdt, wordt het vaak als onrechtvaardig en hardvochtig beschouwd dat de langstlevende partner successierechten is verschuldigd op de woning waarvoor hij meestal zelf ook lang heeft gespaard en gewerkt. Een vrijstelling van successierechten voor gehuwden en samenwonenden, voorzover die rechten betrekking hebben op de gezinswoning, is een maatregel die in het verlengde ligt van het beleid om onroerende eigendomsverwerving te vergemakkelijken. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.


* * *

Leo Pauwels wordt met ingang van 1 januari 2006 aangesteld als interne auditor voor het kas- en schuldbeheer van de Vlaamse Gemeenschap. Hij volgt Georges Stienlet op aan wie eervol ontslag wordt verleend.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Leidingstraat tussen Weelde en Zandhoven'.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat het financiële en materiële beheer regelt van de dienst met afzonderlijk beheer Herstelfonds. Het besluit behandelt de begroting, de comptabiliteit en de rekeningen, het beheer en de controle. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt het Gelijkekansen- en diversiteitsactieplan 2006 'Naar een evenredige vertegenwoordiging van kansengroepen in de Vlaamse overheid' van de dienst Emancipatiezaken goed.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de inwerkingtreding van het oprichtingsdecreet van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Ze keurt meteen ook het besluit goed met de bepaling van het bedrag van de vergoedingen en van de vergoedingen voor reis- en verblijfsonkosten die aan de leden van de VRM worden toegekend.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Na advies van de SERV en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed over de begeleiding van de scheepvaart op de maritieme toegangswegen naar de Vlaamse havens en de organisatie van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum. Dit ontwerpdecreet, ook wel Scheepvaartbegeleidingsdecreet genoemd, heeft onder meer tot doel om de Europese Monitoringrichtlijn 2002/59/EG om te zetten in Vlaamse regelgeving. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de ontwerpmilieubeleidsovereeenkomst (MBO) over de uitvoering van de aanvaardingsplicht voor gebruikte oliën en vetten. Aan de hand van de MBO willen de producenten, invoerders en eindverkopers van gebruikte oliën en vetten via de overkoepelende representatieve organisaties van ondernemingen voldoen aan hun aanvaardingsplicht terzake. De MBO heeft zowel betrekking op gebruikte oliën en vetten afkomstig van huishoudens als van professionele gebruikers. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed dat een aantal verbeteringen beoogt aan diverse decreten over energie en leefmilieu. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit voor terreinbeherende natuurverenigingen. De wijziging beoogt een procentuele verhoging van de subsidie tot 80% voor de hoogste aankoopschijf per hectare bij een grootschalige aankoop. Het besluit moet natuurverenigingen aanmoedigen tot grootschalige aankopen gericht op de realisatie van Speciale Beschermingszones. In die zin valt er in principe een tweevoudige positieve impact te verwachten. Ten eerste zal een vereniging die een dergelijke grootschalige aankoop realiseert voor hetzelfde werkingsjaar beduidend minder andere, versnipperde aankoop- en erkenningsdossiers indienen, wat de administratieve last voor de betrokken vereniging en de behandelende en adviserende overheden sterk vermindert. Ten tweede ontstaat er een belangrijk potentieel tot vermindering van de proceskosten die de overheid dient te maken ter bescherming van de betrokken Speciale Beschermingszone doordat de eigendomsstructuur van het betrokken gebied verandert.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor de samenwerkings- en overlegstructuur voor erkende huurdiensten. Momenteel wordt de samenwerkings- en overlegstructuur gesubsidieerd via twee besluiten. De aanleiding voor een aanpassing van het regelgevende kader is enerzijds de nood aan een vereenvoudiging van de bestaande regelgeving in uitvoering van de Vlaamse Wooncode en anderzijds een verruiming van de werkingsmogelijkheden voor de samenwerkings- en overlegstructuur.


* * *

In uitvoering van het Gemeentedecreet en het Provinciedecreet keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed met de minimale voorwaarden voor het mandaatstelsel van het gemeente- en provinciepersoneel en de bepaling over de taalpremie.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit met de delegatie van sommige bevoegdheden voor de organisatie van de gemeenteraads-, districtraads- , de provincieraadsverkiezingen en de verkiezingen van de raad voor maatschappelijk welzijn aan de Vlaamse minister bevoegd voor binnenlandse aangelegenheden. Het geeft hem de mogelijkheid om een aantal besluiten en modellen van formulieren vast te stellen, zoals bijvoorbeeld de voordrachtsakte van kandidaten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


-----
einde

-----


---