Waterschap Vallei & Eem

Waterschap wil waterafvoer via de Laak nader onderzoeken

Waterschapsbestuur tevreden over optreden bij wateroverlast in november

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem vindt dat het waterschap de wateroverlast op 24 en 25 november 2005 goed heeft aangepakt. Ondanks de onverwacht grote hoeveelheid neerslag is er maar op een paar plaatsen echte wateroverlast ontstaan. Door adequaat optreden van de medewerkers kon erger worden voorkomen.

Medewerkers zijn tot diep in de nacht aan het werk geweest om het water zo snel mogelijk af te voeren. Veel duikers raakten verstopt door afgebroken takken en blad, waardoor de waterafvoer stagneerde. Dat kwam door de hevige wind in combinatie met de late herfst. Dat staat in de evaluatie van de wateroverlast in november 2005.

zandzakken leggen

Wel heeft het waterschap een aantal aandachtspunten aan de waterlast op 25 november overgehouden. Zo overweegt het om zelf een noodpomp aan te schaffen om sneller te kunnen optreden bij wateroverlast. Nu de ruimtelijke invulling van het gebied rondom de Laak steeds duidelijker wordt, wil het waterschap de waterhuishouding in dat gebied nog eens goed bekijken. Verder gaat het waterschap de waterafvoer bij Ederveen onderzoeken en duikers op het industrieterrein van Eemnes vervangen.

Eens in de honderd jaar

Op 24 en 25 november viel er in het gebied van Waterschap Vallei & Eem plaatselijk 85 millimeter neerslag. Een dergelijke bui komt eens in de 100 jaar voor. De weersdiensten hadden slechts 10 tot 25 mm neerslag verwacht. Daarom kon het waterschap van tevoren geen extra opslagruimte in de watergangen maken door de gemalen eerder op volle toeren te laten draaien.
Door de klimaatsverandering komen er steeds vaker heftige regenbuien voor dan in het verleden. Het waterschap speelt daar onder andere op in door waterbergingsgebieden aan te wijzen.

Kattenbroek

Door het inzetten van een noodpomp bij gemaal Malesluis kon de afvoer van de Malewetering tijdelijk worden vergroot. Daardoor is het water niet tot in de tuinkamers van een aantal laaggelegen woningen in Kattenbroek doorgedrongen. Volgens het waterschap zijn deze woningen te laag gebouwd. Het heeft de gemeente daar destijds al op gewezen. Het waterschap overweegt om een eigen pomp aan te schaffen om bij dergelijke extreme omstandigheden in de toekomst nog sneller te kunnen handelen. Het waterschap kan wateroverlast in de woningen bij grote hoeveelheden onverwachte neerslag in de toekomst niet altijd voorkomen.

tuinen onder water

De Laak

De Laak vormt de grens tussen Utrecht en Gelderland. Het watertje zorgt voor de afvoer van water van een 650 hectare groot gebied tussen Hoevelaken, Zwartebroek en Nijkerkerveen. Nu steeds duidelijker wordt hoe het gebied rond de Laak er in de toekomst uit zal zien, gaat het waterschap bekijken welke maatregelen noodzakelijk zijn. Dat gebeurt in de eerste helft van 2006. Mogelijk moeten enkele duikers in de Laak worden vergroot. Vooral de inrichting van het noordelijke deel van Vathorst en recreatieve wensen hebben invloed op het waterbeheer. De oorspronkelijke plannen om Vathorst met de randmeren te verbinden staat momenteel ter discussie. De waterstand in de Laak kan bij een open verbinding ter hoogte van de nieuwe wijk 'Laak 2' straks wel meer dan anderhalve meter variëren.

Persbericht 06/03 van 10 februari 2006