Vlaamse overheid

Voorwaarden voor invoering mandaatsysteem voor lokale en provinciale besturen geregeld

Het Gemeentedecreet en het Provinciedecreet voorzien in de mogelijkheid om voor het personeel een mandaatsysteem in te stellen. De decreten bepaalden wel dat de Vlaamse Regering de minimale voorwaarden voor de toepassing van het mandaatstelsel nog moest vaststellen. Het voorstel van minister KEULEN terzake, uitgewerkt in een uitvoeringsbesluit, is vandaag goedgekeurd op de Vlaamse Regering.

De reeds bestaande regelgeving in verband met mandaten, die enkel uit omzendbrieven bestaat, liet enkel mandaten in betrekkingen van niveau A toe. Verder was het niet voorzien voor de zogenaamde "wettelijke graden". Het Gemeentedecreet en het Provinciedecreet hebben het mandaatstelsel uitgebreid naar de topgraden van gemeentesecretaris, adjunct-gemeentesecretaris, financieel beheerder van de gemeente, provinciegriffier en financieel beheerder van de provincie en tevens naar de functies van het niveau B. Het geldt zowel voor contractuele als statutaire personeelsleden.

Het mandaatstelsel is facultatief en niet verplicht; m.a.w. het is een mogelijkheid die gemeente- en provincieraden kunnen invoeren voor hun personeel. De raden bepalen tevens de duur van het mandaat. Voor een mandaat in een 'decretale graad' moet dit ten minste tien jaar zijn; voor een mandaat in een andere statutaire betrekking ten minste vijf jaar. De termijn van vijf jaar stemt overeen met de bestaande sectorale afspraken daarover. De termijn van tien jaar voor een mandaat in een 'decretale graad' steunt op een dubbele bekommernis. Enerzijds wil de Vlaamse Regering vermijden dat de termijn gelinkt wordt aan een plaatselijke bestuurs- termijn en zou leiden tot een spoils-system. De invoering van het mandaat mag er immers niet toe leiden dat de functie gepolitiseerd wordt. Anderzijds vindt ze een tijdsspanne die voldoende continuïteit in deze sleutelfuncties mogelijk maakt en die verspilling van kennis en kunde voorkomt, wenselijk. De raad bepaalt of het mandaat verlengbaar is en dus ook hoe vaak het mandaat verlengbaar is. Hij stelt de duur van de verlenging vast.

De eindevaluatie van de mandaathouder is bepalend voor de eventuele verlenging van een mandaat. Als het evaluatieresultaat gunstig is, volgt automatisch de verlenging, althans als de verlenging in de plaatselijke rechtspositieregeling opgenomen is. Als de evaluatie ongunstig is, wordt de mandaathouder van zijn functie ontheven.

Minister Keulen: "Met de invoering van het mandaatsysteem voor alle betrekkingen van de niveaus A en B hebben we weer een stap voorwaarts gezet in de richting van een modern personeelsbeleid. Het mandaat laat toe om een personeelslid voor een bepaalde periode te belasten met de uitoefening van een bepaalde functie. Het laat toe om mensen echt te evalueren in het licht van de doelstellingen die zij meegekregen hebben."

persinfo : Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen - tel. 02 552 65 00
gsm 0478 90 89 57
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be