Politie Zuid-Holland-Zuid

Rust teruggekeerd in Alblasserdam

Jeugdaanpak werpt vruchten af

Alblasserdam, 10-02-2006 o De wijkpolitie van Alblasserdam is tevreden over de aanpak van jeugdoverlast zoals die in de zomer van 2005 werd ingezet. Het jaar 2005 werd gekenmerkt door diverse groepen grensverkennende en soms zelfs grensverleggende jongeren. Provocerende taal uitslaan, winkelend publiek intimideren, andermans spullen vernielen, spugen, afval op straat gooien, speeltoestellen in de brand steken en politieautos vernielen waren geen bijzonderheden maar regelmatig terugkerende zaken.
Verschillende groepen jongeren gaven desgevraagd aan uit verveling te handelen maar ondanks afspraken om rekening te houden met anderen, bleef de overlast bestaan.
In de zomer van 2005 mondde een reeks vernielingen uiteindelijk zelfs uit in een brand in een zwembad. Toen was bij de gemeente en politie de maat echt vol. Wanneer de afspraken niet nagekomen werden, moesten de consequenties volgen. Enkele weken achtereen zat de politie de jeugd dicht op de huid en hield in die tijd een grote groep jongeren aan voor brandstichting, vernieling en baldadigheid. Dat én het besef dat het de gemeente en politie echt menens was, zorgde voor een maandenlange periode van relatieve rust.
Toch ging het medio november weer mis. Verschillende groepen jongelui keerden zich tegen de politie en wederom werden er tal van vernielingen gepleegd. Weer meenden de groepen een vrijbrief te hebben om winkeliers lastig te vallen en anderen te provoceren. De overlast werd veroorzaakt door tientallen jongeren, daartoe aangezet door enkele leidersfiguren.
Omdat overleg en afspraken maken met hen niet mogelijk was op dat moment werd in overleg met de gemeente besloten om, noodgedwongen, weer over te gaan tot de harde lijn. Dit ook in samenspraak met het Openbaar Ministerie. Wettelijk bestaat de mogelijkheid om voor iedere overtreding, hoe klein ook, een bekeuring te krijgen of, bij notoire overlastgevers, aangehouden te worden. Die mogelijkheid wordt niet vaak benut door de politie, maar op dat moment was de tijd toch echt gekomen om aan te geven dat dit soort gedrag niet getolereerd wordt in Alblasserdam.
Uiteraard was de hoop van de politie dat na de eerste bekeuringen de boodschap duidelijk zou zijn. Het is nooit erg duidelijk geworden of men niet geloofde dat er écht bekeurd zou worden of dat de jongeren bewust de grens bleven verkennen, maar er zijn in de periode van eind november 2005 tot eind januari 2006 tientallen bekeuringen uitgeschreven. Elke ouder van de minderjarige overtreder kreeg een telefoontje of brief van de politie waarin werd aangegeven waaróm de bekeuring gegeven was. Soms leidde dit tot verhitte discussies, maar de meeste ouders reageerden na de uitleg begripvol. Je hoeft het immers niet eens te zijn over het middel, als je het maar eens bent over het doel. En dat doel was niet zoveel mogelijk bekeuringen schrijven, maar de overlast en het asociale gedrag op straat indammen. Vijftien jongeren, voor het grootste deel in de leeftijd van 13 tot 18 jaar, werden aangehouden. Sommigen werden naar huis gestuurd met een bekeuring, anderen moeten zich bij justitie verantwoorden voor hun daden.
Inmiddels constateert de politie een verandering van attitude van de jeugd. Er kan weer normaal met elkaar gepraat worden en afspraken worden veelal nagekomen. Een afspraak zoals: jullie mogen hier best staan, maar zorg ervoor dat anderen er geen last van hebben. Er worden dus ook beduidend minder bekeuringen uitgeschreven. Het is nu vooral zaak om vooruit te kijken. Want veiligheid en leefbaarheid op straat is niet alleen de verantwoordelijkheid van gemeente en politie maar ook van de jeugd, ouders, omwonenden, winkeliers en andere Alblasserdammers. Het gesprek tussen de winkeliers en jongeren is daarbij een stap in de goede richting. Alblasserdammers die iets bijzonders zien of horen, kunnen altijd de lokale politie bellen via 0900-8844 (lokaal tarief).