Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bindende afspraken over kwaliteit in de zorg

Persbericht, 10-2-2006

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de brief 'Kwaliteit van de zorg: hoog op de agenda' van de bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze brief beschrijven minister Hoogervorst en staatssecretaris Ross de 'kwaliteitsagenda' voor de zorg. Het thema kwaliteit komt hoog op de agenda te staan:

* kwaliteit moet meetbaar zijn door het vaststellen van indicatoren en meetmethoden;

* gegevens over kwaliteit moeten worden gepubliceerd op een vergelijkbare wijze;

* voor de veiligheid van de zorg moet er sprake zijn van bindende normen: zorg die niet aan deze normen voldoet mag niet worden geleverd;

* de nadruk ligt op "horizontaal toezicht": partijen in de zorg moeten elkaar scherp houden en met elkaar afspraken maken over kwaliteitsprogramma's;

* het Staatstoezicht op de Volksgezondheid is sluitstuk, de Inspectie voor de Gezondheidszorg toetst de resultaten en treedt zonodig op.

De organisaties in het veld van zowel zorgondernemingen en professionals, als zorgconsumenten en verzekeraars spelen bij kwaliteit de hoofdrol.
Om de kwaliteit te verbeteren worden met alle sectoren in de zorg afspraken gemaakt over niet vrijblijvende kwaliteitprogramma's. De afspraken gaan over het ontwikkelen van indicatoren, over normstelling voor essentiële veiligheidsaspecten en over verankering, naleving en handhaving. Waar nodig worden veiligheidsmanagementsystemen ingevoerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een ondersteunende en adviserende rol. Zonodig kan de inspectie handhavend optreden. De minister heeft de mogelijkheid om essentiële veiligheidsnormen kracht van wet te geven door deze op te nemen in een algemene maatregel van bestuur op basis van de kwaliteitswet zorginstellingen.