Gemeente Leeuwarden

De bus vanaf het Transferium De bus vanaf het Transferium

Nieuw Transferium op Kalverdijkje

Bron: Gemeente Leeuwarden (10-02-2006) Marga Waanders, wethouder Verkeer en Vervoer, en Anne Hettinga, financieel directeur Arriva, hebben vrijdag 10 februari 2006 het Transferium Kalverdijkje officieel geopend. Op het transferium is parkeren gratis. Een retourkaartje voor de bus naar de binnenstad kost EUR1,50 voor maximaal vijf personen. Dit is het tweede `parkeren+bus-concept' van Leeuwarden. Bij het FEC bevindt zich ook een transferium.

De aangepaste busdienst brengt bezoekers snel en voordelig naar de binnenstad. Het transferium is ook een reëel alternatief voor mensen die in de stad werken. Zij kunnen gebruik maken van een speciaal abonnement. De website van Arriva geeft meer informatie over de kosten en de exacte diensttijden. Het Transferium Kalverdijkje biedt daarnaast goede fietsenstallingen. Er kan dus ook voor worden gekozen om met de fiets verder te gaan. Voor inwoners van de oostkant van de stad is het eveneens mogelijk om hier de fiets te stallen of na een wandeltocht verder te gaan met de bus.

Het Transferium is onderdeel van een groter project waarbij de verbinding van de Anne Vondelingweg met de Egelantierstraat is verbeterd. Hiervoor zijn op en rond deze wegen verschillende aanpassingen aangebracht. De stoplichten op de Anne Vondelingweg zijn vervangen door op- en afritten. De kruispunten Egelantierstraat - Kalverdijkje en Oenemastate - Caminghaburg zijn vervangen door minirotondes. Het weggedeelte van de Camminghaburg is versmald.

Op zaterdagen vertrekt de bus tussen 11.00 uur en 18.00 uur iedere tien minuten vanaf het Transferium Kalverdijkje naar de binnenstad. Er wordt gewerkt aan de uitbreiding van de parkeergelegenheid bij de Centrale. Zodra dit parkeerterrein voltooid is, komt er een busverbinding tussen Transferium Kalverdijkje, de Centrale en de binnenstad.