Ministerie van Buitenlandse Zaken
Beantwoording Kamervragen leden Ferrier en Brinkel over steun aan de Afrikaanse Unie

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag Task Force Sudan
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum 10 februari 2006 Behandeld Sjoerd-Wiemer Sjoerdsma
Kenmerk TFS-016/06 Telefoon 070-348 5694
Blad 1/1 Fax 070-348 6607
Bijlage(n) 1 sjoerd.sjoerdsma@minbuza.nl
Betreft Beantwoording vragen van de leden Ferrier en Brinkel over steun aan de Afrikaanse Unie

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ferrier en Brinkel over steun aan de Afrikaanse Unie. Deze vragen werden ingezonden op 24 januari 2006 met kenmerk 2050606970.

De Minister De Minister
van Buitenlandse Zaken, voor Ontwikkelingssamenwerking,

Dr. B.R. Bot A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Brinkel en Ferrier (beiden CDA) over steun aan de Afrikaanse Unie.

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de oproep van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, aan de VN-lidstaten om de financiële bijdrage aan de missie van de Afrikaanse Unie in Darfur te verhogen om zodoende de gevolgen van een dreigend gebrek aan fondsen in maart te voorkomen? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Onderschrijft u de stelling dat voor een effectieve en duurzame bestrijding van conflicten in Afrika in het algemeen de Afrikaanse Unie (AU) een cruciale rol speelt en dat deze rol meer ondersteuning behoeft?

Antwoord
Ja. In nauw overleg met de AU, regionale Afrikaanse organisaties en internationale partners onderzoekt Nederland de mogelijkheden om verder inhoud te geven aan de Nederlandse bijdrage aan de AU.

Vraag 3
Bent u bereid gehoor te geven aan de oproep van secretaris-generaal Annan om de Afrikaanse Unie met extra financiële middelen te ondersteunen en ook bij de Europese Unie hierop aan te dringen?

Antwoord
Ja. Naar verwachting wordt begin maart een conferentie georganiseerd in Brussel ter ondersteuning van de Afrikaanse Unie Vredesmissie in Darfur (AMIS). Nederland was met een financiële bijdrage van ¤ 18 miljoen in 2005 de vierde bilaterale donor van AMIS. Nederland zal, in de verwachting dat de AU een definitief besluit neemt over de transitie naar een VN-macht in Darfur, extra financiële middelen beschikbaar stellen om de gevolgen van een dreigend gebrek aan fondsen in de resterende periode te voorkomen. Daarnaast zal Nederland er zowel bij de Europese Unie als bij andere internationale partners op aandringen eveneens additionele financiële middelen bij te dragen.

1) UN News, 18 januari 2006