GroenLinks

GroenLinks wil spoeddebat over geheime gebreken waterkering Maas

10 februari 2006

De kans dat de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij noodweer niet sluit, is 1 op 9. De afgesproken norm is 1 op 1000. GroenLinks is heel erg geschrokken van deze onthulling van TweeVandaag. De veiligheid van meer dan één miljoen mensen in de Rotterdamse regio is volstrekt onvoldoende gegarandeerd.

De Measlantkering is cruciaal voor het voorkomen van overstromingen in de Rotterdamse regio. GroenLinks eist volgende week dinsdag in een spoeddebat van staatssecretaris Schultz opheldering.

Vorige maand liet staatssecretaris Schultz nog trots een Amerikaanse delegatie uit New Orleans de stormvloedkering zien. Dat blijkt nu wat misplaatst. De kans dat de kering niet goed werkt, is 1 op 9. Dat betekent dat Rotterdammers absoluut onvoldoende bescherming wordt geboden. Bij de eerste de beste vloedgolf zou het al mis kunnen gaan. In het allerbeste geval blijkt na reparatie de faalkans te kunnen worden teruggebracht tot 1 op 100, zo meldt TweeVandaag. Ook dat is onaanvaardbaar hoog.

De staatssecretaris zal per ommegaande met een plan moeten komen om zo spoedig mogelijk de Rotterdamse veiligheid te garanderen. In het spoeddebat zal de staatssecretaris ook moeten ophelderen hoe het met dit high-techproject zo mis heeft kunnen gaan en wie hiervoor verantwoordelijk is. Ook dient de vraag beantwoord te worden hoe het kan dat zij dit al minstens sinds half november weet, maar de Kamer daarover niet heeft geïnformeerd.

Wijnand Duyvendak