Provincie Zuid-Holland

Provincie geeft 726.000 euro voor bodemsanering in Leerdam

Gedeputeerde Asje van Dijk geeft op vrijdag 10 februari symbolisch het startsein voor de sanering van het terrein van de voormalige gemeentelijke gasfabriek aan de Stationsweg in Leerdam. De provincie geeft hiervoor een subsidie van ¤726.000.

Met het startsein voor de sanering is opnieuw een belangrijke stap gezet in de uitvoering van het programma Herontwikkeling Gasfabrieksterreinen, dat nog tot 2015 doorloopt. In het programma zijn 21 locaties opgenomen. Voor 9 daarvan zijn op dit moment plannen in voorbereiding of uitvoering, waaronder de Stationsweg in Leerdam.

AchtergrondVóór 1950 had Zuid-Holland 35 gasfabrieken. Toen tussen 1950 en 1970 het aardgas werd ingevoerd, werden de fabrieken gesloten en bleven de terreinen achter met een ernstig verontreinigde bodem. In de loop der tijd is van 14 terreinen de bodem gesaneerd. In 1999 hebben de provincies, grote steden en de ministeries van VROM en EZ afspraken gemaakt over de herontwikkeling van de voormalige gasfabrieksterreinen. Het ministerie van VROM heeft daarbij geld ter beschikking gesteld voor de financiering van een deel van de kosten van de bodemsanering.

Stedelijke vernieuwingHet terrein van de voormalige gasfabriek is onderdeel van stedelijke vernieuwing. Na de bodemsanering ontwikkelt een private ontwikkelaar hier een bijzonder complex van 120 woningen (Het Kristallijn). Onder het complex is een parkeergarage voorzien met onder andere 260 openbare parkeerplaatsen

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22