OPG Groep N.V.

Persbericht
Utrecht, 10 februari 2006

OPG Groep: nettoresultaat stijgt met 22%
Goed gepositioneerd voor middellange termijn

Kernpunten


· In 2005 heeft OPG zich goed hersteld na een moeilijk 2004. Het nettoresultaat steeg met 22% tot
81,8 miljoen, met name onder invloed van een stijging van het bedrijfsresultaat met 13%.


· Vooral het herstel van de groothandelsactiviteiten in Nederland had een positieve invloed op het bedrijfsresultaat. Deze werden volgens planning weer winstgevend in de loop van 2005.


· De internationale activiteiten hebben vooral in het tweede halfjaar een lager bedrijfsresultaat gerapporteerd.


· De activiteiten op de thuiszorg- en instellingenmarkt hebben een omzetgroei van 9% gerealiseerd en leverden wederom een belangrijke bijdrage aan het bedrijfsresultaat.


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling
1.120,7 1.053,1 6% Netto-omzet 2.229,0 2.071,3 8%
58,5 43,3 35% Bedrijfsresultaat 112,1 99,4 13%
41,1 26,4 56% Nettoresultaat 81,8 67,1 22%
5,2% 4,1% Operationele marge 5,0% 4,8%

Nettoresultaat per aandeel (x 1) 5,63 4,65 21%


75,9 57,1 33% Kasstroom uit operationele activiteiten 111,1 65,5 70%

Strategische speerpunten


· Eindgebruiker centraal, distributie via meerdere kanalen Wij leveren geneesmiddelen en medische middelen rechtstreeks aan de eindgebruiker via twee kanalen. Dit zijn de apotheken, zowel de eigen apotheken als de zelfstandige klanten van de groothandel, en het directe kanaal, waarbij de klant in thuiszorgsituaties wordt beleverd. Daarnaast levert OPG aan de institutionele markt, zoals ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De onlangs gevormde groepsdirectie reflecteert deze focus op distributiekanalen en waarborgt de operationele verankering van de strategie.


· Verdere ketenopbouw
OPG bouwt aan een herkenbare retailketen. De lancering van het nieuwe concept Mediq Apotheek eind
2005 is een duidelijk bewijs van de implementatie van deze strategie. Wij hebben ons marktleiderschap in de Nederlandse markt verder verstevigd. Eind december hadden wij 214 eigendomsapotheken, wat een marktaandeel van 14% vertegenwoordigt. In Polen is het aantal apotheken met bijna 50% toegenomen tot
174.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534
OPG Groep N.V.


· Uitbouw thuiszorgactiviteiten
Naast het ontwikkelen van een herkenbare retailketen zetten wij in op verdere uitbouw van onze thuiszorgactiviteiten. In 2005 hebben wij onze dienstenportefeuille succesvol uitgebreid met de levering van biotechnologische geneesmiddelen. Tevens hebben wij onze leiderschapspositie in Nederland in diabeteshulpmiddelen vergroot met de overname per 1 januari 2006 van DiabetesDirect. Wij streven ernaar door acquisities in Noordwest-Europa platforms op te zetten voor de directe afzet van medische hulpmiddelen of geneesmiddelen.


· Rationalisatie
Wij streven naar een verhoging van de kwaliteit van de omzet, en daarmee het verbeteren van het rendement. In 2005 hebben wij het fundament van onze Nederlandse groothandelsactiviteiten versterkt. Vanuit een solide basis zullen wij in 2006 verder werken aan margeverbetering. In Polen zullen de pre- wholesale activiteiten worden geïntegreerd met de groothandelsactiviteiten.

Marc van Gelder, bestuursvoorzitter:
"Wij kunnen terugkijken op een jaar van herstel, waarin wij tevens de strategie herijkt hebben. Wij hebben de speerpunten duidelijk geformuleerd. Om de klant optimaal te kunnen bedienen zetten wij in op innovatie en samenwerking. Zo kunnen de klanten van de Mediq Apotheek in Nederland gebruikmaken van de specialisten van de Thuiszorg Direct Groep, bijvoorbeeld gespecialiseerde verpleegkundigen. Met onze strategie, onze leidende marktaandelen, kennis en financiële slagkracht zijn wij uitstekend gepositioneerd voor toekomstige groei in een sector waarin individuele keuzevrijheid en marktwerking in toenemende mate centraal staan.
In 2006 echter zullen rationalisatie van met name de Poolse pre-wholesaleactiviteiten en prijsverlagingen ten gevolge van het geneesmiddelenconvenant in Nederland leiden tot druk op de omzet. Voor 2006 verwachten wij dat de omzet van de groep slechts beperkt zal toenemen ten opzichte van 2005. Onze uitgangspositie is goed, maar de vruchten zullen waarschijnlijk pas na 2006 worden geplukt."

Vooruitzichten 2006

Apotheken Nederland
De Nederlandse geneesmiddelenmarkt zal naar verwachting in 2006 beperkt krimpen. Een lichte volumegroei wordt tenietgedaan door prijsverlagingen. De prijzen van generieke geneesmiddelen zullen dalen als gevolg van het eind 2005 door marktpartijen gesloten convenant. Daarnaast zijn er neerwaartse bijstellingen te verwachten op basis van de Wet op de geneesmiddelenprijzen. Tot slot verloopt het patent op een aantal geneesmiddelen. Wij streven ernaar de effecten van deze prijsdalingen te compenseren door betere inkoopcondities en productiviteitsverbetering, zowel bij onze eigen apotheken als bij de groothandel.

Apotheken internationaal
Voor de Poolse markt voorzien wij gematigde groei. Forse concurrentie zal, evenals in 2005, onverminderd tot druk op de groothandelsmarges leiden. Na toetreding van Polen tot de Europese Unie zijn farmaceutische groothandelsbedrijven in toenemende mate rechtstreeks gaan inkopen bij producenten. Orfe ziet hierdoor haar pre-wholesaleactiviteiten sterk afnemen. Wij zijn van plan de groothandels- en pre- wholesaleactiviteiten operationeel samen te voegen om de slagkracht te verhogen. In lijn met de groepsstrategie zal de managementaandacht daarnaast gericht zijn op het verstevigen van de positie in de retailmarkt. Per saldo valt een omzetdaling evenwel niet uit te sluiten. Wel zal dit naar verwachting een positief effect hebben op de marge van Orfe. Tegenover dit positieve effect zal naar verwachting aanhoudende margedruk bij Laboratoria Flandria in België staan. Flandria werkt aan het versterken van haar commerciële slagkracht.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 2 OPG Groep N.V.

OPG Direct & Institutioneel
Wij verwachten verdere toename van de omzet op de thuiszorgmarkt onder invloed van marktgroei, vergroting van marktaandeel (onder meer door de overname per januari 2006 van DiabetesDirect) en verdere groei van de afzet van medicatie via het directe kanaal (Pharma Services). Door de aard van de activiteiten zal de groei van Pharma Services leiden tot lichte druk op de marge. Daarnaast zorgen zorgverzekeraars voor aanhoudende kortingsdruk. In de institutionele markt bezuinigen instellingen op hun inkoopkosten, onder meer door gezamenlijke inkoop. Wij streven ernaar deze druk te verminderen door vergroting van het aandeel in de omzet van private label producten. Dit zal onder meer worden gerealiseerd door intensiever gebruik van distributiekanalen binnen de groep.

OPG Groep
Per saldo zal de omzet van OPG slechts beperkt toenemen. De verwachte groei bij OPG Direct & Institutioneel zal grotendeels teniet worden gedaan door prijsdruk in de Nederlandse apotheekmarkt en rationalisatie van de pre-wholesaleactiviteiten in Polen. Wij streven ernaar de doorwerking hiervan op het resultaat te compenseren door verbeterde inkoopcondities en gerichte productiviteitsverbetering. Wij verwachten in 2006 de juridische herstructureringen voort te zetten, maar de mate en het tempo waarin dit zal gebeuren zijn onzeker. Al met al vinden wij het te vroeg een uitspraak te doen over de verwachte resultaten voor 2006.

We houden rekening met een verdubbeling van de investeringen in materiële vaste activa ten opzichte van
2005. Belangrijke projecten zijn de inrichting van gezondheidscentra in Nederland en de uitrol van de Mediq- merknaam en -werkwijze (circa 5 miljoen). Het acquisitiebudget zal in lijn met de strategie vooral bij het directe kanaal worden ingezet. De financieringsruimte is zodanig dat deze uitgaven met de bestaande kredietfaciliteiten en binnen overeengekomen ratio's kunnen worden voldaan.

Vooral door de groei van het aantal eigendomsapotheken in Polen enerzijds en een reductie van het personeelsbestand bij de groothandel in Nederland anderzijds verwachten wij per saldo een lichte toename van het gemiddeld aantal medewerkers.

Financiële gang van zaken OPG Groep


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling
1.120,7 1.053,1 6% Netto-omzet 2.229,0 2.071,3 8%
58,5 43,3 35% Bedrijfsresultaat 112,1 99,4 13%
- 4,1 - 5,3 - Financiële baten en lasten - 8,1 - 7,3 -
13,1 11,6 - Belastingen 21,2 23,6 -
- 0,7 - 1,5 - Minderheidsbelang derden - 2,7 - 3,5 -
41,1 26,4 56% Nettoresultaat 81,8 67,1 22%

n.v.t. n.v.t. Aantal medewerkers (FTE, gemiddeld) 5.573 5.472 2%

Geheel 2005
In 2005 steeg de netto-omzet met 8% en kwam uit op 2.229,0 miljoen. Zowel het segment Apotheken als het segment OPG Direct & Institutioneel kon een toename van de netto-omzet rapporteren. De netto-omzet van de activiteiten van Apotheken Nederland steeg met bijna 3%. De internationale apotheekactiviteiten toonden een forse groei van de omzetbijdrage. De positieve ontwikkelingen van de Poolse zloty hebben de omzetgroei ondersteund. Ook wanneer deze wisselkoerseffecten geëlimineerd worden ligt de groei boven het niveau van de markt. De omzetgroei van het segment OPG Direct & Institutioneel lag met 9% boven die van de markt.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 3 OPG Groep N.V.

Het herstel van het resultaat van de groothandelsactiviteiten in Nederland is de belangrijkste reden voor de resultaattoename. Daarnaast heeft onze keten van Nederlandse eigendomsapotheken een stijging van het bedrijfsresultaat gerealiseerd, hoofdzakelijk door acquisities in 2004 en in 2005.

De Poolse geneesmiddelenmarkt realiseerde een groei van circa 8%. De groei van Orfe (in zloty's) lag met
11% boven dit niveau. Moeilijke marktomstandigheden en een snelle teruggang van de pre-wholesale- activiteiten, vooral ingegeven door toetreding van Polen tot de Europese Unie, zijn de oorzaak van het lagere bedrijfsresultaat van Orfe. Dit is de belangrijkste factor in de daling van het bedrijfsresultaat van de activiteiten van Apotheken Internationaal.

Het segment OPG Direct & Institutioneel realiseerde in het afgelopen jaar een 2% lager bedrijfsresultaat dan dat van 2004. Gecorrigeerd voor boekwinst op de verkoop van zuurstof en medische techniekactiviteiten in 2004 was sprake van een stijging van 4%. De druk op de marges van onze handels- en thuiszorgactiviteiten bleef onveranderd maar is grotendeels gepareerd door aanscherping van de inkoopcondities en door verlaging van de bedrijfskosten. Forse resultaatverbeteringen zijn gerealiseerd in activiteiten vallende onder 'Pharma Services', vooral ontstaan vanuit uitbreiding van het activiteitenniveau.

De operationele marge steeg met 0,2 procentpunt naar 5,0%, vooral onder invloed van het resultaatsherstel van de groothandel in Nederland.

De effectieve belastingdruk in 2005 lag met 20,1% ver onder het nominale Nederlandse tarief van 31,5%. Belangrijkste oorzaak hiervan is de verwerking van de opbrengsten uit juridische herstructurering die conform IFRS onder deze noemer verantwoord worden. Het resultaat dat uit deze herstructurering voortvloeide, waarbij vennootschappen worden verkocht waarin geen activiteiten meer plaatsvinden, bedroeg 10,3 miljoen ( 6,6 miljoen in 2004). Het effect hiervan op de belastingdruk bedroeg in het verslagjaar - 9,7% (- 7,0% in 2004).

Wanneer wij de opbrengsten uit herstructurering en de incidentele baten - zijnde de verkoop van vaste activa en activiteiten en resultaatmutaties in incidentele voorzieningen - buiten beschouwing laten, lag het nettoresultaat in 2005 14 miljoen boven het nettoresultaat van 2004 (+ 26%).

Aansluiting nettoresultaat


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling
41,1 26,4 56% Nettoresultaat 81,8 67,1 22%
- - Verkoop bedrijfspand - - 4,0 Verkoop zuurstof en medische
- 0,1 - 1,0 techniek - 0,1 - 1,9
- 0,1 Verkoop apotheken - 1,1 -
- 4,4 - 1,0 Juridische herstructurering - 10,3 - 6,6


- 1,7 - Mutatie pensioenvoorziening - 1,7 -
34,8 24,4 43% Gecorrigeerd nettoresultaat 68,6 54,6 26%

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 4 OPG Groep N.V.

Kasstroomoverzicht


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling Kasstroom uit operationele
75,9 57,1 33% activiteiten 111,1 65,5 70%
- 32,3 - 50,0 Kasstroom uit investeringsactiviteiten - 59,4 - 56,4 Kasstroom uit
5,2 65,1 financieringsactiviteiten - 28,0 43,1


48,8 72,2 - 32% Nettokasstroom 23,7 52,2 - 55%

De nettokasstroom was in 2005 23,7 miljoen positief. In 2004 was de kasstroom vooral door het aantrekken van langlopende leningen van 77,9 miljoen, 52,2 miljoen positief.

De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg 111,1 miljoen en is hiermee sterk verbeterd ten opzichte van 2004. Het verschil wordt verklaard door zowel een hoger bedrijfsresultaat als een daling van het werkkapitaal.

De negatieve kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg 59,4 miljoen. In het verslagjaar hebben wij per saldo voor 41 miljoen geacquireerd. Hiervan was een bedrag van 19 miljoen toe te rekenen aan de aankoop van apotheken in Nederland en 10,9 miljoen aan acquisities in Polen. Daarnaast is het aandeel in Orfe uitgebreid voor in totaal 11,1 miljoen.
De investeringen in materiële vaste activa van 18,3 miljoen zijn voornamelijk gebruikt voor verbouwingen van onze eigendomsapotheken en inrichting van gezondheidscentra. De juridische herstructurering van groepsvennootschappen in het verslagjaar had een negatieve kasstroom tot gevolg van 10,3 miljoen. In latere jaren vloeit dit middels belastingreductie terug naar de groep. Zo hebben in het verleden uitgevoerde juridische herstructureringen in het verslagjaar tot een kasinstroom van 8,1 miljoen geleid.

De kasstroom uit financieringsactiviteiten was 28,0 miljoen negatief. Het aantrekken van een nieuwe middellangetermijnlening met een looptijd van vijf jaar leverde een kasinstroom op van 20 miljoen. Kasuitstroom werd veroorzaakt door het aflossen volgens schema van de bestaande langetermijnschuld met 15,9 miljoen, het uitkeren van 21,2 miljoen aan dividend (zowel de betalingen van het slotdividend
2004 als het interim-dividend 2005) en de inkoop van eigen aandelen ter neutralisatie van de verwatering voortvloeiend uit conversie van aandelen B serie 1995 ( 11,7 miljoen).

Tweede halfjaar 2005
Ten opzicht van het tweede halfjaar in 2004 is de omzet met 6% gestegen. De toename is vooral gerealiseerd bij Apotheken Internationaal, ondersteund door de koersontwikkeling van de zloty. De verbeterde inkoopcondities bij Apotheken Nederland zorgden voor een hoger bruto omzetresultaat. In vergelijking met zeer zwakke resultaten bij de groothandelsactiviteiten in de corresponderende periode vorig jaar was de resultaatverbetering opvallend. De resultaatdaling werd vooral gerealiseerd in de tweede helft van 2004 terwijl de verbetering van de processen zich voornamelijk uitte in hogere resultaten in de tweede helft van 2005.

Het nettoresultaat uit herstructureringsactiviteiten wordt verantwoord in de regel belastingen en lag in de tweede helft van 2005 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit effect werd tenietgedaan door hogere resultaten bij onze groothandelsactiviteiten in de tweede helft van 2005, hetgeen per saldo leidde tot een hogere belastingsafdracht.

Het bedrijfsresultaat over het tweede halfjaar van 2005 was 5 miljoen hoger dan over het eerste halfjaar.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 5 OPG Groep N.V.

De resultaatbijdrage van de Nederlandse groothandel is geleidelijk verbeterd. Daarnaast had de overgang van het eindloon- naar het middelloonstelsel een verhogend effect van 2,5 miljoen. Tevens konden wij in het tweede halfjaar een licht hogere marge in het directe kanaal realiseren. De winstbijdrage van Apotheken Internationaal nam daarentegen af, zowel in Polen als in België.

De nettowinst van 81,8 miljoen is nagenoeg gelijk verdeeld over de twee halfjaren. Tegenover het hogere bedrijfsresultaat in het tweede halfjaar stonden lagere opbrengsten uit juridische herstructurering.

Financiële gang van zaken per segment

Apotheken


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling
931,9 881,1 6% Netto-omzet 1.867,7 1.730,7 8%
33,4 18,8 78% Bedrijfsresultaat 63,2 44,4 42%

Apotheken Nederland


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling
573,3 563,2 2% Netto-omzet 1.142,3 1.114,2 3%
33,0 15,0 119% Bedrijfsresultaat 59,5 36,8 62%
5,8% 2,7% - Operationele marge 5,2% 3,3% -
8,4 6,0 - Investeringen 13,5 11,4 -
6,8 37,2 - Acquisities 19,0 47,7 -

n.v.t. n.v.t. Aantal medewerkers (FTE, gemiddeld) 2.625 2.532 4%

Geheel 2005
Als gevolg van prijsverlagingen voor generieke geneesmiddelen die met ingang van 1 februari 2004 zijn doorgevoerd, heeft de geneesmiddelenmarkt in 2004 op apotheekniveau feitelijk geen groei laten zien. In 2005 is de omvang van de geneesmiddelenmarkt via het apotheekkanaal echter weer toegenomen, zij het beperkt met circa 4%. De groei heeft kunnen plaatsvinden ondanks dat in het kader van halfjaarlijkse actualisatie door de Wet op de geneesmiddelenprijzen de prijzen van een aantal geneesmiddelen in 2005 neerwaarts zijn bijgesteld. De groei werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een toenemend gebruik van dure medicijnen.

Het convenant dat in 2004 tussen de Nederlandse overheid, een aantal leveranciers van merkloze (generieke) geneesmiddelen, de koepelorganisatie van ziektekostenverzekeraars en de beroepsorganisatie van apothekers is gesloten, is in 2005 voortgezet. Eind 2005 is het derde, en mogelijk laatste convenant gesloten voor 2006 en 2007. De beoogde additionele besparingen worden gerealiseerd via autonome prijsdalingen (Wet op de geneesmiddelenprijzen), het uit patent lopen van geneesmiddelen (gezamenlijk
80 miljoen in 2006 en nogmaals 50 miljoen in 2007) en verdere afroming van de inkoopvoordelen van apotheken ( 78 miljoen in 2006 en nog eens 78 miljoen extra in 2007). Bij een marktaandeel van 14% op de Nederlandse apotheekmarkt zal OPG hiervan in 2006 bij benadering 11 miljoen moeten opbrengen.

De omzetontwikkeling van Mediveen, onze keten van eigendomsapotheken, vertoonde een beperkte autonome groei. Voor een aanzienlijk deel werd de (beperkte) omzetgroei gerealiseerd uit apotheekovernames. Met de acquisities was een bedrag van 19 miljoen gemoeid. Het totaal aantal

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 6 OPG Groep N.V.

apotheken kwam uit op 214. Door de schaalgrootte in het apotheekkanaal in Nederland te benutten zijn de inkoopcondities verbeterd; daarmee is de toegenomen druk op de marges deels afgewenteld. Flexibele inzetbaarheid van personeel is essentieel voor de beheersing van de bedrijfskosten. In 2005 zijn wij acties gestart om de minder presterende apotheken naar een hogere winstgevendheid te brengen. We zullen daarmee doorgaan in 2006. Het bedrijfsresultaat lag dankzij acquisities boven dat van 2004.

In december hebben wij de eerste Mediq Apotheek geïntroduceerd, waarin talrijke innovaties zijn verwerkt. Centraal bij het nieuwe concept staat de aandacht voor de klant. Door gebruik van onder andere een robot die de geneesmiddelen verzamelt en aflevert aan de balie, krijgen de apotheker en de assistenten de handen vrij om zich volledig te richten op het adviseren en helpen van de klant. Er wordt een uitgebreid assortiment zelfzorgmiddelen verkocht. Andere aspecten zijn de ruimere openingstijden en de 24-uurs medicijnkluisjes. Medio 2006 evalueren wij dit concept en beginnen we met de verdere uitrol naar de ruim
200 eigen vestigingen en naar circa 300 zelfstandige partnerapotheken van OPG Groothandel. Voor het jaar
2006 is met de uitrol van de merknaam en de nieuwe werkwijze een investering van circa 5 miljoen gemoeid. Het tempo waarin de eventuele verbouwingen plaats gaan vinden is afhankelijk van bovengenoemde evaluatie.

Om lokale marktposities te versterken hebben wij een gericht beleid gevoerd om huisvesting van apotheek en huisartsen onder één dak te faciliteren. In 2005 hebben 37 van onze eigendomsapotheken in Nederland zich met één of meer huisartsen in één pand gevestigd. Wij zullen dit beleid de komende jaren gericht voortzetten. Daarmee willen we een completere dienstverlening voor de klant bereiken en de marktpositie voor onze apotheken versterken.

Na de entree in 2003 van twee drogisterijketens op de apotheekmarkt hebben zich op dit gebied weinig ontwikkelingen voorgedaan. Deze trend lijkt vooralsnog niet door te zetten.

Ons Nederlandse groothandelsbedrijf heeft zich in 2005 grotendeels hersteld na de tegenvallende resultaten van vorig jaar. Na een verlies van 11 miljoen in 2004 hebben wij in het verslagjaar een positief bedrijfsresultaat gerealiseerd. De transitie van de groothandelsinfrastructuur in 2004 ging gepaard met een reeks van aanloopproblemen. Eind 2004 waren de operationele processen onder controle. In 2005 hebben we vooral hard gewerkt aan het optimaliseren van de processen. Verder is een internetsite gelanceerd die onze klanten effectief ondersteunt bij hun bedrijfsvoering. De samenwerkingsvormen met apotheken worden verder versterkt door synergie met bedrijven uit de sector OPG Direct & Institutioneel en de introductie van de Mediq Apotheek. Vanuit een solide basis bouwen we verder aan margeverbetering.

Tweede halfjaar 2005
In het tweede halfjaar is het bedrijfsresultaat van Apotheken Nederland in vergelijking met het tweede halfjaar van 2004 meer dan verdubbeld naar 33 miljoen. De omzet nam slechts beperkt toe maar onder invloed van verbeterde inkoopcondities steeg de brutomarge. Door optimalisatie van de processen bij onze groothandelsactiviteiten is de kostenstructuur aanzienlijk verbeterd.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 7 OPG Groep N.V.

Apotheken Internationaal


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling
359,0 318,8 13% Netto-omzet 726,8 618,4 18% 0,5 3,8 - Bedrijfsresultaat 3,8 7,6 - 50% 0,1% 1,2% - Operationele marge 0,5% 1,2%
1,4 1,1 - Investeringen 2,7 2,1
21,4 - Acquisities 22,0 7,2

n.v.t. n.v.t. Aantal medewerkers (FTE, gemiddeld) 2.195 2.145 2%

Onder 'Apotheken Internationaal' verantwoorden wij onze activiteiten in Polen (Orfe Groep) en België (Laboratoria Flandria).

Geheel 2005
Polen
De Poolse economie heeft een flinke impuls gekregen door toetreding tot de Europese Unie. De groei van de Poolse geneesmiddelenmarkt bedroeg in 2005 circa 8% en deze heeft zich daarmee hersteld ten opzichte van 2004, toen er slechts een groei was van 2%.

De pre-wholesalemarkt is in 2005 zeer snel in omvang afgenomen. Sinds de toetreding van Polen tot de Europese Unie hebben vertegenwoordigingen van grote buitenlandse geneesmiddelenfabrikanten de import, opslag en distributie in eigen hand genomen. Ook is de concurrentiepositie van pre-wholesalers gewijzigd, aangezien de leveringen vanuit de Europese Unie niet langer in consignatie gehouden mogen worden. De pre-wholesalers zijn daarmee vergelijkbaar geworden met zuivere logistieke dienstverleners. Ook kopen groothandels via inkoopcombinaties rechtstreeks bij producenten in zonder gebruik te maken van pre-wholesalers. Om bovenstaande redenen is besloten de pre-wholesaleactiviteiten van Orfe te integreren met de groothandelsactiviteiten.

Hoewel de concurrentiedruk voor zowel de groothandelsactiviteiten als voor de retailactiviteiten hoog is, is de marktsituatie relatief stabiel te noemen. Het consolidatieproces en de concentratievorming zetten echter door en aan de afnemerszijde organiseerden meer apotheken zich in inkoopcombinaties. Het aantal apotheken in Polen neemt nog altijd toe. Het betreft echter activiteiten van zeer beperkte omvang. De grotere spelers op de markt proberen apotheken aan zich te binden door acquisities en door het ontwikkelen van loyaliteitsprogramma's voor apotheken in bezit van derden.

Bovenstaande ontwikkelingen op de geneesmiddelenmarkt leidden tot verlies van omzet bij Orfes pre-wholesaleactiviteiten en tot verlies van marge vanwege scherpere verkoopcondities. Betere benutting van de mogelijkheden die binnen de keten van onze Poolse activiteiten bestaan, is essentieel om een hoger niveau van winstgevendheid te realiseren. Binnen het commerciële beleid blijven wij overigens prioriteit geven aan de kwaliteit van de omzet. In lijn met de groepsstrategie om de retailactiviteiten in Polen te ontplooien is de apotheekketen van Orfe in het verslagjaar uitgebreid. Het aantal eigendomsapotheken groeide in de loop van het verslagjaar in totaal met 57 en kwam ultimo 2005 uit op 174.

In lokale valuta is de omzet van Orfe Groep gestegen met 11% in vergelijking met 2004. In euro's gemeten bedroeg de stijging van de omzet zelfs 25%. Deze omzetstijging kon echter alleen worden gerealiseerd door het verstrekken van hogere kortingen, vooral bij de groothandelsactiviteiten, waardoor de brutomarge daalde. In verhouding tot de omzet stegen door kostenvermindering de bedrijfskosten minder snel. De kostenreductie en de prima prestaties van de retailketen konden de daling van de brutomarge echter niet geheel compenseren, waardoor het bedrijfsresultaat van Orfe onder het niveau van 2004 uitkwam. In de laatste maanden van 2005 is een aantal stappen gezet om het volledige eigendom in onze Poolse

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 8 OPG Groep N.V.

bedrijven te verkrijgen. Per ultimo 2005 bezaten wij 92% van het stemrecht en 91% van de aandelen in Orfe. In overeenstemming met de Poolse wetgeving kunnen bij meer dan 90% eigendom in een beursgenoteerde onderneming de overige aandeelhouders worden uitgekocht. Wij hebben gebruikgemaakt van deze mogelijkheid en in januari 2006 de resterende 9% verworven. Daarnaast zal op korte termijn de beursnotering van Orfe worden beëindigd. Met de absolute zeggenschap kunnen concrete stappen worden gezet naar doelgerichte en efficiënte aansturing van de activiteiten van Orfe. Nauwere samenwerking tussen de business lines groothandel en retail en verdere optimalisatie van de bedrijfsprocessen moeten leiden tot herstel van de winstgevendheid.

België
In België groeide de geneesmiddelenmarkt in 2005 met ongeveer 4%. Hoewel deels getemperd door de wettelijke prijsdalingen, was deze stijging evenals in 2004 toe te rekenen aan de introductie van grotere verpakkingen en nieuwe, duurdere geneesmiddelen. Het aantal verkochte eenheden steeg derhalve nagenoeg niet. De winstmarges van zowel groothandelsbedrijven als apotheken in België kalfden evenals in 2004 af onder invloed van het verstrekkingenbeleid van de overheid en de prijs- en margeregulering.

Ondanks de aanhoudende druk vanuit de afnemers om betere condities te verkrijgen, vooral in de vorm van kortingen, heeft Laboratoria Flandria haar marktaandeel van 7% weten te behouden. Om dit te kunnen realiseren moest de onderneming wel een daling van de operationele marge ten opzichte van 2004 incasseren. Tevens is een steeds grotere activiteit van concurrerende groothandels in het verzorgingsgebied van Laboratoria Flandria waar te nemen. Momenteel werkt de onderneming aan het versterken van de commerciële slagkracht, waarbij zij haar aandacht uitbreidt naar alle distributiekanalen zoals OPG die kent.

Met de activiteiten binnen Apotheken Internationaal werd in 2005 onder invloed van bovengenoemde ontwikkelingen een netto-omzet gerealiseerd van 726,8 miljoen, een stijging van 18%. Deze omzet werd echter behaald door verstrekking van scherpere condities aan klanten waardoor de brutomarge daalde. De bedrijfskosten stegen in lijn met de omzet waardoor deze geen compensatie konden bieden voor de gedaalde brutomarge.

Tweede halfjaar 2005
De toename in de omzet van 13% is mede veroorzaakt door een sterkere zloty. Bij een identieke brutomarge is als gevolg van hogere bedrijfskosten het bedrijfsresultaat over het afgelopen halfjaar 3,2 miljoen lager. Dit lagere bedrijfsresultaat is vooral door de Poolse groothandelsactiviteiten veroorzaakt. De belangrijkste oorzaken waren druk op de pre-wholesaleactiviteiten en enkele incidentele lasten, waaronder afwaardering van een pand. Ten gevolge van toenemende druk op de marges is ook in België een lager bedrijfsresultaat gerealiseerd.

OPG Direct & Institutioneel


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling
202,1 180,8 12% Netto-omzet 387,4 356,8 9%
24,8 24,5 1% Bedrijfsresultaat 46,9 48,0 - 2%
12,3% 13,6% Operationele marge 12,1% 13,5%
1,2 1,6 Investeringen 2,1 3,3
- - Acquisities - 0,5

n.v.t. n.v.t. Aantal medewerkers (FTE, gemiddeld) 675 671 1%

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 9 OPG Groep N.V.

Geheel 2005
De omzet van het segment OPG Direct & Institutioneel is in 2005 met 9% gegroeid. Bij leveringen direct aan de eindgebruiker zijn op vrijwel alle product-marktcombinaties hogere marktaandelen gerealiseerd en lag de groei derhalve boven het niveau van de markt. Wederom lag de operationele marge, ondanks een lichte daling, voor de thuiszorgactiviteiten en de levering van medische (hulp)middelen aan instellingen op een hoog niveau. De daling van het bedrijfsresultaat werd veroorzaakt door incidentele opbrengsten uit de verkoop van de zuurstof en medische techniekactiviteiten in 2004.

Op vrijwel alle thuiszorgmarkten in Nederland zijn in het afgelopen jaar de marktaandelen in de diverse marktsegmenten vergroot. Dit werd gerealiseerd door autonome groei, onder andere dankzij verwerving van een contract met een grote zorgverzekeraar.
Begin 2006 is het bedrijf DiabetesDirect geacquireerd. Met deze acquisitie heeft OPG haar leiderschaps- positie in de markt voor diabetes hulpmiddelen versterkt.

Onze activiteiten ten aanzien van Pharma Services, de verstrekking van biotechnologische geneesmiddelen in thuiszorgsituaties, hebben zich het afgelopen jaar bevredigend ontwikkeld. De geneesmiddelen worden bij de patiënt thuis afgeleverd; daarnaast is er eventueel ondersteuning van een verpleegkundige. Het komende jaar verwachten wij een vergelijkbare sterke groei van deze activiteiten in Nederland

Het bewezen succes van onze thuiszorgformule in Nederland willen wij uitbreiden naar andere markten in Noordwest-Europa, bij voorkeur door het plegen van acquisities. Ondanks het feit dat hiervoor de mogelijkheden het afgelopen jaar beperkt bleken te zijn, blijven wij ons hier ook in het komende jaar op richten. De inspanningen om dit te bewerkstelligen zijn geïntensiveerd.

De groepsmaatschappij Medeco is vooral actief op de instellingenmarkt. In vergelijking met verleden jaar is de omzet licht gedaald. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn het verlies van een tweetal exclusieve vertegenwoordigingen, toenemende prijsdruk aan de afnemerszijde in vooral Nederland en grotere concurrentie wegens internationalisatie aan de aanbodzijde. Voor Medeco is het negatieve effect van de lagere omzet op het bedrijfsresultaat voor een belangrijk deel gecompenseerd door beheersing van de kosten en een scherp inkoopbeleid.
De winstgevendheid zal vanwege de situatie op de institutionele markt ook in het komende jaar onder druk staan. Dit pareren wij door vergroting van het aandeel in de omzet van producten onder eigen label, mede door intensiever de diverse distributiekanalen binnen OPG te benutten.

De levering van geneesmiddelen aan ziekenhuizen en verpleegtehuizen heeft zich gunstig ontwikkeld met als gevolg een hoger bedrijfsresultaat van deze activiteiten vergeleken met 2004.

Per saldo liet het segment in vergelijking met 2004 een hogere omzet bij een licht lager bedrijfsresultaat zien. De operationele marge daalde van 13,5% naar 12,1%. In het bedrijfsresultaat over 2004 waren echter incidentele opbrengsten uit de verkoop van de zuurstof en medische techniekactiviteiten verwerkt (een effect van 3 miljoen of 0,9 procentpunt operationele marge). Gecorrigeerd voor deze boekwinsten in 2004 was sprake van een stijging van het bedrijfsresultaat met 4%. De resterende margedaling is vrijwel uitsluitend het gevolg van de verschuiving van de omzetmix. Het aandeel van Pharma Services, waarop in vergelijking met de bestaande activiteiten een lagere marge wordt behaald, nam toe.

Tweede halfjaar 2005
De omzetstijging die over 2005 is gerapporteerd werd voornamelijk gerealiseerd in het tweede halfjaar door expansie van de Pharma Services-activiteiten. De hogere omzet werd deels teniet gedaan door een lagere brutomarge doordat de Pharma Services-activiteiten een lagere gemiddelde marge kennen. Daarnaast was in de tweede helft van 2004 het bedrijfsresultaat incidenteel hoger vanwege de verkoop van de activiteit medische techniek. Per saldo is het bedrijfsresultaat nagenoeg gelijk gebleven.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 10 OPG Groep N.V.

Overig


2e halfjaar 2e halfjaar Stijging/ x 1.000.000 2005 2004 Stijging/
2005 2004 daling daling
1,0 4,8 Netto-omzet 2,0 9,8 0,3 0,0 Bedrijfsresultaat 2,0 7,0 - 71% 0,1 0,9 Investeringen 0,1 1,2

n.v.t. n.v.t. Aantal medewerkers (FTE, gemiddeld) 78 124 - 37%

Geheel 2005
Onder 'Overig' verantwoorden wij de opbrengst die ontstaat uit niet aan sectoren toebedeelde lasten, de resultaten van RegiLabs (laboratoriumactiviteiten) en de niet-toegerekende 6%-deelneming in de Duitse farmaceutische groothandel Andreae-Noris Zahn A.G (Anzag). Het bedrijfsresultaat kwam in 2004 incidenteel hoog uit vanwege met name de verkoop van vastgoed in Utrecht (Nederland), waar het nationaal distributiecentrum was gehuisvest. De opbrengst hierover bedroeg 5,9 miljoen (vóór belasting). Tevens zijn begin 2005 onze activiteiten in de praktijkautomatisering afgestoten waarmee de betreffende winstbijdrage van deze activiteiten kwam te vervallen. Vanwege de wijziging van de pensioenstructuur voor medewerkers die onder de CAO-OPG vallen van een eindloonstelsel naar een middelloonstelsel is in 2005 onder `Overig' een incidentele opbrengst verwerkt. Het resultaateffect hiervan is een bate van 2,5 miljoen (vóór belasting).

Tweede halfjaar 2005
De verkoop van de praktijkautomatiseringsactiviteiten per 1 januari 2005 is de primaire oorzaak voor de omzetdaling over het tweede halfjaar ten opzichte van het tweede halfjaar 2004.

IFRS
Met ingang van het huidige verslagjaar rapporteert OPG conform International Financial Reporting Standards (IFRS). Deze verandering is van toepassing op alle financiële rapportages die op of na
1 januari 2005 zijn ingegaan. Aangezien we conform IFRS de vergelijkende cijfers van één jaar opnemen is
1 januari 2004 de datum van overgang op IFRS. Voor de verwerking van financiële instrumenten (IAS 32 en IAS 39) hebben wij ervoor gekozen deze standaarden toe te passen met ingang van 1 januari 2005.

In het halfjaarbericht 2005 was een bijlage opgenomen waarin de effecten van de overgang naar IFRS voor de balans en de winst-en-verliesrekening op de jaarrekening 2004 werden weergegeven. In het kader van het opstellen van de jaarrekening 2005 heeft OPG een beperkt aantal presentatiewijzigingen doorgevoerd die een effect hebben op de op 1 augustus 2005 verstrekte informatie. Zie bijlage `Presentatiewijziging IFRS- cijfers' voor een toelichting op de verschillen met de resultaten over 2004 en het eerste halfjaar 2005 zoals op 1 augustus gepresenteerd.

Dividend
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een dividend worden voorgesteld van 1,70 per aandeel A respectievelijk volgestort aandeel B inclusief winstbewijs. Dit komt overeen met een pay-out van 30%, wat lager is dan de streefwaarde van 35%. Reden hiervoor is ons streven naar een geleidelijke, positieve dividendontwikkeling waarbij resultaatschommelingen niet doorslaggevend doorwerken. Ten opzichte van 2004 wordt een dividendstijging van 0,25 gerealiseerd. Uitgaande van de slotkoers van
9 februari vertegenwoordigt dit dividend een dividendrendement van 2,4%.

Een bedrag van 0,50 per aandeel A respectievelijk volgestort aandeel B is reeds als interim-dividend uitgekeerd. Het slotdividend van 1,20 zal op 20 april 2006 betaalbaar worden gesteld.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 11 OPG Groep N.V.

Inkoop aandelen
In het voorjaar van 2006 vindt conversie plaats van naar verwachting circa 353.152 aandelen B in aandelen A onder gelijktijdige volstorting. Om winstverwatering tegen te gaan hebben wij het voornemen om evenals in 2005 over te gaan tot inkoop van aandelen.

Jaarverslag 2005
Een digitale versie van het jaarverslag over het afgelopen boekjaar 2005 wordt gepubliceerd op de website van OPG Groep: www.opggroep.com.
Datum en tijdstip van publicatie: dinsdag 21 februari 2005. Half maart zijn gedrukte exemplaren in het Nederlands en Engels verkrijgbaar bij de afdeling Corporate Communicatie van OPG Groep, telefoon +31(0)30 282 12 10 of via e-mail post@groep.opg.nl.

Persconferentie en analistenbijeenkomst
Vrijdag 10 februari 2005 wordt om 9.30 uur een persconferentie gehouden in het Beursgebouw, Beursplein 5, Amsterdam.
Om 12.00 uur wordt een bijeenkomst voor beleggingsanalisten gehouden op dezelfde locatie. Deze bijeenkomst is rechtstreeks te volgen via onze website www.opggroep.com via een webcast. Op de website is ook de PowerPoint-presentatie te downloaden die tijdens de bijeenkomst wordt vertoond.

Algemene Vergadering van Aandeelhouders
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt gehouden op 5 april 2006 in Grand Hotel Karel V te Utrecht. De agenda en toelichting verschijnen een maand van tevoren op onze website en de oproepadvertentie verschijnt 15 dagen tevoren in diverse landelijke dagbladen.

Trading update eerste kwartaal
Met ingang van 2006 zal OPG - naast de resultaten op halfjaarbasis - over het eerste en het derde kwartaal zogenaamde trading updates publiceren. De trading update over het eerste kwartaal van 2006 zal op
27 april 2006 voorbeurs worden gepubliceerd.

Voor nadere informatie:
Catrien van Buttingha Wichers, hoofd Corporate Communicatie Telefoon: +31(0)30 2821609, fax: +31(0)30 2821660

OPG Groep is een retail- en distributieonderneming voor geneesmiddelen en medische middelen. Bij alles wat wij doen staat de eindgebruiker centraal. Wij bedienen de markt via drie kanalen. Ten eerste bereiken wij onze klanten via eigen apotheken en de bij OPG groothandel aangesloten apotheken (`apotheken'). Ten tweede voorzien wij klanten in thuiszorgsituaties van medische middelen en daaraan gerelateerde diensten (`direct'). Ten slotte zijn wij actief in de marketing en distributie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen aan instellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen (`institutioneel').
Met circa 6.500 medewerkers is OPG werkzaam in Nederland, Polen, België, Noorwegen en Hongarije. Daarnaast heeft OPG een 50%-belang in een Zwitserse leverancier van medische middelen.
OPG is opgericht in 1899 en staat sinds 1992 genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Dit persbericht bevat toekomstgerichte uitlatingen. Toekomstgerichte uitlatingen zijn altijd afhankelijk van aannames en inschattingen met betrekking tot onzekere gebeurtenissen waarop OPG Groep NV geen beslissende invloed kan uitoefenen. Hierbij valt te denken aan overheidsmaatregelen in en buiten Nederland, koersontwikkelingen, prijsschommelingen, wijziging van wet- en regelgeving, jurisprudentie, marktontwikkelingen en beleid van zorgverzekeraars. OPG Groep NV hecht er aan er op te wijzen dat de tekst van dit persbericht gebaseerd is op de informatie zoals die op dit moment bekend is. De realiteit kan altijd afwijken van toekomstverwachtingen.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534 12 OPG Groep N.V.

KERNCIJFERS 2005

x 1.000.000 2005 2004

Winst-en-verliesrekening
Netto-omzet 2.229,0 2.071,3 8% Bedrijfsresultaat 112,1 99,4 13% Nettoresultaat 81,8 67,1 22%

Balans
Werkkapitaal 147,5 166,1 -11% Werkzaam vermogen 636,5 615,9 3% Nettoschuld 142,0 152,4 -7%

Kasstroom
Kasstroom uit operationele activiteiten 111,1 65,5 70% Investeringen materiële vaste activa 18,3 18,3 Acquisities 41,0 55,4 -26%

Ratio's en rentabiliteit
Operationele marge 5,0% 4,8% Rendement gemiddeld werkzaam vermogen 17,9% 16,9% Rendement gemiddeld eigen vermogen 20,7% 19,6%

Economische winst 30,9 15,3 Rentedekking 15,8 15,7 Schuldratio 1,1 1,3

Operationele kengetallen per jaareinde
Marktaandeel groothandelsmarkt

· Nederland 29% 30%
· Polen 8% 8%
· België 7% 7% Marktaandeel retailmarkt

· Nederland 14% 13%
· Polen 2% 1% Aantal eigendomsapotheken

· Nederland 214 207
· Polen 174 117 Aantal patiënten via het directe distributiekanaal in Nederland 130.000 122.500

Personeel
Aantal medewerkers in loondienst
ultimo boekjaar 6.525 6.264 Idem, in fulltime equivalenten 5.357 5.156


13

GECONSOLIDEERDE WINST-EN-VERLIESREKENING


2e halfjaar 2e halfjaar x 1.000.000 2005 2004
2005 2004


1.120,7 1.053,1 Netto-omzet 2.229,0 2.071,3
910,5 857,2 Inkoopwaarde van de omzet 1.818,2 1.684,2
210,2 195,9 Bruto-omzetresultaat 410,8 387,1


2,0 5,0 Overige baten 6,9 13,7


96,3 101,1 Personeelskosten 195,8 195,6
7,7 7,7 Afschrijvingen 15,3 15,4
1,0 0,2 Bijzondere waardevermindering vaste activa 1,3 0,2
48,7 48,6 Overige bedrijfskosten 93,2 90,2
153,7 157,6 Totaal bedrijfskosten 305,6 301,4


58,5 43,3 Bedrijfsresultaat 112,1 99,4

0,6 - 0,5 Financiële baten 0,7 0,7
- 4,7 - 4,8 Financiële lasten - 8,8 - 8,0 0,5 1,5 Resultaat geassocieerde deelnemingen 1,7 2,1
- 3,6 - 3,8 - 6,4 - 5,2


54,9 39,5 Resultaat voor belastingen 105,7 94,2


- 13,1 - 11,6 Belastingen - 21,2 - 23,6


41,8 27,9 Resultaat na belastingen 84,5 70,6

Toe te kennen aan:
41,1 26,4 Aandeelhouders (Nettoresultaat) 81,8 67,1 0,7 1,5 Aandeel derden 2,7 3,5
41,8 27,9 Totaal 84,5 70,6

x 1


2,88 1,93 Nettoresultaat per gewoon aandeel 5,63 4,65

Nettoresultaat per gewoon aandeel na
2,73 1,78 verwateringseffect 5,30 4,27


14

GECONSOLIDEERDE BALANS
VOOR WINSTBESTEMMING

x 1.000.000 31-12-2005 31-12-2004

Vaste activa
Materiële vaste activa 100,8 97,6 Vastgoedbeleggingen 1,4 0,9 Goodwill 314,0 284,0 Overige immateriële activa 7,4 8,9 Geassocieerde deelnemingen 14,0 19,8 Derivaten 2,4 - Latente belastingen 14,5 9,7 Vorderingen 12,6 18,2 Beleggingen 23,0 10,2
490,1 449,3

Vlottende activa
Voorraden 184,1 187,2 Handelsvorderingen 238,9 217,7 Vennootschapsbelasting 9,7 2,0 Overige vorderingen 35,5 33,9 Liquide middelen 8,8 3,8
477,0 444,6 Vaste activa aangehouden voor verkoop 1,3 0,5
478,3 445,1

Totaal activa 968,4 894,4

Eigen vermogen
Aandelenkapitaal 96,8 93,6 Overige reserves 328,8 269,4 Totaal 425,6 363,0

Aandeel derden 14,8 30,6

Totaal eigen vermogen 440,4 393,6

Langlopende verplichtingen
Leningen 109,5 98,3 Derivaten - 2,7 Latente belastingen 8,8 12,6 Personeelsgerelateerde voorzieningen 38,2 39,4 Overige voorzieningen 6,8 9,3
163,3 162,3 Kortlopende verplichtingen
Kredietinstellingen 24,0 41,9 Leningen vervallend binnen 1 jaar 17,3 16,0 Derivaten 0,2 - Crediteuren en overige kortlopende
schulden 311,7 265,9 Vennootschapsbelasting 0,2 1,0 Overige belastingen en sociale premies 8,8 7,8 Voorzieningen 2,5 5,9
364,7 338,5

Totaal eigen vermogen en verplichtingen 968,4 894,4
15

GECONSOLIDEERD OVERZICHT VAN KASSTROMEN


2e halfjaar 2e halfjaar x 1.000.000 2005 2004
2005 2004


55,0 39,4 Resultaat voor belastingen 105,7 94,2
4,1 5,3 Financiële baten en lasten 8,1 7,3
- 0,6 - 1,4 Resultaat geassocieerde deelnemingen - 1,7 - 2,1
7,7 7,5 Afschrijvingen op vaste activa 15,3 15,2
1,1 0,2 Bijzondere waardevermindering vaste activa 1,3 0,2
- 0,6 - 1,9 Resultaat uit verkoop vaste activa - 1,9 - 8,8
- - Beleggingsresultaat - 0,7 -
- 3,1 - 0,3 Mutatie voorzieningen 1,0 0,6
- 8,2 - 17,3 Mutatie voorraden 8,5 - 22,3
2,2 9,9 Mutatie kortlopende vorderingen - 13,5 - 1,6
40,6 28,8 Mutatie kortlopende verplichtingen 29,4 15,1
98,2 70,2 Operationele kasstroom 151,5 97,8


- 4,7 - 4,8 Betaalde interest - 8,7 - 8,0 Betaalde belastingen over operationeel
- 17,6 - 8,2 resultaat - 31,7 - 24,3
75,9 57,1 Kasstroom uit operationele activiteiten 111,1 65,5


- 11,0 - 10,0 Investeringen vaste activa - 18,3 - 18,3
- 28,2 - 41,4 Acquisities - 41,0 - 55,4 0,6 - 0,5 Ontvangen interest 0,7 0,7
1,8 1,2 Ontvangen dividend 1,8 2,1
- 2,2 - 1,1 Verkoop van groepsmaatschappijen - 10,3 - 6,9 0,6 1,6 Desinvesteringen vaste activa 1,7 16,7
- 1,7 - 2,3 Verstrekte leningen - 3,0 - 4,7
4,0 5,9 Ontvangen aflossing op leningen 10,2 12,7
3,9 - 0,7 Overige mutaties in vaste activa - 1,0 - Betaalde belastingen over
- 0,1 - 2,7 investeringsactiviteiten - 0,2 - 3,1
- 32,3 - 50,0 Kasstroom uit investeringsactiviteiten - 59,4 - 56,4

0,3 0,7 Ontvangsten uit uitgifte van aandelen 3,2 6,0
- 0,1 - 3,3 Inkoop eigen aandelen - 11,7 - 6,9
- 7,3 - 7,3 Betaald dividend - 21,2 - 21,0
20,0 77,7 Opgenomen financiering 20,0 77,9
- 7,9 - 9,2 Aflossing op leningen - 15,9 - 18,4 0,2 6,5 Mutatie minderheidsaandeelhouders - 2,4 5,5
5,2 65,1 Kasstroom uit financieringsactiviteiten - 28,0 43,1


48,8 72,2 Nettokasstroom 23,7 52,2


64,0 110,9 Netto kortlopende schuld begin periode 38,1 90,7


15,2 38,1 Netto kortlopende schuld einde periode 15,2 38,1


16

MUTATIEOVERZICHT EIGEN VERMOGEN

x 1.000.000 Aandelen- Reserves Minderheids- Totaal kapitaal belangen vermogen

Openingsbalans per 1 januari 2005 93,6 280,1 30,7 404,4

Directe vermogensmutaties:

· Actuariële verschillen pensioen - 0,7 - 0,7
· Belastingeffect 0,2 0,2
· Wijziging nominaal belastingtarief - 0,8 - 0,8
· Omrekeningsverschillen 1,8 0,4 2,2
· Hedging - 1,2 - 1,2

Resultaat direct genomen in eigen
vermogen - 0,7 0,4 - 0,3 Resultaat na belastingen 81,8 2,7 84,5

Totaal resultaat 81,1 3,1 84,2

Winstbestemming 2004:

· Slotdividend 2004 - 13,9 - 13,9

Conversie door aandeelhouders 3,2 - 6,2 - 3,0 Inkoop eigen aandelen - 6,7 - 6,7 Toekenning inzake aandelenplan
personeel 0,9 0,9 Acquisities - 13,9 - 13,9 Dividend en opgenomen kapitaal - 1,3 - 1,3 Verplichting squeeze-out Orfe S.A. - 3,8 - 3,8 Badwill 0,7 0,7 Correctie voorgaande jaren 0,1 0,1

Uitkering interim-dividend 2005 - 7,3 - 7,3

Stand per 31 december 2005 96,8 328,8 14,8 440,4


17

SEGMENTERING 2005

Bedrijfssegmenten APOTHEKEN OPG DIRECT & OVERIG ELIMINATIES GECONSOLIDEERD INSTITUTIONEEL Apotheken Apotheken Apotheken totaal Nederland Internationaal x 1.000.000 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004

Netto-omzet derden 1.126,7 1.101,8 725,4 616,5 1.852,1 1.718,3 375,1 344,1 1,8 8,9 - - 2.229,0 2.071,3 Netto-omzet intercompany 15,6 12,4 1,4 1,9 15,6 12,4 12,3 12,7 0,2 0,9 - 28,1 - 26,0 - - Totaal netto-omzet 1.142,3 1.114,2 726,8 618,4 1.867,7 1.730,7 387,4 356,8 2,0 9,8 - 28,1 - 26,0 2.229,0 2.071,3

Inkoopwaarde v/d omzet plus bedrijfskosten - 1.082,8 - 1.077,4 - 723,0 - 610,8 - 1.804,5 - 1.686,3 - 340,5 - 308,8 - - 2,8 28,1 26,0
- 2.116,9 - 1.971,9 Bedrijfsresultaat 59,5 36,8 3,8 7,6 63,2 44,4 46,9 48,0 2,0 7,0 - - 112,1 99,4

Financiële baten en lasten - 8,1 - 7,3 Resultaat geassocieerde deelnemingen 1,6 1,7 0,2 1,6 1,9 0,2 0,1 - 0,1 0,1 - - 1,7 2,1 Resultaat voor belastingen 105,7 94,2

Belastingen 21,2 23,6 Resultaat na belastingen 84,5 70,6

Toe te rekenen aan:
Aandeelhouders (Nettoresultaat) 81,8 67,1 Aandeel derden 2,7 3,5 Totaal 84,5 70,6

Operationele marge 5,2% 3,3% 0,5% 1,2% 3,4% 2,6% 12,1% 13,5% - - - - 5,0% 4,8%

Totaal activa 682,1 754,8 188,0 187,6 870,0 941,3 160,0 148,7 635,1 704,0 - 696,7 - 899,6 968,4 894,4 Totaal verplichtingen 668,8 760,4 152,9 135,6 821,7 895,9 117,5 109,1 281,8 374,4 - 693,0 - 878,6 528,0 500,8

Acquisities 19,0 47,7 22,0 7,2 41,0 54,9 - 0,5 - - - - 41,0 55,4 Investeringen vaste activa 13,5 11,7 2,7 2,1 16,1 13,8 2,1 3,3 0,1 1,2 - - 18,3 18,3

Geografische segmenten Nederland België Polen Overig Geconsolideerd Netto-omzet 1.465,1 1.414,9 220,2 211,5 506,6 406,8 37,1 38,0 2.229,0 2.071,3 Totaal activa 727,2 669,6 49,1 46,9 168,3 153,1 23,8 24,7 968,4 894,4 Acquisities 19,0 48,2 0,0 0,0 22,0 7,2 0,0 0,0 41,0 55,4 Investeringen materiële vaste activa 15,6 15,7 0,3 0,5 2,4 1,6 0,1 0,5 18,3 18,3


18

SEGMENTERING EERSTE HALFJAAR 2005

APOTHEKEN OPG DIRECT & OVERIG ELIMINATIES GECONSOLIDEERD INSTITUTIONEEL Apotheken Apotheken Apotheken totaal Bedrijfssegmenten Nederland Internationaal HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 HJ 1 x 1.000.000 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004

Netto-omzet derden 561,3 545,6 366,9 298,6 928,2 844,2 179,1 169,5 1,0 4,5 - - 1.108,3 1.018,2 Netto-omzet intercompany 7,7 5,4 0,9 1,0 7,6 5,4 6,2 6,5 - 0,5 - 13,8 - 12,4 - - Totaal netto-omzet 569,0 551,0 367,8 299,6 935,8 849,6 185,3 176,0 1,0 5,0 - 13,8 - 12,4 1.108,3 1.018,2

Inkoopwaarde v/d omzet plus bedrijfskosten - 542,5 - 529,2 - 364,5 - 295,8 - 906,0 - 824,0 163,2 - 152,5 0,7 2,0 13,8 12,4
- 1.054,7 - 962,0 Bedrijfsresultaat 26,5 21,8 3,3 3,8 29,8 25,6 22,1 23,5 1,7 7,0 - - 53,6 56,1

Financiële baten en lasten - 4,0 - 2,0 Resultaat geassocieerde deelnemingen 1,1 0,5 - 0,1 1,1 0,6 - - 0,1 - - - 1,2 0,6 Resultaat voor belastingen 50,8 54,7

Belastingen 8,1 12,0 Resultaat na belastingen 42,7 42,7

Toe te rekenen aan:
Aandeelhouders (Nettoresultaat) 40,7 40,7 Aandeel derden 2,0 2,0 Totaal 42,7 42,7

Operationele marge 4,7% 4,0% 0,9% 1,3% 3,2% 3,0% 11,9% 13,3% - - - - 4,8% 5,5%

Totaal activa 720,9 705,1 169,5 164,5 890,3 868,5 152,9 132,7 726,1 630,9 - 826,3 - 795,9 943,0 836,2 Totaal verplichtingen 729,6 708,8 134,5 123,0 864,0 831,6 124,7 96,6 372,3 298,9 - 826,3 - 767,7 534,7 459,4

Acquisities 12,3 10,5 0,6 3,0 12,8 13,5 - 0,5 - - - - 12,8 14,0 Investeringen vaste activa 5,1 5,4 1,3 1,0 6,4 6,3 0,9 1,7 - 0,3 - - 7,3 8,3

Geografische segmenten Nederland België Polen Overig Geconsolideerd Netto-omzet 721,6 700,1 110,5 104,1 257,3 195,4 19,0 18,5 1.108,3 1.018,2 Totaal activa 722,1 633,1 43,3 42,8 155,5 137,8 22,0 22,5 943,0 836,2 Acquisities 12,3 11,0 0,0 0,0 0,6 3,0 0,0 0,0 12,8 14,0 Investeringen materiële vaste activa 6,0 7,0 0,1 0,3 1,2 0,7 0,0 0,3 7,3 8,3
19

SEGMENTERING TWEEDE HALFJAAR 2005

APOTHEKEN OPG DIRECT & OVERIG ELIMINATIES GECONSOLIDEERD INSTITUTIONEEL Apotheken Apotheken Apotheken totaal Bedrijfssegmenten Nederland Internationaal HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 HJ 2 x 1.000.000 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004 2005 2004

Netto-omzet derden 565,4 556,2 358,5 317,9 923,9 874,1 196,0 174,6 0,8 4,4 - - 1.120,7 1.053,1 Netto-omzet intercompany 7,9 7,0 0,5 0,9 8,0 7,0 6,1 6,1 0,2 0,4 - 14,3 - 13,6 - - Totaal netto-omzet 573,3 563,2 359,0 318,8 931,9 881,1 202,1 180,8 1,0 4,8 - 14,3 - 13,6 1.120,7 1.053,1

Inkoopwaarde v/d omzet plus bedrijfskosten - 540,3 - 548,2 - 358,5 - 315,0 - 898,5 - 862,3 - 177,3 - 156,3 - 0,7 - 4,8 14,3 13,6
- 1.062,2 - 1.009,9 Bedrijfsresultaat 33,0 15,0 0,5 3,8 33,4 18,8 24,8 24,5 0,3 0,0 - - 58,5 43,3

Financiële baten en lasten - 4,1 - 5,3 Resultaat geassocieerde deelnemingen 0,5 1,2 - 0,1 0,5 1,3 0,2 0,1 - 0,2 0,1 - - 0,5 1,5 Resultaat voor belastingen 54,9 39,5

Belastingen 13,1 11,6 Resultaat na belastingen 41,8 27,9

Toe te rekenen aan:
Aandeelhouders (Nettoresultaat) 41,1 26,4 Aandeel derden 0,7 1,5 Totaal 41,8 27,9

Operationele marge 5,8% 2,7% 0,1% 1,2% 3,6% 2,1% 12,3% 13,6% - - - - 5,2% 4,1%

Totaal activa 682,1 754,8 188,0 187,6 870,0 941,3 160,0 148,7 635,1 704,0 - 696,7 - 899,6 968,4 894,4 Totaal verplichtingen 668,8 760,4 152,9 135,6 821,7 895,9 117,5 109,1 281,8 374,4 - 693,0 - 878,6 528,0 500,8

Acquisities 6,7 37,2 21,4 4,2 28,2 41,4 - - - - - - 28,2 41,4 Investeringen vaste activa 8,4 6,3 1,4 1,1 9,7 7,5 1,2 1,6 0,1 0.9 - - 11,0 10,0

Geografische segmenten Nederland België Polen Overig Geconsolideerd Netto-omzet 743,5 714,8 109,7 107,4 249,3 211,4 18,1 19,5 1.120,7 1.053,1 Totaal activa 727,2 669,6 49,1 46,9 168,3 153,1 23,8 24,7 968,4 894,4 Acquisities 6,6 37,2 0,0 0,0 21,4 4,2 0,0 0,0 28,2 41,4 Investeringen materiële vaste activa 9,6 8,7 0,1 0,2 1,2 0,9 0,1 0,2 11,0 10,0
20

Bijlage:

PRESENTATIEWIJZIGINGEN IFRS-CIJFERS

In het halfjaarbericht 2005 was een bijlage opgenomen waarin de effecten van de overgang naar IFRS voor de balans en de winst-en-verliesrekening op de jaarrekening 2004 werden weergegeven. In het kader van het opstellen van de jaarrekening 2005 heeft OPG een beperkt aantal presentatiewijzigingen doorgevoerd die een effect hebben op de in het halfjaarbericht verstrekte informatie. Deze hebben met name betrekking op toepassingen van IAS 39, IAS 32 en IAS 19.

Bedrijfsresultaat Resultaat na belastingen
1e halfjaar 2e halfjaar 1e halfjaar 1.000.000 1e halfjaar 2e halfjaar 1e halfjaar
2004 2004 2004 2005 2004 2004 2004 2005


54,0 38,7 92,7 50,3 Halfjaarbericht 2005 43,8 30,4 74,2 42,7


- - - 1,0 Verkoop apotheken - - - - Verkoop zuurstof & medische
1,4 1,6 3,0 - middelen - - - - 0,7 - 0,7 0,7 Dividend Anzag - - - -
- - - 0,9 Koersresultaat Anzag - 1,0 - 3,0 - 4,0 -
- 1,8 1,8 0,7 Ontvangen rente - - - -
- 1,2 1,2 - Pensioenlasten - 0,4 0,4 -
56,1 43,3 99,4 53,6 Gecorrigeerd resultaat 42,8 27,9 70,6 42,7

Aansluiting resultaten 2004
In totaal is het bedrijfsresultaat over 2004 6,7 miljoen hoger uitgekomen dan gepresenteerd in het halfjaarbericht. Dit is ten eerste veroorzaakt door verwerking van de pensioenlasten (effect + 1,2 miljoen) die onder toepassing van IAS 19 lager zijn dan gepresenteerd in het halfjaarbericht. Daarnaast heeft een aantal herclassificaties geleid tot een hoger bedrijfsresultaat:
· verkoop van zuurstofactiviteiten en medische techniek (+ 3,0 miljoen), oorspronkelijk gepresenteerd onder het resultaat uit niet-operationele activiteiten;
· ontvangen rente op verstrekte leningen (+ 1,8 miljoen), oorspronkelijk gepresenteerd onder het saldo financiële baten en lasten;

· ontvangen dividend op Anzag (+ 0,7 miljoen) oorspronkelijk gepresenteerd onder het resultaat deelnemingen.

Het nettoresultaat is over 2004 3,6 miljoen lager uitgekomen dan gerapporteerd in het halfjaarbericht. Dit verschil komt voort uit de waardering op marktwaarde van ons belang in Anzag, die niet eerder dan
1 januari 2005, bij de invoering van IAS 32 en IAS 39, plaats hoefde te vinden (effect - 4,0 miljoen). Daarnaast zijn onder toepassing van IAS 19 de pensioenlasten in de winst-en-verliesrekening lager dan gepresenteerd in het halfjaarbericht en dient de afwaardering van de latente belastingclaim, ontstaan uit de initiële boeking van de pensioenreserve, in de winst-en-verliesrekening verantwoord te worden (gezamenlijk effect + 0,4 miljoen).

Aansluiting resultaten eerste halfjaar 2005
In het eerste halfjaar van 2005 is het bedrijfsresultaat 3,3 miljoen hoger uitgekomen vanwege de volgende herclassificaties:

· verkoop 3 apotheken in Nederland (+ 1,0 miljoen), oorspronkelijk gepresenteerd onder het resultaat niet-operationele activiteiten;

· ontvangen dividend op Anzag (+ 0,7 miljoen), oorspronkelijk gepresenteerd onder het resultaat deelnemingen);

· koersresultaat op Anzag (+ 0,9 miljoen), oorspronkelijk gepresenteerd onder het resultaat deelnemingen);

· ontvangen rente op verstrekte leningen (+ 0,7 miljoen), oorspronkelijk gepresenteerd onder het saldo financiële baten en lasten.

Het nettoresultaat over het eerste halfjaar is ongewijzigd.

Europalaan 2, Utrecht Algemeen Secretariaat Postbus 2066 Telefoon: +31(0)30 2821378
3500 GB Utrecht Fax: +31(0)30 2821689


---- --