Gemeente Onderbanken


PERSBERICHT

Gemeente Onderbanken, 10 februari 2006

Het college heeft in zijn vergadering van dinsdag 7 februari j.l. haar agendapunten vastgesteld voor het overleg met Minister Dekker, Staatssecretaris Van Geel en Staatssecretaris Van der Knaap op maandag 13 februari a.s. in Den Haag.

De agendapunten hebben betrekking op de toekomst van de 14 hectare, de compensatie van 6 hectare, duidelijkheid over de invliegfunnel, het meten van geluid en luchtkwaliteit met het oog op de volksgezondheid, het fundamentele probleem van stillere en schonere vliegtuigen, het handhaven van normen en afspraken (o.a. de 4 gradenbocht), verplaatsing van oefenvluchten, vertrouwen tussen de overheden en normalisering van de verhoudingen.

In een besloten raadsconferentie heeft het college de inhoud van de diverse agendapunten getoetst aan de opvattingen van de Raad.

Na de kap van de 6 hectare ligt de beslissing over de 14 hectare bij VROM en vervolgens bij de Raad van State. Inzet van het college is het behoud van de 14 hectare, waarbij geen kap mag plaatsvinden in de 13 hectare. Ook wil de meerderheid van het college inspraak in de nieuwe toekomstige beheersplannen voor de 20 hectare in zijn geheel.

Het college wil de compensatie van 6 hectare inbrengen in een totaal herinrichtingsplan van het gebied tussen het gekapte bos en de wijk 'Aan de Belboom'. Versterking van de bosstructuur en behoud van het karakteristieke open Schinvelder Es-landschap zijn daarbij uitgangspunten.

In overleg met de provincie en de GGD is de centrale vraag geformuleerd, die een leidraad is bij het meten van geluid en luchtkwaliteit: 'wat willen we meten en waarom?'. De technische uitwerking is een zaak van specialisten. Er moeten bestuurlijke afspraken worden gemaakt over het doel van het meten en over het handhaven van normen en afspraken. Ook betere isolatie kan één van de consequenties zijn.

Nog belangrijker is de komst van stillere en schonere vliegtuigen. We willen weten wat de regering hier aan gaat doen en hoe de bevolking van Onderbanken daarover geïnformeerd wordt.

Het verplaatsen van oefenvluchten is een stap in de goede richting. Het college wil graag weten wanneer dit in praktijk wordt gebracht.

De gemeente behoudt zich alle rechten voor in het kader van bodemprocedure over de toepassing van de NIMBY-wet, maar wil wel de verhoudingen normaliseren en terug aan de onderhandelingstafel gaan zitten.

Het college betreurt de onjuiste berichtgeving in het Limburgs Dagblad van maandag 6 februari 2006. Het gesprek met staatssecretaris Van der Knaap op 27 januari j.l. heeft met het gehele college plaatsgevonden. Het gesprek a.s. maandag zal eveneens plaatsvinden met het gehele college.

Bezoekadres: Kloosterlaan 7, 6451 EN Schinveld
Postadres: postbus 1090, 6450 CB Schinveld
Telefoon: 045-5278787
Fax: 045-5271272
email: gemeente@onderbanken.nl