B EN W BERICHTEN 2006 - 6 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 07 FEBRUARI 2006

Algemene Zaken

1. (07-02) Op vrijdag 17 februari 2006 om 19.30 uur worden in de Burgerzaal van het stadhuis de binnen- en buitenlandse exposanten, curatoren, museumdirecteuren en relaties van de beurs ART Rotterdam ontvangen. Wethouder Kunstzaken en Vervoer, Stefan Hulman, treedt hierbij op als gastheer.

2. (07-02) Het College heeft besloten de Burgerzaal van het stadhuis op 17 februari van 14.00 uur tot 18.00 uur ter beschikking te stellen voor de presentatie van het rapport 'Allochtone gezinnen: opvoeding van tieners'. Het rapport wordt door de Nederlandse Gezinsraad overhandigd aan wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie). De Nederlandse Gezinsraad heeft een onderzoek gedaan onder allochtone en autochtone ouders van tienerkinderen in Rotterdam.

3. (07-02) Burgemeester en wethouders stellen op 16 mei van 19.30 uur tot 22.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de uitreiking van de Rotterdamse OSKARS door de wethouder Onderwijs en Integratie. De prijs is bedoeld voor personen, scholen en organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het onderwijs.

4. (07-02) Het College gaat ermee akkoord dat burgemeester mr. Ivo Opstelten van 24 tot en met 26 februari een bezoek brengt aan Casablanca. Het bezoek volgt op dat van wethouder Lucas Bolsius in juli vorig jaar. Burgemeester Opstelten, die toen wegens omstandigheden een plaatsvervanger moest laten gaan, heeft de burgemeester van Casablanca beloofd in 2006 alsnog zelf Casablanca te bezoeken.

5. (07-02) Het College stelt op dinsdag 7 maart van 20.30 - 24.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor het bekend maken van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen.

Beleid

1. (07-02) B en W heeft zijn reactie vastgesteld op het 'Programma van Eisen voor de concessieverlening 2007' van de Stadsregio Rotterdam. Dit programma bevat de eisen en wensen ten aanzien van de kwaliteit van het openbaar vervoer die aan de vervoerder worden opgedragen. Het gaat hierbij om de volgende concessies: . concessie Rail, looptijd 2007 t/m 2016, aan de RET, . concessie Bus Rotterdam c.a., looptijd 2007 t/m 2008, aan de RET, . concessie Bus streek overig, looptijd 2007 t/m 2008, aan Connexxion. Het College is van mening dat het programma over het algemeen goed aansluit bij het gemeentelijke verkeers- en vervoersbeleid. Wel heeft het College enkele aandachtspunten voor de uitwerking van het voorzieningenniveau in de stad.

6. (07-02) Het College heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'Deeldijk' vrij te geven voor vooroverleg. Aanleiding tot het opstellen van dit bestemmingsplan is enerzijds de ouderdom van de geldende plannen. Anderzijds geldt voor bepaalde gedeelten van het plangebied nog geen bestemmingsplan. Verder is het van belang dat er een goede aansluiting plaatsvindt met de omliggende plangebieden. Voor die gebieden worden op dit moment ook meerdere bestemmingsplanprocedures gevoerd.

7. (07-02) Burgemeester en wethouders hebben besloten om welstandsvrij bouwen mogelijk te maken voor de kavels aan de Plaszoom en de Beekweg in de Vijverbuurt van Park Zestienhoven. Daartoe wordt ook de hiervoor wettelijk verplichte inspraakprocedure gevoerd.

8. (07-02) Het college van B en W heeft de visie op de gemeentelijke huisvesting vastgesteld. Dat betekent dat de Regiegroep Concernhuisvesting de regie en centrale aansturing op de gemeentelijke huisvesting gaat voeren.

9. (07-02) Het College heeft kennisgenomen van de viermeting voortijdig schoolverlaten en van het voortgangsbericht voortijdig schoolverlaten 2005. Uit het rapport blijkt dat het aantal vroegtijdig schoolverlaters in het schooljaar 2003/2004 ten opzichte van het schooljaar 2001/2002 licht is toegenomen.

10. (07-02) Burgemeester en wethouders hebben het Aanvalsplan Voortijdig Schoolverlaten 2 voor de periode 2006-2009 vastgesteld. In het aanvalsplan wordt een overzicht gegeven van de activiteiten die de komende periode worden georganiseerd om het voortijdig schoolverlaten terug te dringen.

11. (07-02) Het College stelt de gemeenteraad voor de motie Van der Hilst/De Waal over de Brede School in het voortgezet onderwijs als afgedaan te beschouwen. Het aantal Brede Scholen in het voortgezet onderwijs wordt uitgebreid met 19 locaties. De uitbreiding heeft met name betrekking op vmbo-scholen in de binnenstad.

12. (07-02) B en W heeft op 6 december jongstleden opdracht gegeven tot het opstellen van een Stadsvisie en een Investeringsstrategie. Het College heeft kennis genomen van de voortgang van beide projecten, zowel inhoudelijk als procesmatig. Zowel de Stadsvisie als de Investeringsstrategie worden aan het nieuwe College ter vaststelling aangeboden.

13. (07-02) Het College heeft besloten het functioneel beheer van de riolering van HbR N.V. per 1 januari 2006 over te dragen aan Gemeentewerken. Hiermee geeft het College invulling aan het gestelde in het 'Ontvlechtingsdocument' en resteert uitsluitend Gemeentewerken als beheerder van het openbare rioolstelsel in het Westelijk Havengebied. Hiermee wordt het Westelijk Havengebied op dezelfde wijze beheerd als de overige havengebieden.

14. (07-02) Burgemeester en wethouders hebben in Hillegersberg een verbinding in de wijk Honderdtienmorgen nabij de Grindweg, Visvreugdstraat genoemd, naar een vroeger buitenhuis. Visvreugd was vanaf 1752 eigendom van mr. Pieter de Ridder die in navolging van de naastgelegen buitenplaats Lamsrust, zijn eigendom herschiep tot een buitenplaats, bestaande uit een huis, aangelegde tuin met theekoepel en 'balkon boven het water'. Later werd er ook nog een stal voor rijpaarden bijgebouwd.

15. (07-02) In het kader van de wijziging van de Wegenverkeerswet en het Besluit ontheffingverlening exceptionele transporten, heeft per 1 januari 2006 de Dienst Wegverkeer (RDW) de bevoegdheid om namens alle wegbeheerders ontheffingsverzoeken exceptionele transporten af te handelen. Deze bevoegdheid geldt alleen voor gekentekende voertuigen. Voor ontheffingen van transporten moet de RDW voorafgaand toestemming van de gemeente krijgen. Hiervoor is Gemeentewerken gemandateerd.

16. (07-02) Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de Eindevaluatie project Containerisatie. Vanaf 1999 zijn in Rotterdam door de Roteb meer dan 4300 containers geplaatst. In de loop van 2006 resteren nog slechts 290 containers. Hiermee is de Roteb inmiddels binnen Nederland toonaangevend.

17. (07-02) Het college van B&W legt de Nota Buitenreclame in Rotterdam ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. In de Nota zijn de adviezen van de deelgemeenten en ondernemersorganisaties verwerkt.

18. (07-02) Het College heeft het eindverslag speerpunten Milieu vastgesteld. Daarin wordt verslag gedaan van wat er deze collegeperiode op het gebied van de zeven milieuspeerpunten is bereikt. Conclusie is dat Rotterdam begin 2006 zo'n negentig procent van alle producten die bijdragen aan de milieuspeerpunten heeft afgerond. De overige tien procent is volop in uitvoering.

Middelen en Control

1. (07-02) Het College heeft de 2e tranche managementcontracten 2006 vastgesteld voor GAR, Publiekszaken, GBR, ASR, dS+V en DKC.

Schriftelijke vragen

(07-02) Het College heeft de volgende schriftelijke vragen beantwoord:

. Vragen van de heer M.J. Smit (fractie-Smit over het afsluiten door Eneco. . Vragen van de heer J.C. Siemons (fractie-Siemons) inzake de verbouwing van Het Kasteel. . Vragen van de heer M. Kneepkens (Stadspartij) over 'het miljard van de AVR/AVR-snip'. . Vragen van de heer M. Kneepkens (Stadspartij) over de Burgerschapscode.


---- --