Time : 3:16:18 PM
Date : Friday, February 10, 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Vogelgriep: aanpassing van de gevoelige natuurgebieden Belgie

Het Voedselagentschap heeft naar aanleiding van de bedreiging van de vogelgriep in oktober vorig jaar de gevoelige natuurgebieden afgebakend. Deze gevoelige natuurgebieden zijn zones waar hoge concentraties watervogels of migrerende vogels worden aangetroffen en waar bijgevolg de kans groter is dat het H5N1 vogelgriepvirus in ons land zou kunnen worden geïntroduceerd. De afschermplicht die in deze zones van kracht is, is er net op gericht om contact tussen mogelijk besmette wilde vogels en gedomesticeerde vogels te voorkomen of beperken. De gevoelige natuurgebieden werden afgebakend op aangeven van ornithologen en van de bevoegde diensten van de 3 Regio's.

De criteria waarop de afbakening gebeurt werden geëvalueerd en waar nodig zijn de gevoelige natuurgebieden bijgestuurd. Als gevolg van de bijsturing zijn enerzijds een aantal bijkomende gevoelige natuurgebieden afgebakend en anderzijds de bestaande gebieden in sommige gemeenten of steden opgeheven of aangepast.

De aangepaste kaarten werden door middel van een webapplicatie reeds ter beschikking gesteld van de gemeenten en steden . De applicatie zal vanaf 15 februari publiekelijk toegankelijk zijn. Voor de nieuwe gebieden is een overgangsregeling voorzien tot 28 februari 2006.

Op dit moment zijn, na de versoepelingen op 15 december, nog de volgende maatregelen van kracht (zie vorig persbericht in bijlage):


- Verzamelingen van pluimvee of andere vogels zijn toegelaten mits bijzondere toezichtsmaatregelen.


- In de gevoelige natuurgebieden dient het voederen en drenken van pluimvee en vogels bij particulieren binnen te gebeuren of op een wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.


- In de gevoelige natuurgebieden moeten de professionele pluimveebedrijven hun dieren die zich buiten begeven door middel van gaas of netten afschermen van de in het wild levende vogels. Net als bij de particulieren geldt de algemene maatregel dat het voederen en drenken van de vogels nog binnen dient te gebeuren of op een wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is.

Zodra de migratie van de vogels herneemt zullen de maatregelen opnieuw verstrengd worden.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be Picture: (None)
Attachments: favv_20060210_150720_208_Att_1.doc

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR